Krekengebied Schouwen-Duiveland

Verken de natuur in krekengebied Ouwerkerk

Kom naar natuur- en recreatiegebied bij Ouwerkerk en maak een mooie wandeling rond de kreken, die zijn ontstaan door de Watersnoodramp. Leer hier meer over tijdens een bezoek aan het Watersnoodmuseum. Geniet na afloop van een picknick, terwijl de kinderen zich vermaken bij de natuurlijke speelweide aan het water.

Carolien
Carolien
allyourz redactie
4 min leestijd

Krekengebied Ouwerkerk ontstaan door de Watersnoodramp

Het krekengebied bij Ouwerkerk ligt aan de zuidkust van Schouwen-Duiveland in Zeeland. Het grenst aan de Oosterschelde. Het krekengebied is ontstaan door overstromingen tijdens de Watersnoodramp in 1953. Een combinatie van stormvloed en springtij zorgden voor grote dijkdoorbraken. Je leert meer over de Watersnoodramp in het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. Ook buiten het museum zijn informatiepanelen geplaatst, waardoor je goed de verschillen in het landschap ziet van voor en na 1953.

Meer over het Watersnoodmuseum

Dagje uit met het hele gezin

Bij de grote kreek tegenover het museum is een ligweide waar je heerlijk kunt zonnen of picknicken, terwijl de kinderen zich vermaken bij de natuurlijke speelweide. Ze kunnen hun evenwicht testen op stapstenen en boomstammen die in het water liggen. In de kreek mag je ook zwemmen, fijn om af te koelen op een warme dag. Neem vooral ook je hengel mee, want met een vergunning mag je hier vissen. Wil je de natuur actief beleven? Trek dan je wandelschoenen aan of verken het gebied op de fiets of te paard langs een van de uitgezette routes. 

Ouwerkerk-picknick

Maak een wandeling rondom de kreek

Er zijn verschillende wandelroutes uitgezet in het gebied rondom de kreken, een van 2,5 kilometer en eentje van 8 kilometer. Volg voor een mooie rondwandeling de rode route van 8 kilometer, die start vanaf de parkeerplaats bij het Watersnoodmuseum. De route gaat helemaal om de kreken heen en komt door het dorp Ouwerkerk. Onderweg vind je panelen met meer informatie over het gebied, de flora en fauna en de invloed van de watersnoodramp. Beklim de uitkijktoren voor een weids uitzicht over de kreken en de Oosterschelde, met in de verte de Zeelandbrug. Honden mogen aangelijnd mee en bij de Oostkreek is een hondenlosloopgebied. Delen van de wandelroute kunnen bij slecht weer wel heel nat en modderig zijn, zorg voor goede waterdichte wandelschoenen. 

Op zoek naar vogels in de natuur rondom de kreken

In het bos rondom de kreken leven en broeden heel veel verschillende vogels. Luister goed of je een specht hoort roffelen. Of een tjiftjaf die zijn eigen naam zingt. Op het water zwemmen heel wat eenden, ganzen en futen. En de blauwe ijsvogel voelt zich hier ook goed thuis, op de takken boven het water. Kijk eens in de lucht, wie weet zie je wel een roofvogel vliegen. De buizerd, bruine kiekendief en in de winter de slechtvalk speuren hier allemaal naar een lekker hapje. Tussen de zeedijk en de grote kreek is een inlaag, een natuurgebied vol water. Hier broeden veel kustvogels en je ziet hier planten die van zilte grond houden, zoals zeeaster en zeekraal. Deze laatste plant wordt ook veel gegeten in Zeeland.

Ouwerkerk-bos

Watersnoodmuseum: leer alles over de ramp in 1953

Het Watersnoodmuseum ligt in het krekengebied van Ouwerkerk. Dit museum is gevestigd in de caissons, betonnen bakken, waarmee de gaten in de dijken zijn gedicht. Het museum vertelt het verhaal van de ram: Hoe heeft de ramp kunnen plaatsvinden en wat is er uiteindelijk gedaan om Zeeland weer op te bouwen. Je hoort en leest veel persoonlijke verhalen van mensen die de ramp hebben meegemaakt. Voor kinderen is er een speciale jeugdroute door het museum. 

Watersnoodmuseum

Het vijfde Caisson: geniet van lokale gerechten

In een van de caissons vind je Museumbrasserie en Kenniscentrum Het Vijfde Caisson. Deze is vrij toegankelijk, ook als je geen bezoek hebt gebracht aan het museum. Begin je dag hier goed met een ontbijt of sluit je bezoek aan het krekengebied af met een hapje en een drankje. In de brasserie werken ze zoveel mogelijk samen met lokale ondernemers. Het levert verrassende gerechten op zoals de Zeeuwse poke bowl. Onze tip: Bestel hier een van de picknickmanden en neem deze mee naar een mooie plek aan de kreek of de Oosterschelde. Ook fijn met kleine kinderen. 

Ouwerkerk-waternoodsmuseum

Handige informatie

Bos in Schouwen-Duiveland

Krekengebied Ouwerkerk ligt aan de zuidkust van Schouwen-Duiveland in Zeeland.

Er is een gratis parkeerplaats vlakbij het Watersnoodmuseum aan de Weg van de Buitenlandse Pers in Ouwerkerk. Hier starten ook de wandelroutes.

Honden zijn aangelijnd welkom. Langs de Oostkreek mogen honden loslopen.

Het gebied is het hele jaar vrij toegankelijk, voor het Watersnoodmuseum geldt entreegeld. De paden in het gebied zijn onverhard en smal en daardoor niet toegankelijk met kinderwagens. Rondom het museum zijn wel verharde wegen.

Het gebied is in alle seizoenen te bezoeken. Openingstijden Watersnoodmuseum: van 1 april – 1 november dagelijks geopend, van 1 november – 1 april op maandag gesloten.

Bezoek het Watersnoodmuseum om meer te weten te komen over de Watersnoodramp van 1953 en over waterbeheer in Zeeland.

Wandel de rode route van 8 kilometer door het krekengebied. Deze rondwandeling start bij de parkeerplaats voor het Watersnoodmuseum. Bestel bij mooi weer een picknickmand bij het Vijfde Caisson en zoek na afloop van de wandeling een mooie plek aan de Oosterschelde of de kreek. Hier kunnen kinderen heerlijk spelen. Aanvulling: de wandelroute blijkt uit ervaring langer te zijn dan 8 kilometer. Reken op ongeveer 11 kilometer. De route kan ook erg nat en drassig zijn. Zorg voor goede, waterdichte wandelschoenen.