Brouwersdam Zeeland

Brouwersdam: een plek bomvol activiteiten

De Brouwersdam is een populaire hotspot die vooral tijdens de zomermaanden veel bezoekers trekt. Strandplezier, watersporten, strandactiviteiten, fietsen, wandelen en fijne restaurants komen hier samen. Dat maakt de Brouwersdam een unieke bestemming voor een dagje uit of een langer verblijf aan de kust.

Lianne van Rijn | allyourz
Lianne
allyourz redactie
3 min leestijd

Activiteiten Brouwersdam

Op de Brouwersdam zijn genoeg activiteiten om er een gezellige dag van te maken. De Brouwersdam is dé plek waar je leuke avonturen beleeft op het water. Wat voor weer het ook is, hier moet je zijn als je wilt (leren) kitesurfen, windsurfen, zeilen of suppen. En als je liever op het droge blijft, dan kies je voor een strandsport, zoals strandzeilen (blokarten) of powerkiten.

Strand Brouwersdam

Aan strand geen gebrek bij de Brouwersdam. Op de brede zandstranden aan de Noordzee kun je heerlijk zonnebaden, zwemmen, beachvolleyballen, of gewoon genieten van een ontspannen dag aan het water. Ook als het weer wat minder is, ligt het strand voor je open, bijvoorbeeld om een stevige wandeling te maken of uit te waaien. 

Strand Brouwersdam

Restaurants aan de Brouwersdam

Wil je een hapje eten of gezellig iets drinken? Van een snelle lunch tot een avond uitgebreid tafelen, je kunt aan de Brouwersdam bij veel restaurants terecht. Veelal aan het strand met uitzicht op zee of het water. Met een relaxte sfeer en een fijne menukaart hebben verschillende strandpaviljoens op de Brouwersdam alles wat je mag verwachten van een strandtent. Strijk neer op het ruime terras van Natural High, Beachclub ‘t Gorsje, Strandclub Zee of Beachclub Perry’s.

Natural High

Kitesurfen Brouwersdam

Waaghalzen die houden van een stevige portie adrenaline, vinden bij de Brouwersdam de ideale plek om te (leren) kitesurfen. Aan het Noordzeestrand op deze kitesurfspot leer je de beginselen van enthousiaste instructeurs bij verschillende surfscholen, waaronder Natural High. Je kunt hier ook kennismaken met ‘wingfoiling’, een nieuwe rage waarbij je met je kite op een speciaal surfboard boven het water zweeft. Heb je geen zin om een nat pak te halen? Dan kies je voor een strandsport, zoals blokarten (strandzeilen) of powerkiten.

Watersport hotspot Brouwersdam

Windsurfen op het Grevelingenmeer

De Brouwersdam is een mekka voor surfers. Het Grevelingenmeer aan de andere kant van de dam kent rustig en ondiep water, perfect voor beginners om te leren windsurfen. Bovendien worden er regelmatig evenementen en wedstrijden georganiseerd op deze locatie, zoals DAM-X. Tijdens dit evenement zie je windsurfers die snoeihard over het Grevelingenmeer scheren en de meest uitdagende sprongen maken. Drie dagen lang laten windsurfers hun surf skills zien en strijden ze om een felbegeerde plek op het podium.

Windsurfen Brouwersdam

Concert at SEA (CAS)

Als je graag festivals bezoekt, mag Concert at SEA (CAS) zeker niet op je kalender ontbreken. Dit jaarlijkse muziekfeest trekt tienduizenden bezoekers naar de Brouwersdam. Concert at SEA, mede georganiseerd door de Zeeuwse band BLØF, is ooit begonnen als eendaags evenement en inmiddels uitgegroeid tot een driedaags festijn. In een fenomenaal decor van strand en zee kun je uit je dak gaan bij live-optredens van je favoriete zangers en zangeressen.

Concert at Sea Brouwersdam | ©Bart Heemskerk

De Deltawerken

De Brouwersdam is onderdeel van de beroemde Deltawerken. Deze imposante dam is een indrukwekkende waterkering die een belangrijke rol speelt in de bescherming tegen overstromingen. De Brouwersdam sluit het Brouwershavense Gat af. Als resultaat van deze afsluiting is het Grevelingenmeer ontstaan. In 1962 werd begonnen met het aanleggen van de dam, die uiteindelijk 6 kilometer lang werd. Een belangrijk doel van de bouw was het verkleinen van de duur van hoge vloedstanden. De afsluiting heeft ervoor gezorgd dat er ongeveer 3000 hectare land droog kwam te liggen. Het legt de verbinding tussen Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland.

Brouwersdam | Goeree-Overflakkee

Zeehonden spotten

In Zeeland leven volop zeehonden in het wild. Het spotten van zeehonden in hun natuurlijke omgeving is heel bijzonder. Bij de Brouwersdam kun je zeehonden zien aan de Noordzeezijde. Bij de spuisluis zwemmen er altijd wel een paar van deze nieuwsgierige zeezoogdieren rond. De stroming bij de sluis maakt het water aantrekkelijk voor verschillende soorten vissen. Een smakelijke prooi voor zeehonden. Je kunt op het Grevelingenmeer ook op zeehondensafari gaan. Sowieso een onvergetelijke ervaring en al helemaal aan boord van een RIB-boat. In een boottocht van anderhalf uur vaar je richting de leefomgeving van de zeehondjes. Dit vaartuig bereikt sensationele snelheden. Tijdens de zeehondensafari kom je erachter waarom dit ook wel een powerboat wordt genoemd.   

Vrijlating Zeehonden Brouwersdam

Een rit in de museumtram

Een prachtig natuurgebied bezoeken behoort ook tot de mogelijkheden. Daarvoor moet je zijn bij de Punt van Goeree op het voormalige eiland Goeree. Om gemakkelijk van al het moois te genieten, zonder zelf achter het stuur te zitten, kun je gebruikmaken van de museumtramlijn die geëxploiteerd wordt door de Stichting v/h Rotterdamsche Tramweg Maatschappij. Het gaat hier om een trammuseum dat nog steeds tramdiensten uitvoert met materieel uit vroegere dagen.

Locatie: G. C. Schellingerweg 2, 3253 MD Ouddorp | Parkeren: op het parkeerterrein bij het museum

RTM Trein

Overnachten Brouwersdam

Overnachten op de Brouwersdam is ideaal als je houdt van watersport en graag verblijft vlakbij het strand en in de natuur. Overnacht aan zee, aan het strand of aan de oever van het Grevelingenmeer, zoals bij Zeil- en Surfcentrum Brouwersdam. Of je nu kiest voor een gezellige lodge of een knusse vakantiewoning, er zijn in de omgeving van de Brouwersdam genoeg accommodaties om uit te kiezen.

Brouwersdam ©

Al het goede van Zeeland in je mailbox?

Ontvang per mail de leukste overnachten tips, unieke lokale activiteiten en actuele hotspots in heel Zeeland. Schrijf je snel in.

Winter in Zeeland | Nieuwsbrief