Fietsen Goeree-Overflakkee

Fietsroute: rondje Goeree-Overflakkee

Tijdens een fietstocht op Goeree-Overflakkee fiets je van de ene mooie plek naar de andere. Ervaar de schoonheid van de kust, bezienswaardigheden en natuurgebieden tijdens een rondje over het eiland. Ontdek de hoogtepunten langs de route.

Lianne van Rijn | allyourz
Lianne
allyourz redactie
4 min leestijd

Op Goeree-Overflakkee kun je uitstekend fietsen. Achter de duinen, over dijken, door polders en dorpen. Op dit Zuid-Hollandse eiland liggen kilometers aan fietsroutes voor je open. Start deze fietsroute op de gratis parkeerplaats aan de Vrijheidsweg in Ouddorp (knooppunt 55). Stap zo nu en dan een moment van je fiets om de omgeving in je op te nemen.

Knooppunten: 55 - 63 - 62 - 64 - 65 - 66 - 60 - 61 - 68 - 59 - 58 - 52 - 51 - 69 - 54  - 55.
Lengte: 37 km
Startpunt: Parkeerplaats Vrijheidsweg (knooppunt 55)

1. Beklim uitkijktoren Middelduinen

Niet ver van de parkeerplaats kom je al direct bij het eerste (letterlijke) hoogtepunt van deze fietsroute, namelijk uitkijktoren Middelduinen. Ook al moet je nog aan je fietstocht beginnen, hier wil je niet zomaar voorbij rijden. Tenzij je hoogtevrees hebt. Een korte klim wordt beloond met een fenomenaal uitzicht. Zo ver je kunt kijken, zie je glooiende duinen, strand en zee. Neem een verrekijker mee, want bij laag water liggen vaak groepen zeehonden te rusten op de zandbanken voor de kust.

Ouddorp | Goeree-Overflakkee


2. Vogels kijken in ‘De Kwade Hoek’

Vanaf de uitkijktoren fiets je met de wind in de haren en de geluiden van de zee op de achtergrond langs de duinen van Goeree. Als je het leuk vindt om een korte wandeling te maken, stap dan bij De Kwade Hoek van de fiets en verken dit natuurgebied over onverharde wandelpaden en vlonders. Dit buitendijkse natuurgebied dankt zijn naam aan de tijd waarin vissersschepen in de ‘kwaaien hoek’ regelmatig vastliepen op de daar aanwezige zandbanken. Zee en wind hebben hier vrij spel, waardoor vooral in de herfst en de winter bij vloed grote delen van het gebied onder water komen te staan. Neem de tijd om hier de vele vogels te bekijken en ervaar de rust en de contrastrijke natuur om je heen. Zeker een stop waard. 

3. Kunstwerk de Visserman

Grenzend aan natuurgebied de Kwade Hoek ligt Havenhoofd. Door verzanding kwam de originele haven van Goedereede steeds verder van de zee te liggen. Daardoor ontstond deze haven. Aan Havenhoofd staat een bronzen beeld van een visser met een mand vis op zijn schouder. Het kunstwerk ‘De Visserman’ staat symbool voor de plek waar tot 1950 de vis op deze manier aan wal werd gehaald.  

4. Breng een bezoek aan Zeehondenopvang A Seal

Een stop bij A Seal in Stellendam neemt een kleine hap uit je fietstocht, maar is zeker de moeite waard. Bij deze zeehondenopvang aan het Haringvliet worden zieke en gewonde zeehonden opgevangen en verzorgd. Als ze sterk genoeg zijn, worden ze weer vrijgelaten op het strand. In het informatiecentrum leer je op een interactieve manier alles over het leven van deze zoogdieren.

5. Beklim de Toren van Goedereede

Via Stellendam fiets je richting Goedereede. Dat kan op de weg naast de Provinciale weg of over de zeedijk. Dit laatste is wel een aanrader. Sla bij knooppunt 66 linksaf naar de Damweg en fiets via de Weg in de Wouterinapolder de zeedijk op. Met prachtig uitzicht op natuurgebied de Slikken van Flakkee en het Grevelingenmeer fiets je over de dijk naar knooppunt 41 om daar weer af te slaan naar Goedereede (via knooppunt 60 en 61). Dit stadje, met zijn smalle straatjes en monumentale gebouwen, is een must see als je op Goeree-Overflakkee bent. De Toren van Goedereede is een prachtig monument dat je al van ver ziet staan. Deze gotische toren was lange tijd een baken voor zeevarenden en is nu een museum waar je meer leert over de geschiedenis van Goedereede. De 217 traptreden maken het een flinke klim naar het dak van de toren, maar het is zeker de moeite waard. Zo’n waanzinnig uitzicht wil je niet missen.

De Toren van Goedereede


6. Natuurreservaat Koudenhoek en de Schans

Vanuit Goedereede vervolg je je weg weer richting Natuurreservaat Koudenhoek (knooppunt 59). Dit natte natuurgebied bestaat uit weilanden en kreekjes. Er leven verschillende soorten ganzen en eenden. Het gebied is niet vrij toegankelijk, maar wel goed te bekijken vanaf de dijk. Iets verderop aan de Zuidweg ligt ‘De Schans’, een verdedigingswerk uit de 17de eeuw. Je kunt hier een wandeling maken langs de gracht en over de binnenruimte waar nog steeds de kanonnen staan. 

7. Wandel langs bunkers uit de Tweede Wereldoorlog

Vervolg je weg richting recreatiegebied de Punt in Ouddorp. Stap hier nog een keer van je fiets en volg de wandelroute van 1,5 kilometer langs bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Deze verdedigingswerken zijn aangelegd door de Duitse bezetters om Goeree-Overflakkee te verdedigen tegen een invasie vanuit zee. Op informatieborden bij de bunkers krijg je meer informatie over het oorlogsverleden en bij de meeste bunkers mag je binnenkijken.

Ouddorp bunker

8. Maak een fotostop bij Vuurtoren Westhoofd

Misschien wel een van de meest fotogenieke bezienswaardigheden langs deze route is Vuurtoren Westhoofd. Langs de dromerige kustlijn van Goeree-Overflakkee, midden in de duinen van Ouddorp, steekt deze monumentale vuurtoren overal bovenuit. Vuurtoren Westhoofd is niet de originele vuurtoren die deze plek siert sinds 1911. Op 4 mei 1945 werd de oude vuurtoren opgeblazen door de Duitse bezetter. De 56 meter hoge vuurtoren vormt niet alleen een herkenningspunt voor schippers op zee, maar ook voor inwoners en bezoekers van Ouddorp. Vervolg de route na een fotostop en fiets door de duinen van Ouddorp weer naar het startpunt.  

Vuurtoren Westhoofd, Ouddorp

Al het goede van Zeeland in je mailbox?

Ontvang per mail de leukste overnachten tips, unieke lokale activiteiten en actuele hotspots in heel Zeeland. Schrijf je snel in.

Winter in Zeeland | Nieuwsbrief