Mural Goes

Ontdek de murals van Goes: 2 wandelroutes

Laat je verrassen door prachtige muurschilderingen in Goes. Je vindt deze murals in zowel de binnenstad als buiten het centrum van Goes. Kies een van de twee wandelroutes, of stippel er zelf een uit om alle kunstwerken te ontdekken.

Wahine
Wahine
allyourz redactie
4 min leestijd

Het verhaal achter de murals van Goes

Toen er op een dichtgetimmerd gebouw in Goes een schitterend en levensgroot schilderij van een duif verscheen, werd het werk afgedaan als vandalisme. Maar kunstenaars uit heel Zeeland vonden het werk fantastisch en het werd uitgeroepen tot mooiste illegale kunstwerk. In 2015 werd het evenement “Mural Goes” georganiseerd door de Culturele Raad Goes. Tijdens dit tiendaagse festival werden tien muren van verschillende gebouwen omgetoverd door wereldberoemde kunstenaars. Van grijs, saai en kaal naar kleurrijk, hip en vrolijk.

Een route langs murals in de binnenstad

Je vindt murals in de binnenstad van Goes, waarlangs een mooie wandelroute te volgen is van ongeveer een half uur. Begin je route bij de Heemskerkstraat, waar je het kunstwerk van Barre Verkerke tegenkomt. Deze schildering staat op de achterkant van een appartementencomplex voor cliënten van de ggz-instelling Emergis. Het is een prachtig plaatje waar handen op staan die een boom vasthouden. Het staat voor groei, ontwikkeling en samenwerking. 

Goes Murals

Zeeuwse klederdracht, Zeus en jurkjes in het centrum van Goes

Vervolg je weg naar de Dam in het centrum van Goes, waar je een close-up ziet van een Zeeuwse boerin. Deze dame is geschilderd door Jorge Rodriguez Gerada en laat een stuk van de prachtige Zeeuwse klederdracht zien. Na dit innemende portret bewonderd te hebben, loop je een klein eindje terug naar de Wijngaardstraat. Hier loop je tegen de mural Zenk One aan. Dit zwart-wit portret van Zeus is gemaakt door Robin Nas. Zijn werken zijn zeer nauwkeurig en zien er daarom levensecht uit; ook dit werk lijkt net een foto. Het volgende unieke beeld vind je in een kleine steeg tussen de winkelstraten. Hier, in de Papegaaistraat, word je verrast door de langgerekte, kleurrijke kunst van Wim Bakker. Hij maakte modellen met jurken aan, geïnspireerd op het werk van Piet Mondriaan.

De duif bij de Oude Singel

Loop verder naar het noorden, waar je bij de Oude Singel een levensechte duif ziet van Super-A, alias van de Nederlandse kunstenaar Stefan Thelen. De kleuren van het verenkleed lopen prachtig in elkaar over en geven het schilderij veel diepte.

In 2021 zijn er nieuwe Murals in het centrum bijgekomen. Op de achterkant van Podium 't Beest (Beestenmarkt 3) prijkt een muurschildering die verwijst naar een lied van de Goese band Racoon. In de Keizerstraat schittert een mural van Barre Verkerke over de geschiedenis van Goes als bierstad.

Mural Goes Beestenmarkt

Route 2: bekijk murals buiten het centrum

De volgende route leid je langs prachtige murals in Goes Zuid. Begin bij Weidezicht, waar op de zijkant van het appartementencomplex een schitterend portret staat afgebeeld van een markante man in zwart, wit en grijze graffiti door Hendrik Beikirch. Hiervandaan loop je verder naar het noorden, waar je aan de Kastanjestraat opnieuw een werk van Super-A en Barre Verkerke tegenkomt. Dit beeld vol dieren en symboliek is er een waar je langer naar blijft kijken. Aan het eind van dezelfde straat vind je een portret van een Aziatische man, in prachtig heldere groen, blauw en paarstinten. Dit intrigerende portret is gemaakt door TelmoMiel, een artistiek duo van Nederlandse kunstenaars.

Goes Mural Karski & Beyond

Kleurrijk, abstract en surrealistisch: je vindt het in de Appelstraat

Op de kruising tussen de Frambozen- en Appelstraat zie je een werk van Eelco van den Berg. Deze kattenkop is gemaakt van geometrische vormen, in dieppaarse en oranje tinten. Het dier spat van het gebouw af en is een echte blikvanger. Als je de Appelstraat volgt, zie je nog twee andere murals. De ene, Bier en Brood, is een heel abstract schilderij dat bijna een optische illusie lijkt. De ander, van Karski en Beyond, is een felgekleurd surrealistisch werk met veel roze, blauw en groen. 

Murals Goes - De Duif

Een beroemd beeld in Goes: de duif bij De Bongerd

Aan het eind van de Appelstraat vind je de Bongerd, met zowel een interessante west- als oostzijde. Deze laatste locatie heeft aan de westzijde een van de bekendste beelden van Goes, namelijk de 32 meter hoge duif in fantastische kleuren van Super-A (Stefan Thelen). Deze kolossale graffiti is de blikvanger die je niet mag missen tijdens je tour. De oostzijde van het gebouw kent een werk van Marcel Thelen, met donkere kleuren en geometrische vormen. Laat je verbazen door de gedetailleerde kunstwerken en ga eropuit met vrienden, het gezin of je partner. Na deze route heb je gegarandeerd de mooiste murals gezien. En dat tijdens een heerlijke wandeling door het historische Goes. 

Handige informatie

Goes steeg

Stationspark 26, 4462 AT Goes.

Parkeergarage centrum, de Westwal 35 – 4461 CM Goes.
Parkeerplaats Koepoort, 4461 DC Goes.

De gehele route is verhard en toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens.