Goes-22-manhuistuin

Maak een wandeling langs alle culturele parels van Goes

Goes heeft een rijke historie waar veel van bewaard is gebleven. Zo zijn er talloze prachtige gebouwen, culturele monumenten en bijzondere verhalen. Ontdek Goes tijdens een stadswandeling langs alle culturele parels.

Wahine
Wahine
allyourz redactie
4 min leestijd

Bekijk de Westerkerk, een architectonische parel

Begin de route bij de Westwal. Op deze opvallende locatie staat de Westerkerk, ontworpen door Arend Rothuizen. Deze nuchtere en bescheiden architect was nog maar net afgestudeerd aan de TU Delft toen hij deze kerk ontwierp. Je ziet zijn karakter goed terug in de details: zo maakte hij niet veel gebruik van opsmuk, maar hield zich vast aan elementen uit de rationalistische fase. Veel van de authentieke elementen zijn bewaard gebleven, ook na de grote restauratie die de kerk is ondergaan. De architectonische en historische waarde is zo groot dat de kerk in 1997 een Rijksmonument werd. Deze prachtige plek is een parel die je zeker niet mag missen.

Beleef de tuin van het oude manhuis aan de Zusterstraat

Een paar meter verderop in de Zusterstraat vind je het rijksmonument het oude manhuis. In 1628 werd in dit voormalige klooster een weeshuis geopend. Daarnaast konden ouderen hier tegen een flink bedrag in het verzorgingstehuis komen wonen. De ouderen en weeskinderen konden het niet goed met elkaar vinden en dat zorgde voor problemen. Daarom werd besloten een apart huis te bouwen, genaamd het manhuis, zodat de groepen gescheiden konden blijven. Het manhuis kreeg een versierde poort en een schitterende tuin, waar ook een kastanjeboom staat die al sinds 1910 op foto’s terug is te zien. In de zomermaanden kan je hier van intieme concerten met perfecte akoestiek genieten.

Goes Manhuistuin

Breng een bezoek aan Historisch museum de Bevelanden

Vanaf de kerk loop je een paar meter door de Singelstraat, waar je vanzelf historisch museum de Bevelanden ziet. Dit pand was het munitiedepot bij de bevrijding, waarna het werd ingezet als kantoor van het Militair Gezag. In 1970 werd het geopend als museum. Bekijk de permanente exposities, zoals de collectie Met Man en Macht, over de Schutterij die Goes verdedigde, of een van de mooie wisseltentoonstellingen. Daarnaast zijn er vier levensgrote schilderijen te bekijken van de schutters. Tot slot komt ook de streekdracht, het bijzondere Zeeuwse erfgoed, prachtig tot zijn recht in een tentoonstelling met aangeklede paspoppen. Stap binnen en ontdek de verhalen van Goes.

Goes-16-maria-magdalena

Ontdek het oudste gebouw van Goes: Slot Oostende

Wie Slot Oostende zegt, zegt zelfgebrouwen bier, hotelsuites en een gezellige kasteeltuin. Maar Slot Oostende is veel meer dan dat. Je tocht begint bij dit monument aan de Singelstraat. Dit unieke gebouw in de binnenstad aan de Singelstraat stamt namelijk uit de 12e eeuw en is daarmee het oudste gebouw van Goes. Het slot diende voor van alles en nog wat, van tabaksfabriek tot bioscoop. Door de jaren heen zijn er veel eigenaren geweest, waaronder Cornelis Steenaard. Hij liet paardenstallen bouwen op de binnenplaats en schonk ‘s winters sterke drank aan verkleumde boeren. Daarmee is de eerste horeca bedrijvigheid in het slot ontstaan. Nu kun je er heerlijk lunchen, dineren en tot rust komen in het gezellige restaurant, in de serre of in de prachtige kasteeltuin. Geniet van ouderwets gebrouwen bier met authentieke receptuur en volg een rondleiding door het pand, met een bierproeverij van eigen tap.

Slot Oostende Goes restaurant

Wandel over de kade van de Goese Stadshaven

De volgende locatie op de route is een van de mooiste locaties in de stad: de Goese Stadshaven, die midden in het centrum ligt en in verbinding is met de Oosterschelde. Tegenwoordig is de haven in gebruik als jachthaven voor de pleziervaart. De kademuren zijn een Rijksmonument, evenals de huizen langs de kant. De oudste huizen dateren uit 1602 en hebben mooie gevels, waarop soms staat vermeld wat de functie van het gebouw was. Je kunt vanaf deze fotogenieke locatie doorgaan met de tour, of even een pauze nemen en bij restaurant Karel V iets eten en drinken met prachtig uitzicht op het water.

Goesse stadshaven

Wandel over de Goese vesten

Sluit je wandeling af bij de Ganzepoortbrug, waar je de vesten vindt. Ruim 600 jaar geleden kreeg Goes het recht om deze te graven van Jacoba van Beieren, toenmalige gravin van onder andere Zeeland. Hiermee verbeterde de veiligheid van de bewoners van Goes enorm. De bouw van wallen, poorten en het graven van de vesten zorgden ervoor dat bezoekers en bewoners niet meer ongecontroleerd de stad in of uit konden. De stervorm waarin de vesten gegraven zijn, is vanuit de lucht nog steeds goed te zien. In de loop van de tijd zijn de vesten hun functie verloren, maar ze dienen nog steeds voor een mooi doel. Er is namelijk een leuk wandelgebied ontstaan rondom de stad, met prachtige bomen langs de kant, kunstwerken in het water en talloze eenden en ganzen die hier hun leefgebied van hebben gemaakt. 

Goes-39-veste

Handige informatie

Goes-53-stadhuis

Er is gratis parkeergelegenheid achter het station. Vanaf hier is het 10 minuten lopen naar de Stenenbrug. Stationspark 26, 4462 AT Goes.

Parkeergarage centrum, de westwal, Westwal 35 - 4461 CM Goes.

De gehele route is verhard en toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens.