Veere in een dag

Zien en doen: Veere in één dag

Veere is één van de meest pittoreske stadjes van Zeeland. Hier ligt de geschiedenis letterlijk op straat. Dwaal door de smalle straten langs Schotse huizen. Ontdek de verhalen van de Grote Kerk Veere, de blikvanger van de stad. Geniet van een wandeling over de stadswallen met uitzicht over het Veerse meer. En maak kennis met authentieke winkels en fijne restaurants. Dit is Veere in één dag.

Ontdek je Veere liever met een gids? Boek dan een rondleiding Veere bij Wandelen op Walcheren.

Lianne van Rijn | allyourz
Lianne
allyourz redactie
4 min leestijd

Rondsnuffelen in knusse winkels

In Veere kun je rondsnuffelen in knusse winkels met een gemoedelijke sfeer. Hier  winkelen is altijd een goed idee. Maak kennis met conceptstore ‘Liefs uit Veere’, waar verschillende ondernemers hun talenten bundelen en je uiteenlopende producten kunt kopen. Van kaarten tot kleding en van planten tot kunst. Bij Speciaalwinkel Saartje kun je terecht voor keukenspullen en mooi houten speelgoed. Haal de zee en schuim in huis met de zeepjes en verzorgingsproducten van Zee, Water en Schuim. En ben je op zoek naar iets nieuws voor je interieur? Dat vind je vast bij het Pand van Ferdinand, De Fonteyne en De Pagter Interieurs. 

Veere winkelen

Oma’s Snoepwinkel, voor de echte zoetekauw

Onmisbaar tijdens een dagje Veere als je houdt van zoetigheid: Oma’s Snoepwinkel. In dit piepkleine winkeltje verkopen ze meer dan 100 soorten Oudhollands snoep. De roze uithangborden en de vrolijke snoeppotten in de etalage zijn niet te missen in de Oudestraat. Zeker met kinderen kun je deze nostalgische snoepwinkel niet zomaar voorbij lopen.

Oma's snoepwinkel Veere

Bewonder het Stadhuis

Eén van de meest fotogenieke gebouwen in Veere is wel het Stadhuis. Alleen al de voorgevel van dit rijksmonument, gebouwd tussen 1474 en 1517, is het bekijken waard. In de toren bevindt zich het carillon van Veere, dat elk half uur klinkt door de hele stad. Als je precies wilt weten hoe de vrolijke muziek in de stadhuistoren wordt gemaakt, kun je onder leiding van een gids de zolder van het Stadhuis bezoeken.

Veere stadshuis

Bezoek het museum in de Schotse huizen

Veere was in de 16e eeuw de belangrijkste haven voor Schotse goederen, met name wol. Aan de Kaai zie je Schotse Huizen, die zijn gebouwd door vermogende Schotse handelaren. De huizen het ‘Lammeken’ en ‘In de Struijs’ herinneren aan de eeuwenlange handel van Veere met Schotland. Deze twee historische gebouwen vormen - samen met het stadhuis - het Museum Veere. Hier kom je meer te weten over het rijke verleden van de stad. 

Verhalen komen tot leven bij de Grote Kerk Veere Experience

Als je Veere bezoekt, kun je er niet omheen: De Grote Kerk. Deze stenen reus uit 1342 trekt absoluut de aandacht aan de rand van de stad. De kerk heeft meerdere functies gehad. Zo diende deze kolos de afgelopen 500 jaar onder andere als militair hospitaal, bedelaarswerkplaats, opslagruimte en als noodopvang voor vee tijdens de Watersnoodramp. De eeuwenoude verhalen komen tot leven bij de Grote Kerk Veere Experience. Hier ervaar je de historie van de kerk op een interactieve manier, door middel van verschillende projecties, 3D-geluid en levendige animaties. Echt een aanrader als je in Veere bent. 

Wandelen over de stadswallen

Rondom het centrum van de stad liggen de Veerse stadswallen. Deze wallen beschermden de stad eeuwenlang tegen indringers. Wandel over de stadswallen en leer onderweg meer over Veere. Op houten hekken en banken vind je informatie en fragmenten over de geschiedenis. Twee trekvlotjes over het water verbinden de wandelroutes. Vlakbij de stadswallen - net buiten het centrum van Veere - ligt het Veerse strandje. Dit kleine zandstrand aan het Veerse Meer is een fijne plek om te picknicken of om uit te rusten na een bezoek aan Veere. Of neem een duik (met waterschoenen) in het Veerse Meer om af te koelen op een warme dag. 

Veere stadswallen wandeling

Restaurants in Veere

In Veere zijn ook tal van fijne restaurants waar je lekker kunt eten. In de gezellige binnentuin van Eeterij Suster Anna geniet je in alle rust van een kop koffie met taart of een uitgebreide lunch en borrel. Het restaurant van de Campveerse Toren ademt nog steeds de sfeer van vroeger. Deze oude stadsherberg is een overblijfsel van de vroegere stadsverdediging en al 500 jaar in gebruik als herberg. Alleen daarom al een bezoek waard. De opvallende ligging van De Werf aan de jachthaven staat garant voor een prachtig uitzicht tijdens het eten. 

Handige informatie

Veere steiger

Verschillende (betaalde) parkeerplaatsen aan de rand van het centrum. In Veere Centrum is er 365 dagen per jaar vergunning parkeren.

- Kanaalweg Westzijde / Mauritsbolwerk
- Gedempte haven
- Veerseweg (gratis)
- Oranjeplein
- Bastion

Camper Veerseweg (10 minuten loopafstand van het centrum)

Lijn 584: Veere – Middelburg Station NS. Lijn 583: Veere – Oostkapelle – Domburg – Westkapelle