Colijnsplaat Jachthaven Zeelandbrug

Colijnsplaat

De mooiste plekken en toffe activiteiten

Authentiek vissersdorp in Zeeland aan het water

Colijnsplaat, onder Zeeuwen beter bekend als Colijn, is een authentiek vissersdorp aan de Oosterschelde. Het dorpje ligt op het eiland Noord-Beveland aan het zuidelijke einde van de Zeelandbrug.

Bezig met laden...

Bezoek de haven van Colijnsplaat

Colijnsplaat is een dorp dat vooral actief is in de landbouw en visserij. Dat laatste zie je terug in de haven van Colijnsplaat. Hier liggen zeiljachten en de vissersvloot naast elkaar. Let ook op de oude houten aanlegsteiger: een echte blikvanger. Als je graag vis eet, zit je goed in Colijnsplaat. Iedere donderdag wordt hier de verse vis aangeleverd en kun je in de vismijn beleven hoe de vis wordt geveild. 

Strandje van Colijnsplaat

Het kleine strand van Colijnsplaat is ideaal voor gezinnen. Het water is hier lang ondiep, wat fijn is voor kinderen. Door de ligging tussen twee dijken in is het erg overzichtelijk. Er is weinig stroming en je kunt hier heerlijk zwemmen. Kinderen vermaken zich op dit strandje opperbest: zoeken naar schelpen en waterdiertjes, poedelen in het water en zandkastelen bouwen. 

Bezoek de Colijnsplaatse Dagen

Ben je in augustus in de buurt van Colijnsplaat? Bezoek dan zeker de Colijnsplaatse Dagen. Dit is een tweedaags evenement met één centraal thema: de visserij. Krabbetjes vangen voor de kinderen, een rondvaart over de Oosterschelde en heerlijke verse vis eten. Het kan allemaal. Maar je hoeft niet te wachten op een speciaal evenement om de verse vis te proeven. Er zijn genoeg visrestaurants in Colijnsplaat.

Het wonder van Colijnsplaat

Een bijzonder, maar waargebeurd verhaal is ‘het wonder van Colijnsplaat’. Dit vond plaats tijdens de Watersnoodramp in 1953. Een aantal mannen probeerde de vloedplanken en steunbeer die door het hoge water dreigden te bezwijken tegen te houden. Een door de storm losgeslagen vrachtschip kwam precies terecht op de plek waar een gat zat. Hiermee werd een overstroming voorkomen. Het monument ‘Houen Jongens’  herinnert de inwoners en toeristen hier nog altijd aan.

De Oude Molen en Molen Nooit Gedacht

Colijnsplaat heeft niet één, maar twee molens. De Oude Molen en Molen Nooit Gedacht. De naam van de eerste molen verraadt al dat deze molen een lange historie heeft. De Oude Molen is zelfs een van de oudste molens van Zeeland. De andere molen staat ook bekend als ‘De Nieuwe Molen’. Beide zijn windmolens en afkomstig uit respectievelijk 1727 en 1864.