Poortvliet-3 2

Poortvliet, historisch dorp met grote woonboulevard

Het dorp Poortvliet is een ringdorp met een rijk verleden. Dat zie je terug in het historische centrum met de monumentale Sint-Pancratiuskerk als middelpunt. Aan de rand van het dorp vind je een enorme woonboulevard met meer dan 30 woonwinkels. Een begrip in Zeeland en de wijde omgeving. Beleef Poortvliet tijdens een dag winkelen of ontdek het dorp tijdens een fiets- en wandeltocht op Tholen.

Lianne van Rijn | allyourz
Lianne
allyourz redactie
4 min leestijd

Wandel door de straten van dit ringdorp 

Poortvliet is een echt ringdorp, ontstaan in de 13e eeuw. Het centrale punt in het dorp is de oude Sint-Pancratiuskerk, een gotische kerk die al honderden jaren het straatbeeld siert. Maak eens een wandeling door Poortvliet, dan zie je heel goed dat de huizen en andere gebouwen zijn gebouwd rondom dit monumentale gebouw. De kerktoren is het oudste deel van de kerk en stamt uit de 14e eeuw. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog is de kerk zwaar beschadigd door brand, maar is later opnieuw opgebouwd. 

Winkelen bij Woonboulevard Poortvliet 

Aan de rand van Poortvliet vind je een enorme woonboulevard. Hier vind je alles op het gebied van wonen. Dit familiebedrijf uit 1919 is uitgegroeid tot een complex met meer dan 30 winkels. Meer dan genoeg keuze dus. Of je nu op zoek bent naar nieuwe meubels of dat je van plan bent je interieur een metamorfose te geven, grote kans dat je slaagt bij Woonboulevard Poortvliet.

Poortvliet woonboulevard

Bezienswaardigheden in Poortvliet

Naast de monumentale Sint-Pancratiuskerk is ook ’t Ouwe Raad’uus aan de Langestraat een fotomomentje waard. Dit karakteristieke gebouw werd in 1836 ingericht als raadhuis en kreeg begin 1900 een nieuwe voorgevel. Twee fraaie molens sieren het landschap van Poortvliet. Korenmolen de Korenaar uit 1710 en molen De Graanhalm uit 1851 zijn populaire bezienswaardigheden. Na de Watersnoodramp in 1953 werd het eiland Tholen opnieuw ingedeeld. Hierdoor verdwenen veel bedrijven en landbouwschuren. Een kunstwerk van een boer met ploegpaarden naast de kerk, herinnert aan het agrarische verleden van Poortvliet.

Fietsen in de omgeving van Poortvliet

De omgeving van Poortvliet leent zich erg goed om er op uit te trekken met de fiets. Hier kun je kilometers langs het water fietsen, met prachtige vergezichten over de Oosterschelde. Aan het water van de Oosterschelde zijn kleine, maar fijne stranden te vinden. De perfecte plek voor een verfrissende duik in het water op een warme dag of een picknick. Fiets door polderlandschap naar andere dorpen in de buurt, zoals Tholen, Oud-Vossemeer, Sint-Maartensdijk, Stavenisse en Sint-Annaland. Als je verblijft in Poortvliet of in de omgeving van het dorp, dan moet je zeker een bezoek brengen aan Tholen. Deze oude stad heeft al sinds 1366 stadsrechten en is rijk aan oude gebouwen. In het centrum kun je op veel plekken terecht bij leuke restaurants. Ook de andere plaatsen in de omgeving zijn de moeite waard om te bezoeken. 

Tholen-stad

Handige informatie

Poortvliet woonboulevard

In Poortvliet kun je gratis parkeren. Bij Woonboulevard Poortvliet is een grote parkeerplaats aanwezig.