Wandelen door het Zwin Cadzand

Wandel door het unieke getijdengebied het Zwin

Het Zwin is een uniek gebied door de grote zeegeul die het binnenland in loopt. Wandel of fiets door het gebied en geniet van de uitkijkpunten. Of ga wadlopen over het schor tijdens een begeleide excursie. Ook leuk voor kinderen.

Carolien
Carolien
allyourz redactie
4 min leestijd

Uniek landschap in natuurgebied het Zwin

Het Zwin is een natuurgebied op de grens van België en Nederland. Het Nederlandse deel ligt vlakbij Cadzand in Zeeuws-Vlaanderen. Het gebied bestaat uit duinen, een grote slufter en strand. Een slufter is een strandvlakte achter de duinen die in open verbinding staat met de zee. Bij vloed stroomt het water hier het land binnen. Vanaf het wandelpad door de duinen, heb je een mooi uitzicht op dit unieke gebied. Ook kun je een excursie boeken om plekken te bezoeken waar je normaal niet mag komen. Verschillende fietspaden komen langs het Zwin, waardoor je dit gebied kunt combineren met een mooie fietstocht langs de kust.

Cadzand Het Zwin

Wandelen door het Zwin

In Het Zwin kan je vrij wandelen door de duinen en over het strand. Het schor is niet vrij toegankelijk. Dit is het begroeide strandgebied achter de duinen. Je kunt een mooie rondwandeling maken vanaf de parkeerplaats aan de Gerrit Hoekestraat. Hier vind je ook een klein, onbemand informatiepunt.

Iets verderop aan de Noorddijk staat een informatiepaneel van het Zeeuwse Landschap met een plattegrond en de wandelroute. De route is ongeveer 3 kilometer en gaat door polders, duinen en over het strand. Vanaf de duinen heb je een mooi panoramisch uitzicht op de slufter en het schor. De route is minder geschikt voor kinderwagens door deels onverharde paden. Wel kan je een stuk over het fietspad wandelen.

Dieren spotten in het Zwin

In het Zwin leven veel verschillende dieren. Door het vele water, zowel zoet als zout, en de werking van het getij trekt het veel soorten vogels aan. Het hele jaar door zie je hier tureluur, kluut en scholeksters. In de duinen leven zangvogels als kneu, groenling, fitis en zwartkop. Trekvogels stoppen tijdens de vogeltrek graag in het Zwin voor een rustpauze. Dat gebeurt soms met duizenden tegelijk.

Het Zwin Cadzand

Kijk ook goed naar de zee, wie weet zie je wel een zeehond zwemmen. Een andere bijzondere inwoner van het Zwin is de boomkikker. Deze lichtgroene kikker leeft in de bramenstruiken en is vooral op een warme voorjaarsavond goed te horen. In de zomermaanden grazen er ook geregeld schapen en Schotse Hooglanders in het natuurgebied.

Wadlopen op het schor

Een groot gedeelte van het Zwin in Nederland is vrij toegankelijk, met uitzondering van het kwetsbare schor. Wil je een unieke ervaring, boek dan een excursie door dit gebied. Trek wel laarzen of hoge gympen aan die vies mogen worden, want je gaat wadlopen. Wadend door modder en water bekijk je dit getijdengebied van een bijzondere kant. De gids vertelt je onderweg van alles over het Zwin en de dieren en planten die hier voorkomen. Ook leuk met oudere kinderen.

Cadzand Het Zwin begroeiing

Fietsen naar het Zwin

Er ligt een mooi verhard fietspad langs de kust van West-Zeeuws-Vlaanderen. Je kunt zelf je route uitstippelen aan de hand van de fietsknooppunten. Volg de knooppunten 32, 29 en 30 om langs het Zwin te fietsen. Vanaf het fietspad heb je een weids zicht op het strand, de zee en de slufter. Stap dus ook af en toe af om van het uitzicht te genieten. Combineer een bezoek aan het Zwin met een route langs leuke badplaatsen als Breskens, Nieuwvliet-Bad en Cadzand.

Cadzand Het Zwin fietspad

Een andere kijk op het Zwin

In het natuurgebied heb je op verschillende plekken een mooi uitzicht op het unieke landschap en de zee. Een paar hiervan mag je zeker niet overslaan. Vanaf grenspaal 369 aan het fietspad, heb je een weids uitzicht over het gehele Zwin en vooral ook de slufter. Langs de Kanaalweg, meer richting zuiden van het natuurpark vind je nog een uitkijkpunt. Van hieruit overzie je het Zwin in België. Iets verder naar het zuiden vind je nog een uitkijkpunt aan de Kanaalweg in de vorm van een vlonder boven het water. Vanaf beide uitkijkpunten aan de Kanaalweg kan je goed vogels spotten en fotograferen.

Terug in de tijd met virtual reality kijkers

Het huidige Zwin heeft er niet altijd zo uitgezien. In de middeleeuwen was het een belangrijk handelsgebied. Op verschillende punten in Het Zwin nemen speciale Virtual Reality-kijkers je mee terug in de tijd. Maak een virtuele reis door de middeleeuwen en ontdek de bruisende havensteden rondom de toenmalige Zwingeul. Met de VR-film kijk je 360 graden om je heen in de zogenoemde verdwenen Zwinhavens en leer je alles over de belangrijke handelsperiode in de geschiedenis van het gebied. 

Waar staan de VR-kijkers langs het Zwin?

Langs de speciale fietsroute ‘Verdwenen Zwinhavens’ vind je de VR-kijkers op de volgende plekken:

 • Maenhoutsdijkje, Sluis (NL)Krinkeldijk

 • Oostkerke (BE)Damse Vaart West / Dammesteenweg, Damme (BE)

 • Jan van Eyckplein, Brugge (BE)

 • Kijkcentrum Zwin Natuur Park (inbegrepen in toegangsticket Zwin Natuur Park)

VR bril Het Zwin Cadzand

Het Zwin in buurland België

Het grootste gedeelte van natuurgebied het Zwin ligt in België. Hier is een informatiecentrum met exposities en een interactieve tentoonstelling. Kinderen checken in met een instapkaart en ervaren hoe het is om als vogel een trektocht te maken. In het natuurgebied kunnen kinderen een huttentocht maken onder andere langs een voederhut, een ringhut of een zoetwaterlaboratorium. Of langs de ooievaarstoren waar je net zo hoog kunt klimmen als een ooievaarsnest. Bezoek ook met het hele gezin de grote panoramatoren voor een weids uitzicht over het Belgische Zwin. In het Kijkcentrum van het Zwin Natuurpark staan 2 virtual reality-kijkers die je meenemen door de evolutie van het Zwinlandschap. Voor het Zwin in België betaal je entreegeld.

Handige informatie

Strand Cadzand-Bad

Natuurgebied het Zwin ligt deels in Nederland en deels in België, het is een grenspark. Het Nederlandse deel vind je in Zeeuws-Vlaanderen vlakbij Cadzand-Bad.

Je kunt de auto parkeren op parkeerplaats aan de Gerrit van Hoekestraat of op de parkeerplaats aan de Duinweg. Overal geldt betaald parkeren van 15 maart tot 15 november.

Honden zijn aangelijnd toegestaan op de paden en het strand. Honden zijn niet toegestaan in het Zwin natuurpark.

Het gebied in Nederland is gratis toegankelijk. Van het Belgische deel is toegang tot Het Zwin betaald. 

Ja, kinderwagens zijn toegelaten in het Zwin Natuur Park. Houd er wel rekening mee dat het strand en natuurgebied onverharde paden heeft, die niet altijd geschikt zijn voor kinderwagens.

Het Zwin in Nederland is elk seizoen gratis te bezoeken. Het hele jaar door vind je hier veel vogels.

Maak een wandeling door het gebied en geniet van de weidse uitzichten. De wandelroute vind je op informatieborden aan het begin van het natuurgebied.

Boek een excursie door het Zwin. Trek wel laarzen of gymschoenen aan die vies mogen worden, want je gaat ook een stukje wadlopen over het schor.

Overnachten in Cadzand

Bezig met laden...
Bezig met laden...
  v.a. prijs/nacht
  € 0,-
  Bekijk
  Bezig met laden...
  Bezig met laden...
   v.a. prijs/nacht
   € 0,-
   Bekijk
   Bezig met laden...
   Bezig met laden...
    v.a. prijs/nacht
    € 0,-
    Bekijk
    Bezig met laden...
    Bezig met laden...
     v.a. prijs/nacht
     € 0,-
     Bekijk
     Bezig met laden...
     Bezig met laden...
      v.a. prijs/nacht
      € 0,-
      Bekijk
      Bezig met laden...
      Bezig met laden...
       v.a. prijs/nacht
       € 0,-
       Bekijk
       Bezig met laden...
       Bezig met laden...
        v.a. prijs/nacht
        € 0,-
        Bekijk
        Bezig met laden...
        Bezig met laden...
         v.a. prijs/nacht
         € 0,-
         Bekijk
         Bezig met laden...
         Bezig met laden...
          v.a. prijs/nacht
          € 0,-
          Bekijk
          Bezig met laden...
          Bezig met laden...
           v.a. prijs/nacht
           € 0,-
           Bekijk