Plompetoren Burgh-Haamstede

Krekengebied de Schelphoek en de Plompe Toren

Bezoek de zuidkust van Schouwen-Duiveland en ontdek de gevolgen van de vele watersnoodrampen in dit gebied. Maak een mooie wandeling door natuurgebied de Schelphoek, ontstaan na de watersnoodramp van 1953. Bezoek de Plompe Toren om het spannende verhaal van de verdronken zeemeermin te horen.

Carolien
Carolien
allyourz redactie
4 min leestijd

Het ontstaan van krekengebied de Schelphoek

Aan de zuidwestkust van Schouwen-Duiveland ligt Krekengebied de Schelphoek. Dit gebied is ontstaan door de watersnoodramp in 1953. Grote delen bij Ouwerkerk kwamen onder water te staan. Door de aanleg van een ringdijk en het dichten van de gaten in de dijk ontstond de kreek bij de Schelphoek. Rond de kreek is bos geplant en nu is er een mooi natuurgebied ontstaan waar je heerlijk kunt wandelen.

Verken de kreek tijdens een korte wandeling

Je kunt een mooie wandeling maken rondom de kreek langs een uitgezette route van 4 kilometer. Volg hiervoor de rode paaltjes vanaf de parkeerplaats aan de Stolpweg. Deze korte wandelroute is heel goed te doen met kinderen. Een gedeelte van het natuurgebied is losloopgebied voor honden. Wil je de hele route wandelen dan moeten honden buiten het losloopgebied aan de lijn. Vissers kunnen hun hart ophalen. In de kreek zijn beek- en regenboogforel uitgezet speciaal voor sportvissers. Wel even zorgen voor een visvergunning, voordat je je hengel uitgooit.

Burgh-Haamstede-schelphoekkreek

Spot vogels in het natuurgebied

In de bossen rond de kreek leven heel wat vogels, er broeden meer dan zestig vogelsoorten. Waaronder uilen, bonte spechten en de nachtegaal. Tijdens de wandeling hoor je dan ook een hoop vogelgeluiden om je heen. Houd je ogen open want misschien zie je rondom het water ook wel de mooie blauwe ijsvogel zitten. Op het water zwemmen eenden, futen en de kleine dodaars. Vergeet je verrekijker en camera niet als je hier gaat wandelen.

Beklim de uitkijktoren voor weids uitzicht

Ga zeker tijdens je bezoek aan de Schelphoek ook naar het uitzichtpunt. Deze ligt bovenop een caisson, een betonnen constructie die gebruikt is om gaten in dijken te dichten na de watersnoodramp. Rondom de uitkijktoren staan panelen met informatie over de watersnoodramp. Zo leer je dat de Schelphoek vroeger een buurtgemeenschap was, die door de ramp in een keer onder water verdween. Waar nu de uitkijktoren staat, stond je in 1953 met je voeten in het water. Beklim een paar treden en kijk weids uit over de Oosterschelde. In de verte zie je de Plompe Toren liggen.

Plompetoren Uitzicht

Het verhaal van de verdronken dorpen

De zuidkust van Schouwen-Duiveland heeft door de eeuwen heen veel te maken gehad met grote overstromingen. De kustlijn is meters opgeschoven en hele dorpen zijn in de zee verdwenen. Maar liefst 20 dorpen zijn verdronken. Langs de kustlijn staan nu doorzichtige borden met de contouren van het dorp erop. Als je achter het bord staat kan je met een beetje verbeelding zien waar het dorp ooit heeft gestaan. Er wordt beweerd dat vissers die ’s nachts naar Frankrijk voeren nog jarenlang de klokken van de verdronken kerktorens hoorden slaan. Nu bestaat de zuidkust vooral uit polders en dijken. Achter de zeedijk vind je de inlagen, deze zijn ontstaan doordat er grond is gegraven voor een extra dijk. Een inlaag ligt lager dan de rest van het land en staat vaak vol water. Een waar paradijs voor vogels.

Vedronken dorpen Schouwen-Duiveland

Bezoek De Plompe Toren en ontdek de mythe van de zeemeermin

Aan de Oosterschelde, niet ver van de Schelphoek staat de Plompe Toren. Een oude kerktoren van het verdronken dorp Koudekerke. De toren staat helemaal los van andere bebouwing tegen de dijk aan en je ziet hem al van verre staan. Beklim zeker deze toren voor een prachtig uitzicht over de Koudekerkse inlagen, een natuurgebied vol kreken en vogels. Aan het begin van de beklimming krijg je het verhaal te horen van de verdronken zeemeermin, met spannende achtergrondgeluiden. Volgens deze sage is het dorp Westenschouwen verdronken doordat de zeemeerman wraak nam op de vissers die zijn vrouw gevangen namen. De Plompe Toren is gratis te bezoeken, maar alleen toegankelijk voor mensen die goed ter been zijn. Leuk om te doen met kinderen.

Fietsen langs de Oosterschelde

Wil je de Plompe Toren en de Schelphoek beiden bezoeken, maar de auto laten staan? Maak dan een mooie fietstocht langs de Oosterschelde. Er liggen kilometers aan fietspaden en naast de Schelphoek en Plompe Toren zijn ook Burghsluis en natuurgebied de Prunje een bezoek waard. Lekker uitwaaien met de wind in je haren, terwijl het water nooit ver weg is. Sta af en toe even stil en kijk door je verrekijker of je geen zeehond zie liggen op de zandplaten bij laag water. Wil je onderweg uitrusten en wat drinken? Dat kan bij Bar Petit Restaurant ’t Oliegeultje (Burgh-Sluis), bij Fritureluur (Serooskerke) of bij restaurant de Heerenkeet (Prunjepolder).

Burgh-Haamstede-water

Handige informatie

Serooskerke-Schelphoek

Krekengebied de Schelphoek en de Plompe Toren liggen aan de zuidkust van het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland, vlakbij de plaats Serooskerke.

Bij Krekengebied de Schelphoek zijn drie gratis parkeerplaatsen (aan de Stolpweg en twee aan de Schelphoek. Ook bij de Plompe Toren kan je je auto gratis parkeren.

Er zijn twee losloopgebieden voor honden bij de kreek Schelphoek. Voor de rest geldt dat honden welkom zijn, mits aangelijnd.

De wandelpaden in het gebied zijn onverhard of half verhard. Hierdoor minder toegankelijk voor wandelwagens en niet toegankelijk voor rolstoelen. De Plompe Toren is te zien vanaf de verharde weg en parkeerplaats.

De Plompe Toren en Krekengebied de Schelphoek zijn elk seizoen te bezoeken.

Beklim de Plompe Toren en geniet van het uitzicht over de Koudekerkse inlaag en de Oosterschelde. Ondertussen leer je meer over de mythe van de Zeemeermin en de verdronken dorpen.

Maak een mooie fietstocht langs de zuidkust van Schouwen-Duiveland en bezoek naast de Plompe Toren en de Schelphoek ook het aangrenzende natuurgebied de Prunje. Stippel je eigen route uit met de fietsknooppunten.