Museum Walcheren Polderhuis

Naar het museum in Zeeland: 9x leuke musea op Walcheren

Er zijn in Zeeland veel verschillende musea die een bezoek waard zijn. Ze vertellen de verhalen over het verleden en het heden. En ze brengen de geschiedenis tot leven. In dit artikel vertellen we je welke musea je kunt bezoeken in Zeeland op Walcheren.

Lianne van Rijn | allyourz
Lianne
allyourz redactie
4 min leestijd

1. Zeeuws Museum

Het Zeeuws Museum leert je meer over de historie van Zeeland. In het museum zie je wandtapijten uit de 16e eeuw, archeologische vondsten, traditionele Zeeuwse streekdracht en hedendaagse kunstwerken. Ook zijn er wisselende tentoonstellingen. In de wonderkamers kijk je je ogen uit bij de uitgebreide collectie van lokale en exotische voorwerpen die Zeeuwen eeuwenlang verzamelden. Denk bijvoorbeeld aan een oude mummie van een kind tussen de 7 en 9 jaar oud, een kastje met 51 verschillende soorten vlinders in een lijst en Oosters porselein. Voor kinderen is er museumbingo, een speurtocht waarbij ze extra goed moeten kijken. 

Locatie: Abdij 3-4, 4331 BK Middelburg

Betaald parkeren van maandag tot en met zaterdag:

  • Parkeerplaats Damplein (maximaal 4 uur parkeren)

  • Parkeergarage Geere (15 minuten wandelen)

  • Parkeerplaatsen bij Molenwater

Zeeuws Museum Middelburg

2. Ontdek de Zeeuwse natuur bij Terra Maris

De natuur in Zeeland is contrastrijk en divers. Van polders tot bossen, dijken en duinen. Die verscheidenheid zie je niet alleen terug in het landschap, maar ook in de collectie van natuurmuseum Terra Maris. Vanaf de entree word je meegenomen in de ontstaansgeschiedenis van de Zeeuwse regio’s. Naast de vaste collectie kan je in het museum regelmatig wisselende tentoonstellingen bezoeken. Zoals de tentoonstelling van potvis tot petfles. In het museum kun je het skelet van Potvis Pieter Zeeman bewonderen. Dit zeezoogdier spoelde in 2017 aan op het strand van Domburg. Op een interactieve manier zijn hier allerlei leuke weetjes verwerkt. In de tuin van Terras Maris ontdek je nog meer over de Zeeuwse natuur. Er is een speeltuin, een kruidentuin, bijenhotel en er staat een replica van een mottekasteel op een vliedberg. Voor kinderen is er een leuke speurtocht en worden er in het atelier naast het museum regelmatig interessante workshops georganiseerd. 

Locatie: Duinvlietweg 6, 4356 ND Oostkapelle | Parkeren: Parkeerplaats Kasteel Westhove

Oostkapelle museum Terra Maris

3. Maritiem MuZEEum Zeeland

Meer over het leven van Michiel de Ruyter en het maritieme verleden en heden van Zeeland kom je te weten tijdens een bezoek aan het Maritiem MuZEEum Zeeland. Voor kinderen zijn er verschillende speurtochten en interactieve elementen waar ze niet alleen kunnen kijken, maar ook zelf kunnen voelen en doen. De gratis audiotour geeft je extra informatie over de collectie van het museum. Vergeet ook zeker niet de smalle trap naar boven te nemen naar het uitkijktorentje. Vanaf daar kijk je uit over de haven van Vlissingen en verder. 

Locatie: Nieuwendijk 11, 4381 BV Vlissingen
Parkeren: Parkeerterrein Steenen Beer of Parkeergarage de Fonteyne

Vlissingen muzeeum

4. Marie Tak van Poortvliet Museum

Domburg is al sinds de 19e eeuw een dorp van kunstenaars. Bekende schilders als Jan Toorop en Piet Mondriaan lieten zich inspireren door het woeste duin- en kustlandschap en het bijzonder heldere 'Zeeuwse' licht. In het Marie Tak van Poortvliet museum vind je de werken van kunstenaars die een band hebben met Zeeland. Jaarlijks zijn er verschillende tentoonstellingen. Het museum dankt zijn naam aan kunstverzamelaar Marie Tak van Poortvliet die veel zomers doorbracht in haar villa in Domburg. Het museum is te bereiken via een klein pad tussen de juwelier en een kledingwinkel aan de centrale Ooststraat.

Locatie: Ooststraat 10a, 4357 BE Domburg

Parkeren: Parkeerplaats Duinzicht (600 meter), Parkeerplaats Jan Tooropstraat (450 meter) of Parkeerplaats Kesteloostraat (300 meter).

5. Museum Veere in de Schotse huizen

De huizen het ‘Lammeken’ en ‘In de Struijs’ herinneren aan de eeuwenlange handel van Veere met Schotland. Deze twee historische gebouwen vormen - samen met het stadhuis - het Museum Veere. Hier kom je meer te weten over het rijke verleden van de stad. Veere was in de 16e eeuw de belangrijkste haven voor Schotse goederen, met name wol. Aan de Kaai zie je Schotse Huizen, die zijn gebouwd door vermogende Schotse handelaren.

Locatie: Kaai 25, 4351 AA Veere

Gratis parkeren: parkeerterrein aan de Veerseweg (10-15 minuten lopen). 
Betaald parkeren het hele jaar: Oranjeplein, Bastion en Gedempte Haven.
Betaald parkeren van 1 maart t/m 31 oktober: Kanaalweg Westzijde / Mauritsbolwerk.

Museum Walcheren

6. Vleeshal

Als je een kunstliefhebber bent, breng dan zeker eens een bezoek aan de Vleeshal. Dit is het centrum voor hedendaagse kunst in Middelburg. Binnen de muren van de unieke, gotische tentoonstellingsruimte - en daarbuiten - organiseren ze in de Vleeshal veelzijdige, verrassende en inspirerende projecten. 

Locatie: Markt 1, 4331 LL Middelburg
Parkeren: Parkeergarage Geere (350 meter)

7. Vuurtoren ’t Hoge Licht

Deze vuurtoren in Westkapelle is niet altijd een vuurtoren geweest. Ooit stond op deze plek een kerk. Na een brand in de kerk bleef alleen de toren over. In 1907 is de toren verbouwd tot vuurtoren. In de vuurtoren is regelmatig een kleine tentoonstelling te zien over Zeeuwse onderwerpen of over de natuur in de omgeving van Westkapelle. Beklim de 207 trappen van toren en geniet van een fantastisch uitzicht over Walcheren. Zeker op een heldere dag kun je hier heel ver kijken. 

Locatie: Zuidstraat 1, 4361 AJ Westkapelle

Parkeren: Langs de wegen kan gratis geparkeerd worden, er zijn ook verschillende parkeerterreinen, bijvoorbeeld bij Abraham Calandplein.

Meer over Vuurtoren 't Hoge Licht

Westkapelle Vuurtoren t Hoge Licht

8. Dijk- en oorlogsmuseum Westkapelle

Dit knusse museum aan de dijk in Westkapelle vertelt over het dorp tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bij Westkapelle werd de dijk gebombardeerd waardoor grote delen van Walcheren onder water kwamen te staan. Dit museum vertelt onder andere over het gevecht tegen het wassende water. Er zijn drie permanente exposities. Luister naar herinneringen aan de oorlog van inwoners. In het oorlogs aquarium vind je oorlogsrestanten die zijn opgedoken uit landingsvaartuigen die tijdens de landing in november 1944 voor de kust gezonken zijn. In de museumtuin vind je verschillende monumenten die herinneren aan de oorlog, zoals een Sherman Tank en een landingsvaartuig.

Locatie: Zuidstraat 154 - 156, 4361 AK Westkapelle.
Gratis parkeren: In de parkeervakken langs de wegen, op het parkeerterrein aan het Abraham Calandplein of aan de Markt.

Meer over het Polderhuis

Polderhuis Dijk- en Oorlogsmuseum Westkapelle

9. Grote Kerk Veere Experience

Vijfhonderd jaar historie komt tot leven bij de Grote Kerk Veere Experience. Deze stenen reus heeft een bewogen verleden en diende onder andere als militair hospitaal, bedelaarswerkplaats, opslagruimte en als noodopvang voor vee tijdens de Watersnoodramp. Bij de Grote Kerk Veere Experience beleef je de geschiedenis door middel van projecties, 3D-geluid en levendige animaties. Luister naar de verhalen van de Grote Kerk Veere. Van april tot oktober kun je de toren beklimmen en Veere van boven bekijken.

Locatie: Oudestraat 26, 4351 AV Veere.

Gratis parkeren: parkeerterrein aan de Veerseweg (650 meter lopen). 
Betaald parkeren van 1 maart t/m 31 oktober: Kanaalweg Westzijde / Mauritsbolwerk (150 meter lopen).

Grote Kerk Veere Experience