Goes Stadshaven

Stadswandeling Goes

Goes is een prachtige stad vol mogelijkheden. Je kunt er ontspannen en shoppen, maar de stad kent ook veel bezienswaardigheden en een rijke geschiedenis. Trek je wandelschoenen aan en ontdek Goes tijdens een stadswandeling. Er gaat een wereld voor je open.

Wahine
Wahine
allyourz redactie
4 min leestijd

1. Begin de stadswandeling bij de Stenen Brug

Je begint je stadswandeling bij de Stenen Brug, één van de laatste zichtbare overblijfselen van de vestingstad die Goes is geweest. Dat betekent dat de stad is gebouwd op een strategische plek met vestingswerken als wallen, poorten en bastions. Op die manier werd de bevolking beschermd tegen ongewenste bezoekers van buitenaf. Vanaf deze mooie brug kan je je moeiteloos voorstellen hoe de stad er vroeger uit moet hebben gezien. Toen Goes de status van vestingstad verloor, werden de poorten afgebroken. Als laatste werd de Ganzepoort afgebroken, die aan het eind van deze brug stond.

Goes Veste

2. Bezichtig het klooster en de kerk 

Vanaf de Stenen Brug vervolg je de stadswandeling richting de Singelstraat. Je komt dan door de Klokstraat met winkels die gevestigd zijn in oude panden. Vergeet dus zeker niet even omhoog te kijken naar de historische gevels. Je kunt rechts afslaan om de andere winkelstraten te bezoeken, maar als je rechtdoor gaat, kom je terecht op het plein waar de imposante Maria Magdalenakerk staat. Deze prachtige kerk is nu een rijksmonument waar nog steeds diensten gegeven worden. Aan je linkerhand ligt de Zusterstraat, waaraan een oud klooster ligt. Hier kijk je je ogen uit bij de schitterende poort met beeldjes, de grote oude kastanjebomen op het plein en de kleine huizen rondom. Van mei tot en met oktober zijn hier gratis concerten te bezoeken. Dit klooster diende als verzorgingshuis en weeshuis, maar de jongeren en ouderen liepen elkaar flink in de weg. Als oplossing werd een apart ‘manhuis’ gebouwd. Zo bleven de twee groepen gescheiden.

Goes Manhuistuin

3. Ontdek de bruisende Grote Markt

Loop rondom de kerk en stap het kloppend hart van de binnenstad in. Hier op de Grote Markt kun je een zonnig terrasje pakken voor een lunch, shoppen in mooie winkels en oude kleine zijstraatjes inlopen. Nu hangt hier een ontspannen sfeer, maar op deze plek werd gravin Jacoba van Beieren bejubeld, de processies van de Spaanse soldaten waren er te zien en hier vond het plunderen van huizen van patriotten plaats. Een plek met een rijke geschiedenis, waar nu iedere vrijdag een warenmarkt te vinden is en eens per jaar de kermis staat. Je kunt vanaf deze plek doorlopen naar de stadshaven, die je echt gezien moet hebben.

Goes Markt

4. De prachtige oude haven

Bezoek de schitterende stadshaven van Goes, midden in het centrum. Deze haven is een van de rijksmonumenten en je ziet veel van de geschiedenis terug. Zo is het water omgeven door prachtige pakhuizen uit ongeveer 1620 met oude gevels. Ook de namen van de straten rondom de haven zoals Turfkade en Bierkade vertellen je veel over belangrijke handelsmiddelen van vroeger. Neem een welverdiende pauze met een koel drankje op een van de terrassen aan de haven en kijk uit over het water. Er zijn genoeg horecagelegenheden om uit te kiezen. 

Ontbijten in Goes

5. Koop meel van de molen en bekijk de houtloodsen

Vanaf de haven kun je een stuk doorlopen naar het noorden, waar je molen De Koornbloem kunt bezichtigen. Deze is erg lang in bedrijf geweest en stopte officieel in 1976, maar is niet volledig stil komen te liggen. Tegenwoordig wordt er nog steeds op vrijwillige basis graan gemalen. In het winkeltje kun je verschillende bakmixen en meelsoorten kopen met gratis recepten erbij. Vanaf de molen kun je de stadswandeling vervolgen richting de Houtloodsen wandelen aan de Albert Joachimikade. Dit monumentale complex is rond 1840 opgericht. Je vond hier vroeger een touwslagerij, maar daarna is het gebouw in gebruik genomen als pakhuis en houtloods. Veel ervan is in authentieke staat, wat het een uniek bezoekje maakt.

Overnacht in winkelstad Goes

Verleng je bezoek, combineer de stadswandeling in Goes met een dag winkelen en een overnachting. In en rondom de stad zijn er veel leuke activiteiten die jouw verblijf tot een succes maken. Overnacht in een monumentaal pand in het centrum of kies een heerlijke Bed & Breakfast.

Hotel in Goes

Boek jouw verblijf in Goes

Handige informatie

Borrelen in Goes

Er is gratis parkeergelegenheid achter het station. Vanaf hier is het 10 minuten lopen naar de Stenen Brug. Adres: Stationspark 26, 4462 AT Goes.

Parkeergarage centrum, de westwal, Westwal 35 - 4461 CM Goes.

De gehele route is verhard en toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens.