Lokale boerenwinkels Zeeuws-Vlaanderen

Bezoek 4 lokale boerenwinkels en telers in Zeeuws-Vlaanderen

Fruit plukken en groente oogsten of op bezoek gaan bij lokale boeren en telers is, zeker met kinderen, heel leuk om te doen. In Zeeuws-Vlaanderen zitten vier boerenwinkels en telers waar wij zelf graag naartoe gaan. De eigenaren laten je zien wat zij maken en hoe ze dat doen. Je mag gerust zelf plukken, iets maken of één van hun producten kopen. Hun adressen delen we graag met je.

Justa
Justa
allyourz redactie
4 min leestijd

De Kaasboer, Sluis

Op de hoek van de Beestenmarkt in Sluis zit de winkel van De Kaasboer. Hier moet je, als je een kaasliefhebber bent, zeker naartoe gaan. Het is niet zo’n grote winkel maar het assortiment is dat wel. Ze rijpen in een eigen kaaspakhuis zelf kazen, van jong tot brokkelkaas. In de schappen liggen kazen met allerlei kruiden en de vitrine is gevuld met verschillende geiten- en schapenkazen en buitenlandse kazen. Je kunt je eigen kaasplank ter plekke samenstellen door er noten en zuidvruchten bij te kopen plus een fles wijn die ze van het vat tappen. Kant en klaar een kaasplank kopen kan daar natuurlijk ook.

Locatie: Beestenmarkt 3, 4524 EA Sluis.

Parkeren: In en rondom het centrum van Sluis liggen verschillende parkeerterreinen. Het parkeerverwijssysteem laat duidelijk zien waar nog parkeerplekken beschikbaar zijn. Betalen kan met een parkeerapp, contant of pinpas.

Sluis-13-kaaswinkel

Kaasboerderij de Vos, Biervliet

Tussen Biervliet en Driewegen kun je kaasboerderij de Vos al herkennen omdat er meer dan 200 koeien in de weilanden rondom de boerderij lopen. Zij leveren de melk voor hun kaasmakerij.  Het proces leggen de eigenaren en kaasmakers je graag uit tijdens een rondleiding. Je ziet kazen in alle soorten, maten en smaken. De volvette en rijke smaak van boerenkazen haal je er altijd uit. Vul je boodschappenmand in hun boerderijwinkel met lokaal gemaakte boter, karnemelk, vla en yoghurt. De eieren, jam, appelsap en wijn kun je waarschijnlijk ook niet laten staan. 

Locatie: Helenaweg 4, 4521 GR Biervliet. In Breskens aan het Spuiplein 9, 4511 AN zit hun tweede winkel, ’t Vosje. 

Parkeren op locatie.

Tuinen van Groede, Groede

Bij gemeenschapstuin de Tuinen van Groede telen ze lokaal en verantwoord groente en kruiden, dus zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Als je hier wilt oogsten en plukken betaal je elk jaar een vast bedrag en kun je in de tuin je eigen verse groenten of fruit halen. Zo af en toe pluk je een boeket bloemen die er kleurrijk bloeien. De telers kweken hier voor een paar lokale restaurants groente en eetbare bloemen. En als er producten over zijn verkopen ze al die verse groente op zaterdagmiddag in de schuur op het terrein. Wil je de tuin gratis bezoeken om er eens rond te kijken? Dan kan dat iedere zaterdag vanaf 10.00 uur en zondag vanaf 12.00 uur. 

Locatie: Scherpbierseweg 3, 4503 GR Groede.

Parkeren op locatie.

Plukken en eten bij het voedselbos in Graauw 

In het voedselbos in Graauw staat een biologische boerderij die omgeven is door eetbare planten, groenten en fruitbomen. Ze bootsen hier bos-ecologische processen na met eetbare plantensoorten wat voor een gezonde bodemcultuur zorgt en toenemende biodiversiteit. Vaste planten zijn qua onderhoud minder intensief omdat ze minder bemesting vragen. Wieden of water geven hoeft ook niet. De eigenaren nemen je graag mee het bos in en vertellen je over de voedselproductie, hun manier van landbouwen en de duurzaamheid die ze nastreven. Het voedselbos houdt zichzelf op deze natuurlijke manier in stand en dat levert heerlijke producten op. Om al het biologische lekkers zoveel mogelijk met anderen te delen organiseren ze aanschuifdiners. Zittend aan lange tafels in de landelijk ingerichte kookschuur eet je verschillende gerechten die met producten van eigen bodem zijn gemaakt. Kun je een keer niet blijven eten, ga dan naar hun biowinkel waar je verse kruiden, groenten en fruit kunt kopen. 

Locatie: Dwarsstraat 11, 4569 PB Graauw.

Parkeren op locatie.