Veere zien en doen

Veere: Wandel over de stadswallen en verken het Veerse bos

Ontdek de geschiedenis van Veere via een spannende wandeltocht over de stadswallen. Je komt langs kanonnen en loopt door een donkere tunnel vol schietgaten. Verderop in het Veerse bos steek je het water over via een hangbrug. In Veere verveel je je zeker niet.

Carolien
Carolien
allyourz redactie
4 min leestijd

Wandel over de stadswallen van Veere

De stad Veere ligt op het eiland Walcheren direct aan het Veerse Meer. Het heeft veel mooie oude panden en een paar leuke winkels, zoals Oma’s snoepwinkel. De geschiedenis van Veere ontdek je ook als je een wandeling maakt over de stadswallen. Je wandelt aan de hand van knooppunten dus je kunt de wandeling zolang maken als je zelf wilt, maar reken op ongeveer 5 kilometer voor een rondwandeling. Vanaf de stadswallen heb je een mooi uitzicht op de molen, het stadhuis en de Grote kerk. Je komt kanonnen tegen en je wandelt door de ‘Stenen Beer’, een spannende donkere tunnel met schietgaten. De ‘Stenen Beer’ stamt al uit de tijd van Napoleon. Tijdens deze wandeling steek je het water over met trekpontjes. Kijk uit dat je geen natte voeten krijgt. Wil je een langere route maken? Wandel dan door naar het Veerse bos en de Veerse kreken.

Veere stadswallen

Veerse bos en kreken

Het Veerse bos en de kreken zijn ontstaan in de Tweede Wereldoorlog toen de dijken werden doorgestoken en water het binnenland instroomde. Rond de kreken is bos aangeplant, waardoor er een mooi nieuw natuurgebied is ontstaan. Je kunt het bos verkennen via verschillende wandelpaden. Als je de uitgezette blauwe paaltjesroute van 4,7 kilometer volgt kom je langs de mooiste punten. Ook loopt er een ruiterpad door het bos, waar je met je eigen paard een mooie route kunt rijden. In het water leven veel vissen, dus vergeet niet je hengel mee te nemen. Regel wel eerst een visvergunning.

Veere-veerse-bos-14

Wandelen over én op het water via bijzondere bruggen

In het Veerse bos wandel je niet alleen langs het water, maar zelfs op het water. Gelukkig wel via een laaggelegen brug, die direct op het water ligt, dus je houdt droge voeten. Iets verderop vind je nog een leuke brug: een hangbrug van touwen, waarbij je goed moet kijken waar je je voeten neerzet. Kinderen zullen dit zeker leuk vinden. Wil je meer zicht van bovenaf? Beklim dan de uitkijktoren, die de vorm heeft van een grote stoel. In het Veerse bos is genoeg uitdaging te vinden voor kinderen met veel energie.

Uitkijktoren Veerse Bos

Houd je ogen en ogen goed open op en ontdek de dieren in het bos

Het Veerse bos zit vol dieren, sommigen verstoppen zich echter overdag. Als je tijdens het wandelen omhoog kijkt zie je allemaal donkere smalle kastjes in de bomen hangen. Dit zijn vleermuizenkasten, hierin kunnen vleermuizen overdag schuilen. Misschien heb je geluk en zie je ze in de schemer vliegen. Vogels laten zich makkelijker zien. Als je geroffel hoort op de bomen, dan is de kans groot dat er een specht boven je in de bomen zit. Bij het water zitten veel aalscholvers en zilverreigers. En als je geluk hebt zie je reeën of herten in de velden aan de rand van het bos. Houd je ogen dus goed open.

Picknick Veerse Bos

Schaatsen op de kreek

Veere en het Veerse bos zijn het hele jaar te bezoeken. In het voorjaar kleurt het bos wit door al het  bloeiende fluitenkruid en zijn vogels druk met broeden, in de zomer is het vaak gezellig druk in Veere en biedt het bos juist een rustige en koele oase. Als het kouder en natter wordt in de herfst komen de paddenstoelen tevoorschijn en verkleuren de bladeren. De vogels genieten dan van de bessen die kleur geven aan het bos. In de winter is het heerlijk rustig. Met een beetje geluk zorgt rijp voor een mooi wit laagje over de struiken en bij een strenge winter kan je schaatsen op de Veerse kreek.

Handige informatie

Informatiebord Veerse Bos

Het Veerse bos vind je vlakbij de plaats Veere aan het Veerse Meer op het Zeeuwse eiland Walcheren.

Voor het Veerse bos parkeer je de auto het beste op de gratis parkeerplaats van Natuurkampeerterrein het Veerse Gat. Adres: Landschuurweg 5 in Veere. In Veere zelf vind je ook een groot parkeerterrein aan Kanaalweg Westzijde, hier geldt betaald parkeren van 1 april t/m 31 oktober.
Betaald parkeren:
- Oranjeplein
- Bastion

In het Veerse bos zijn honden toegestaan als ze aangelijnd zijn.

Ieder seizoen is mooi. In het voorjaar ziet het bos wit van de bloeiende fluitenkruid, in de zomer is het een heerlijke koele plek, in het najaar zie je hier de mooiste paddenstoelen en in de winter zorgt rijp en met beetje geluk sneeuw voor een mooie witte laag op struiken en paden.

Begin je wandeling op de stadswallen van Veere. Wandel van hieruit naar het Veerse bos en volg daar de blauwe route van 5,7 kilometer. Maak even een zijsprong zodat je ook over de touwbrug kan, zeker leuk als je met kinderen op pad bent.

Bezoek de stad Veere met zijn oude, monumentale centrum. Na de wandeling kan je hier terecht op een van de terrassen bij mooi weer. Of koop snoepjes uit vroegere tijden bij Oma’s snoepwinkel.