Ouddorp

6 musea op Goeree-Overflakkee

Goeree-Overflakkee heeft een rijke geschiedenis. Tal van musea op het eiland vertellen de verhalen over vroeger tijden. Hier komt de historie tot leven. Van een rijdend museum tot een historische scheepswerf. Wij zetten 6 musea op Goeree-Overflakkee voor je op een rij.

Lianne van Rijn | allyourz
Lianne
allyourz redactie
3 min leestijd

1. Museum R.T.M. Ouddorp, Ouddorp

Oude tijden herleven tijdens een tochtje met museumtrein R.T.M op de Brouwersdam. Vroeger vormde de historische tram een snelle verbinding tussen Burgh en Rotterdam. Het netwerk van tramlijnen werd overbodig na de Watersnoodramp in 1953. Toen werden dammen en bruggen gebouwd. Nu kun je over een deel van het traject de tramrit in een stoom- of dieseltram opnieuw beleven. Een leuk en leerzaam uitstapje, zeker met kinderen. 

RTM Trein

Adres: G. C. Schellingerweg 2, 3253 MD Ouddorp

2. Streekmuseum, Sommelsdijk

In het Streekmuseum in Sommelsdijk reis je door de geschiedenis van het eiland en leer je alles over oude ambachten, landbouw, visserij en de watersnood. Met de virtual reality beleving word je meegenomen naar de nacht van 1 februari 1953, toen het eiland werd getroffen door de Watersnoodramp. Je krijgt een bijzonder indringende kijk in de manier waarop de eilanders met het water hebben leren (over)leven. 

Adres: Kerkstraat 2-12, 3245 AK Sommelsdijk

3. Torenmuseum, Goedereede

De gotische toren van Goedereede zie je al van ver staan als je dit stadje bezoekt. Dit markante rijksmonument was lang een herkenningspunt voor zeevarenden en is nu in gebruik als museum. Binnen kom je alles te weten over de historie van Goedereede en de kerktoren. Op de eerste verdieping vind je een permanente vuurtorententoonstelling en op de begane grond wisselende exposities. Beklim de 217 traptreden van de toren voor een waanzinnig uitzicht vanaf het dak. 

De Toren van Goedereede

Adres: Kerkpad 9, 3252 AW Goedereede
Gratis parkeren: aan Noordzijde Haven en Zuidzijde Haven

4. Menheerse Werf, Middelharnis

Een bezoek aan de historische scheepswerf ‘Menheerse Werf’ in Middelharnis is een beleving op zich. Maak kennis met de geschiedenis van scheepswerven en de visserij, uit de periode waarin Middelharnis nog een vissersdorp was. Vanaf de werf kun je een vaartocht maken over het Haringvliet met de ‘Anna Jacoba’. Dit was ooit het voet- en fietsveer van de Rotterdamsche Tramweg Maatschappij en is nu een varend monument. De vaartocht duurt ongeveer 20 minuten en de ‘Anna Jacoba’ meert af bij het gerestaureerde perron van de R.T.M. Hier zie je ook het huisje waar de kaartjes werden verkocht en er is een klein strandje met een speelplaats. 

Adres: ​​Spuistraat 1-3, Middelharnis

5. Historisch Museum Den Briel, Brielle

Aan de Markt in Brielle staat het monumentale gebouw van het Historisch Museum Den Briel. Het pand uit 1623 deed eerder al dienst als stadhuis, als stadsgevangenis en als de Waag. Aan de hand van verschillende objecten, geluidsfragmenten, een portrettengalerij en archeologische opgravingen leer je alles over de Tachtigjarige Oorlog en maak je kennis met het roerige verleden van Brielle. 

Adres: Markt 1, 3231 AH Brielle

6. Historische boerderij, Achthuizen

Stap terug in de tijd bij een historische boerderij in het dorpje Achthuizen. ‘De Ouwe Stee’ staat al ruim 300 jaar op deze plek. Hier wordt het verhaal verteld van de zussen Cor en Wel die 100 jaar lang in deze boerderij hebben geleefd. Als je dit mini-museum binnenloopt, lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Het historische interieur neemt je mee terug naar vroeger. Leuk om een keer een kijkje te nemen. 

Let op: wisselende openingstijden
Adres: Schaapsweg 25, 3256 KA Achthuizen

Al het goede van Zeeland in je mailbox?

Ontvang per mail de leukste overnachten tips, unieke lokale activiteiten en actuele hotspots in heel Zeeland. Schrijf je snel in.

Winter in Zeeland | Nieuwsbrief