Water-Schouwen-Duiveland

Wandel of fiets langs de vogelboulevard in de Prunje

De Prunje is een uniek natuurgebied vol kreken en moerassen. Hier groeien zoutminnende planten zoals zeekraal en zeeaster. Vogelaars zullen genieten van de vele soorten vogels die hier voorkomen. Geniet van de mooie uitzichten vanaf de dijken rondom het gebied én vanaf uitkijktoren de Zuidkaap.

Carolien
Carolien
allyourz redactie
4 min leestijd

Natuurgebied vol kreken en vogels

Natuurgebied de Prunje ligt aan de zuidkust van het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland, direct aan de Oosterschelde. Door de aanleg van de stormvloedkering in de Oosterschelde is veel buitendijkse natuur verloren gegaan. Tussen 1991 en 2014 is de natuur weer grotendeels hersteld. Je vindt er nu een natuurgebied vol kreken, geulen en moerassen. Hier groeien vooral planten die houden van zilte grond zoals lamsoor en zeekraal. Dit zilte krekengebied is ook een waar paradijs voor vogels én vogelaars. Neem je verrekijker of telescoop zeker mee als je naar de Prunje gaat.

Vogels Natuurgebied De Prunje Schouwen-Duiveland

Wandelen over de dijken

Het natuurgebied zelf is niet toegankelijk, maar je hebt een mooi uitzicht vanaf de omliggende dijken. Alleen als je naar uitkijktoren de Zuidkaap wandelt, loop je een stukje door het gebied zelf. Er is geen uitgezette wandelroute door het gebied, maar je volgt gewoon de paden op de dijken. Doordat je hoog op de dijken loopt, overzie je het gebied goed en kan je makkelijk zelf je route bepalen. Als je vanaf restaurant de Heerenkeet start, heb je grote kans om de kudde schapen tegen te komen die hier los rondloopt. Wandel je helemaal naar de Schelphoek, volg dan de routepijlen en wandel over de grasdijken. Deze zijn niet geschikt voor kinderwagens.

Prunjepolder fietsroute Kerkwerve

Bekijk het natuurgebied vanaf de uitkijktoren

Als je de Prunje bezoekt, beklim dan zeker de uitkijktoren de Zuidkaap. Deze staat op een eiland dus je moet eerst over een brug. Je bent dan in begrazingsgebied, dus uitkijken voor grazende runderen die hier vooral in de zomer zijn. Honden zijn hier niet toegestaan. Vanaf de uitkijktoren kijk je ver over de Prunje en de Oosterschelde uit. Rond de kreken groeien planten die van zout water houden, zoals lamsoor en zeekraal. Zeekraal kleurt in september roodbruin en dat geeft een prachtige kleur aan het landschap. Dit is goed te zien vanaf de uitkijktoren.

Prunjepolder uitkijktoren Kerkwerve

Paradijs voor vogels én vogelaars

De zuidkust van Schouwen-Duiveland wordt ook wel de vogelboulevard genoemd. De Prunje trekt heel veel vogels aan. Vooral steltlopers en watervogels, zoals lepelaars, kluten en grutto’s. En natuurlijk de tureluur, waar het natuurherstelplan naar genoemd is. Je herkent deze vogel doordat hij zijn eigen naam roept. Kijk vooral ook op paaltjes waar ze regelmatig op uitrusten. Naast vogels komen ook hazen, konijnen, mollen en bunzings in dit gebied voor.

Fiets over de dijken door de Prunje

Er loopt zo’n 40 kilometer aan fietspad langs de zuidkust van Schouwen-Duiveland. Dit fietspad loopt ook door de Prunje. Je fietst hier over geasfalteerde dijken met zicht op het natuurgebied en daarachter de Oosterschelde. Misschien moet je even afstappen om een kudde schapen voorbij te laten gaan, die lopen hier los rond. Combineer je bezoek aan de Prunje met het naastliggende natuurgebied de Schelphoek en de Plompe Toren voor een mooie fietstocht langs de Oosterschelde.

Prunjepolder Kerkwerve

Handige informatie

Vogels Zeeland

De Prunje ligt aan de zuidkust van het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland.

Er is een gratis parkeerplaats bij Restaurant de Heerenkeet aan de Boogerdweg. Ook is het gebied te bereiken vanaf de parkeerplaats bij Snackbar Fritureluur bij Serooskerke.

Honden zijn niet toegestaan richting de uitkijktoren de Zuidkaap, dit is een begrazingsgebied.

Natuurgebied de Prunje is zelf niet toegankelijk, je bekijkt het gebied vanaf verschillende dijken. Deze dijken zijn grotendeels verhard en daardoor ook toegankelijk met fiets en wandelwagen. Wandel je vanaf de Prunje naar de Schelphoek, dan kom je over grasdijken en deze is niet toegankelijk met wandelwagens.

Natuurgebied de Prunje is in elk seizoen toegankelijk. Kom in september dan kleurt het gebied grotendeels rood doordat de zeekraal dan rood kleurt.

Wandel door het gebied en beklim de uitkijktoren de Zuidkaap voor een mooi uitzicht over de Prunje. Neem verrekijker en camera mee voor het spotten van de vele vogels.

Kom in september en zie hoe het gebied een rode gloed krijgt doordat de zeekraal dan roodbruin verkleurt.