Asperge-2-klein

Zeeuws-Vlaanderen: barstensvol lokaal lekkers

Door producten van de streek te proeven leer je de omgeving beter kennen. De weg van de Zeeuws-Vlaamse akkers naar je bord is kort. Vraag de makers eens naar hun manier van telen of verbouwen. Het levert niet alleen een goed verhaal op, je proeft het terug. Om het je makkelijk te maken hebben we een aantal streekproducten op een rij gezet.

Justa
Justa
allyourz redactie
4 min leestijd

Mosselen, zeekraal en asperges

Zeeuwse mosselen moet je een keer gegeten hebben. Je kunt dit prima zelf klaarmaken maar bestellen bij één van de vele restaurants kan natuurlijk ook. Als je zelf aan de slag gaat denk dan eens aan een combinatie met verse knapperige zeekraal. Dat is een groene beetje zoutige knapperige Zeeuwse groente. Of gebruik asperges die je hier in het voorjaar volop kunt krijgen. Bij Spitsbroek aan de Nieuweweg in Eede zijn de witte exemplaren in verschillende maten verkrijgbaar. Doe je vooral aan luie dagen op vakantie? Ze zijn ook geschild te koop. Kort na het aspergeseizoen kun je op dit adres zelf blauwe bessen plukken of ze in verschillende hoeveelheden kopen. 

Groese paptaart, zelfgemaakt ijs en bonen

In Groede bakken ze de befaamde ‘Groese paptaart’. Het is precies wat het doet geloven. Gele romige pudding (de pap) in een hoog krokant deegbakje waarop een zalig dikke laag suiker is gestrooid. Eet je liever ijs? Ga dan naar De Heerenhoeve aan de Korte Heerenstraat in Oostburg. Als je geluk hebt kun je de kalfjes aaien terwijl je van het zelfgemaakte ijs geniet.  Het zijn zoete lekkernijen die zomers aan doen. En dan komen we nu aan met de kidney- en bruine boon. Winters zou je denken. Dat hoeft helemaal niet want in salades doen ze het net zo goed. De sappige boon is flink in opmars en vindt zijn weg van veel Zeeuws-Vlaamse akkers naar Hollandse borden.

Sap van de Appelaere 

Een goede bekende in Nederland is het sap van de Appelaere maar het Zeeuwse bedrijf is gevestigd aan de Philipsweg in Waterlandkerkje. Ze zijn in 1995 begonnen met het maken en op de markt brengen van troebel appelsap wat enorm aansloeg. De Sinaasappel- en Perelaere staan er inmiddels naast. 

Locatie: Philipsweg 2, 4508 NP Waterlandkerkje
Parkeren op locatie

De Mariahoeve - Doen, kijken en proeven

In het oosten van Zeeuws-Vlaanderen ligt De Mariahoeve. Je kunt hier vanalles doen. Pak je fiets of verken te voet het Verdronken land van Saeftinghe, waar de hoeve vlakbij ligt. Bestel van tevoren je knapzak bij hen en je hebt een fijne lunch bij je. Kom je liever terug voor het middageten dan zorgen zij ervoor dat het klaarstaat. Maak kennis met zeekraal, zeekool of zilte aardappelen op hun zilte kwekerij. Zoek je zakelijke en rustige overleg locatie? Bij de Mariahoeve kun je Bourgondisch vergaderen. En wil je eens iets heel anders organiseren, regel dan een barbecue op de traditionele Japanse grill. Het uitgestrekte grenspark Groot Saeftinghe verken je met de speciale Zonnetrein nog beter.

Locatie: Koninginnestraat 2, 4568 PT Nieuw Namen
Parkeren op locatie

The Holy Spiritus

Plan een bezoek bij de heren van The Holy Spiritus en maak kennis met de brouwerij in de Sint Johannes de Doperkerk. Ze leggen je hun passie uit die zij delen voor ciders, distillaten, honingwijn en likeuren. Wees gerust, je gaat niet weg zonder dat je geproefd hebt. Heb je iets speciaals te vieren? Samen met The Holy Spiritus kun je een eigen private label creëren. 

Locatie: Hoofdstraat 4, 4564 AP Sint Jansteen
Parkeren bij de Spar

Sliertemie

Een kelder- of tuinarrangement bij Sliertemie laat je kennismaken met ambachtelijk gemaakte likeur van amandelen, sleedoorn, lokale kruiden en vruchten die gezoet zijn met Zeeuws-Vlaamse honing. Terwijl je proeft krijg je uitleg over het brouwproces en het ontstaan van Sliertemie. 

Locatie: Tolweg 69, 4561 RL Hulst
Parkeren op locatie