Nieuwvliet zwarte polder

Wandelroute: Wandel over geulen en kreken in de Verdronken Zwarte Polder

Dit bijzonder stukje landschap is lang geleden ontstaan door een dijkdoorbraak. Nu wandel je er tussen de schapen en de vele vogels. Volg de wandelroute over de planken paden naar het strand en geniet van een lunch bij een van de strandpaviljoens met zicht op zee.

Carolien
Carolien
allyourz redactie
4 min leestijd

Ontdek het getij in de Verdronken Zwarte Polder tijdens een wandeling

De verdronken Zwarte Polder is een natuurgebied aan de kust bij Nieuwvliet in Zeeuws-Vlaanderen. Het gebied is lang geleden ontstaan door een dijkdoorbraak in 1802. Hierdoor staat het land weer in open verbinding met de zee. Bij vloed loopt het zeewater via een grote geul het land in. In het binnenland is hierdoor een nat gebied vol kreken ontstaan. Via de plankenpaden wandel je door dit krekengebied en houd je toch droge voeten. Er is een wandelroute uitgezet die je naar het strand leidt. Ook loopt er een ruiterpad door dit gebied.

Strand Nieuwvliet Zeeland

Wandelroute door de Zwarte Polder richting het strand

Je verkent het natuurgebied de Zwarte Polder het best door het volgen van de uitgezette wandelroute van 3 kilometer (rode paaltjes). De wandelroute start vanaf de Zeedijk aan het begin van het natuurgebied. Hier vind je ook een informatiebord waarop de route staat aangegeven. Het opkomende zeewater heeft allerlei kreken gevormd in het achterland. Gelukkig houd je droge voeten door de plankenpaden die hier zijn aangelegd. In de verte zie je de zee en de grote geul waar het water bij vloed het binnenland in stroomt. Via het vogelbroedstrand, wandel je over de dijk naar het strand. Maak hier een stop bij strandpaviljoen Woest 17 of neem bij mooi weer een duik in de zee.

Het strand bij Nieuwvliet is ook een goede plek om haaientanden te zoeken, leuk om te doen met kinderen. Via kleine, smalle kronkelpaadjes door de duinen kom je uiteindelijk weer uit bij het beginpunt. Honden mogen alleen mee het gebied in als ze aangelijnd zijn. De route is niet geschikt voor kinderwagens. Tijdens deze korte wandeling combineer je natuur met een strandbezoek, ideaal voor kinderen die lekker willen spelen.

Spot de dieren in de Zwarte Polder

De Zwarte Polder trekt veel verschillende vogels aan. De duinen staan vol met bessenstruiken, waaronder duindoorn, sleedoorn en allerlei wilde rozen. Een paradijs voor heel veel soorten vogels, zoals de nachtegaal en de grasmus. Vooral in het voorjaar is er veel te zien. Dan vliegen vogels af en aan om hun nesten te bouwen en om hun jongen te voeren zodra ze geboren zijn. In het natuurgebied graast ook een kudde schapen. Ze lopen meestal los op de Zeedijk. Samen met konijnen houden ze het gebied open en kunnen ook kwetsbare planten groeien.

Nieuwvliet zwarte polder vogel

Fijne stop tijdens fietstocht langs de kust

Langs de westkust van Zeeuws-Vlaanderen liggen kilometers aan fietspaden. Het is heerlijk om over de goed onderhouden paden te fietsen langs de zee. Het fietspad langs de kust loopt ook langs de Zwarte Polder. Maak hier zeker een stop voor het maken van mooie foto’s én het spotten van de vogels. Er zijn picknicktafels met een prachtig uitzicht op de zee. Neem een picknickmand mee en kom tot rust in dit natuurgebied.

Nieuwvliet zwarte polder

Zoek naar haaientanden op het strand

De badplaats Nieuwvliet is een ideale vakantieplaats voor gezinnen. Er zijn veel kindvriendelijke campings en vakantieparken voor een fijn en zorgeloos verblijf. Het brede zandstrand heeft bij eb veel ondiepe poelen waar jonge kinderen veilig in kunnen spelen. Aan het strand staan herkenningspalen met figuren van Dick Bruna, zoals Nijntje, zodat kinderen makkelijk hun weg kunnen vinden. Het strand bij Nieuwvliet is ook een goede plek om fossiele haaientanden te vinden. Neem een schepje, emmer en zeef mee en je kinderen zijn gegarandeerd uren zoet met het zoeken naar dit stoere souvenir.

Handige informatie

Nieuwvliet

Het Verdronken Zwarte Polder ligt bij Nieuwvliet, op het Zeeuwse eiland Zeeuws-Vlaanderen.

Er is een parkeerplaats aan de Zwartepolderweg en een kleine parkeerplaats aan de Dwarsdijk in Nieuwvliet. Van 15 maart tot en met 15 november geldt betaald parkeren.

Honden zijn alleen welkom als ze aangelijnd zijn.

Het gebied is gratis toegankelijk. Tijdens het broedseizoen is het broedvogelstrand gesloten (van 1 mei tot 15 juli). De paden zijn onverhard en niet toegankelijk met kinderwagens of rolstoelen.

Het wandelpad en het strand is het hele seizoen toegankelijk (met uitzondering van het broedvogelstrand). Kom in het voorjaar als je veel vogels wilt zien.

Volg de uitgezette rode wandelroute van 3 kilometer en zie de verschillende landschappen van het gebied: slufter, duin, strand en kreek.

Zoek op het strand naar fossiele haaientanden. Nieuwvliet is hier een ideale plek voor. Als je er eentje vindt heb je een mooi en stoer souvenir.

Al het goede van Zeeland in je mailbox?

Ontvang per mail de leukste overnachten tips, unieke lokale activiteiten en actuele hotspots in heel Zeeland. Schrijf je snel in.

Winter in Zeeland | Nieuwsbrief