Cadzand overnachten aan de kust

Ontdek mondaine badplaats Cadzand-Bad en het weidse van Cadzand-Dorp

Cadzand is populair en dat is ze al jaren. Niet gek natuurlijk want het heeft heel veel te bieden. Dankzij verschillende bouwprojecten en verfraaiingen mag Cadzand-Bad zich inmiddels met recht mondain noemen. Het is de perfecte plek voor een dag strand of langer verblijf.

Justa
Justa
allyourz redactie
4 min leestijd

Natuurlijk stijlvol

Wit met zwart zijn de kleuren die veel gebruikt zijn in de badplaats. Je ziet het terug bij de hotels, de appartementsgebouwen en het straatbeeld. De aangelegde jachthaven ligt tussen de twee strekdammen die tactisch zijn opgebouwd uit enorme kruisvormige betonblokken. Strak dus, maar op een eigentijdse en weldadige manier. Aangevuld met de onmiskenbare geluiden van het strand en het getingel van de touwen tegen de masten van de jachten.

Officiële badstatus

Cadzand-Bad heeft sinds 2014 de officiële badstatus. Die heeft ze ontvangen van de European Spas Association en mag ze tot aan de dag van vandaag dragen omdat de gezonde werking van het zeewater (zwemmen en sporten), het klimaat (licht en lucht) maar ook de bodemproducten (denk aan scrub en zeewier) is bewezen. Je voelt hoe goed het zeewater, de frisse buitenlucht en het sporten in en aan de zee voor je is. 

Watersporten en golfen

Watersporten op het Cadzandse strand? Wil jij wel een dag surfen, zeilen, kitesurfen en suppen, dus lekker in het water bezig zijn? Het kan allemaal. In groepsverband of alleen. Als je liever op het strand zelf actief bent, ga dan blokarten of brandingkajakken. Probeer en leer het tijdens een paar uur of een aantal dagen achter elkaar. Alles is mogelijk. Ben je meer een fan van sporten en ontspannen op een groene ondergrond? Pak dan je clubs op en ga naar de Short golfbaan van familie De Keuninck. Deze 9 Holesbaan, vandaar de ‘short’, is aangelegd tussen de zandstranden en natuurgebied Het Zwin. 

Strand Cadzand-Bad

Bourgondisch eten en drinken bij éen van de Kezandse strandpaviljoens 

Na het sporten, wandelen, fietsen of met je kind zandkastelen bouwen ga je naar één van de strandpaviljoens van Cadzand. Misschien weet je in gedachten al wat je wilt eten en heb je je er stiekem al een paar uur op verheugd. Relaxed hè, dat je het dan alleen nog maar hoeft te bestellen. En op te eten. 

Restaurant Cadzand Dok-14

Bij eb wandelen van Cadzand naar het Vlaamse Knokke

Het Zwin is een enorm uitgestrekt gebied dat je al fietsend of lopend kunt en mág ontdekken. Je wordt omringd door fascinerende natuur. Is het laag water? Wandel dan eens naar het strand van het Belgische Knokke. Dwars door het beschermde natuurreservaat Het Zwin voel en zie je aan alles dat dit bijzonder is. Een gids kan extra veel vertellen over de planten, bloemen en dieren die hier leven maar je bent ook welkom om de route op eigen houtje te doen. Kijk je ogen uit. Je zou zomaar eens een braamsluiper kunnen tegenkomen. 

Cadzand Het Zwin

Cadzand-Dorp, net zo b(l)oeiend

Cadzand-Dorp ligt achter Bad en heeft een volstrekt eigen dorpskarakter. De straten van het kustdorp voeren je langs de eeuwenoude huisjes. De prachtige vroeggotische Mariakerk die 800 jaar oud is staat er centraal en statig. Het typisch Zeeuwse weidse zie je hier terug wat komt door de vele akkers die rondom het dorp liggen. Het geeft het dorp zijn eigenheid. Wie voor de kerk staat ziet een permanent brandende vlam in een zwart stenen zuil staan. Sta hier even bij stil als je wilt. Het is namelijk de wereldvredesvlam die in 2004 naar Cadzand-Dorp is gebracht. Het wereldvredesvlamproject is in 1999 opgezet als symbool van het verlangen van ieder mens om vrede in zijn leven te vinden. Door het wereldwijd verspreiden van deze vlam wordt aandacht voor de wereldvrede gevraagd. En waarom is nu Cadzand hiervoor uitgekozen? Omdat het gebied tussen Brugge, Gent en het eiland van Cadzand honderden jaren lang oorlogsgeweld kende. 

Cadzand-kerk

Tip voor chocoladeliefhebbers

Als je van chocolade houdt of op zoek bent naar een smakelijk cadeau, dan is een stop bij de sfeervolle winkel Petra's Finest Chocolates een goed idee. De chocolade is gemaakt in de ambachtelijke chocoladefabriek achter de winkel. Niet alleen kun je hier chocolade kopen, je kunt het ook direct proeven. Geniet van een drankje op het terras, terwijl je jezelf verliest in de overheerlijke smaken van de chocolade. Zeker de moeite waard om even te stoppen.

Locatie: Mariastraat 44, 4506 AE, Cadzand

Handige informatie

Cadzand strand met kinderen

In de kern van Cadzand-Bad betaal je het hele jaar door voor een parkeerplek. Langs de kust mag je alleen parkeren op de aangewezen plaatsen. Van 15 maart tot en met 15 november geldt hier betaald parkeren.

Parkeren kan op de volgende parkeerterreinen:

  • Strandparking Cadzand-Bad, Lange Strinkweg 1a

  • Zwinparking, Kanaalweg

  • Duinplein

  • Duinhof 1 & 2, Boulevard de Wielingen

  • Jachthaven 1 en Jachthaven 2

  • Parking Vlamingpolder aan de Vlamingpolderweg

  • Parking Van Grol aan de Zwartepolderweg