Middelburg rondvaart | Stedentrip

9 redenen om op stedentrip naar Middelburg te gaan

Middelburg is de perfecte stad voor een stedentrip. Wandel door historische straten, dompel je onder in kunst en cultuur en ontmoet locals in fijne restaurants en leuke winkels. Wij geven je negen redenen waarom een stedentrip Middelburg zeker op je to-do-lijst moet staan.

Gemeente Middelburg
Editorial
i.s.m. Gemeente Middelburg
4 min leestijd

1. Alles is op loopafstand

Als je in Middelburg verblijft, is het bruisende centrum van de stad nooit ver weg. In de binnenstad van Middelburg liggen de vele bezienswaardigheden, winkels en restaurants allemaal op loopafstand. Dat maakt dat je de stad goed leert kennen tijdens een weekend weg of een langer verblijf. Wandel door de historische straten en over pleinen. Dankzij de rijke historie, is de stad een lust voor het oog.

2. Ontdek de rijke historie

Middelburg mag zich met recht monumentenstad noemen. Met meer dan 1200 monumenten staat de stad hoog in de lijst met monumentale steden van Nederland. Geef je ogen de kost tijdens een wandeling. Niet alleen de prachtige gevels spreken tot de verbeelding, ook de huisnamen zijn bijzonder. Deze zie je vaak boven de deur van veel monumentale panden. Omdat er in de zestiende, zeventiende en achttiende eeuw nog geen huisnummers bestonden, waren namen een duidelijk herkenningspunt. De namen zijn gerelateerd aan oude beroepen, plaatsnamen of de scheepvaart.

Stadhuis Middelburg

3. Binnen 15 minuten sta je op het strand

Middelburg is ook een perfecte uitvalsbasis als je van strand houdt. Op nog geen 15 minuten rijden, vind je de mooiste stranden van Nederland. Vanuit je hotel in Middelburg, B&B of appartement sta je op een zonnige dag binnen no time met je blote voeten in het zand of wandel je langs de kust, terwijl de zilte zeelucht je neus prikkelt. Beter wordt het niet.

4. Grote hoeveelheid galeries om te bezoeken

Als je van kunst houdt, kun je hier je hart ophalen. Middelburg telt ruim 35 galeries en ateliers. Iedere eerste zondag van de maand kun je de vele kunstwerken bewonderen en ook kennismaken met de kunstenaar tijdens de Kunst- en Cultuurroute. Ben je op zoek naar een bijzonder voorwerp, stap dan zeker even binnen bij de galeries en ontdek het werk van schilders, beeldhouwers, fotografen, grafische vormgevers, hoedenmakers en smeden. De deelnemers aan de Kunst- en Cultuurroute zijn te herkennen aan de kunst- en cultuur vlag aan de gevel.

Middelburg galerie de vier gemeten

5. Leuke winkels om te shoppen

De hoofdstad van Zeeland kent een veelzijdig aanbod aan winkels. Als je van shoppen houdt, kun je hier met gemak een hele dag vertoeven. Een mix van hippe conceptstores tot unieke speciaalzaken en landelijke ketens maken de stad een fijne plek om te winkelen. Bekijk ook onze tips voor winkels die je zeker niet mag missen tijdens een dag shoppen in Middelburg.

Middelburg-Huis van bloemen

6. Heerlijke restaurants

Als je van lekker eten en drinken houdt, zit je goed in Middelburg. De stad kent veel uitstekende restaurants. In de keukens wordt veelal gewerkt met verse streekproducten van lokale Zeeuwse ondernemers. De talloze restaurants zijn stuk voor stuk de moeite van een ontbijt, koffie, lunch of diner meer dan waard. Ook serveren diverse horecazaken ontbijt & lunch om de dag smaakvol te beginnen.

Restaurants Middelburg de Juf

7. Toffe festivals en evenementen

De evenementenkalender van Middelburg puilt ieder jaar uit van de toffe festivals en evenementen. Op verrassende locaties in de stad kun je het hele jaar door genieten van muziek-, culinaire, culturele en sportieve events, zoals onder andere Middelburg Winterstad, Mosselfeesten, Bierfestival, City of Dance Festival, Zeeland Nazomerfestival, en de folkloristische dag. Er is zoveel te doen dat je wel een extra nachtje kunt blijven. Je boekt je hotel, B&B, appartement of andere accommodatie in Middelburg of omgeving heel eenvoudig bij allyourz.

8. Ontelbaar veel fotogenieke plekken

De vele monumenten, historische straten en steegjes in Middelburg zijn stuk voor stuk fotogeniek. De kloostergangen van de Middelburgse Abdij zijn bijvoorbeeld een prachtige plek om te bekijken. Op de lijst ‘meest gefotografeerde straatjes’ neemt de Reigerstraat ook zeker een prominente plek in. Om dit unieke beeld nog verder op te vrolijken, versieren winkeleigenaars dit straatje in het stadscentrum jaarlijks met kleurrijke decoraties, zoals paraplu’s, bloemen of lampionnen. Een fleurig geheel. In de winterperiode worden ze vervangen door mega-kerstballen. Met abdijtoren De Lange Jan op de achtergrond zorgt dit voor mooie plaatjes.

Middelburg-Reigerstraat-Kerst-2

9. Genoeg te ontdekken in de omgeving

Ook in de omgeving van Middelburg is genoeg te zien en te doen. Watersporten op het Veerse Meer en de Noordzee,  wandelen door het bos en over het strand, kilometerslange fietstochten langs badplaatsen langs de kust en dorpen in het binnenland. En lukt het niet om alles binnen één stedentrip af te vinken, dan kom je toch gewoon nog een keertje terug? Boek een overnachting in Middelburg.

Winter in Zeeland | Nieuwsbrief

Middelburg op de kaart

Ontdek accommodaties, restaurants, activiteiten en winkels in Middelburg.

Praktische tips Middelburg

Dam Middelburg

Parkeergarages, openbaar vervoer, fietsverhuur en oplaadpunten. Hier vind je alle praktische informatie voor je verblijf in Middelburg.

Aan de Oude Veerseweg in Middelburg parkeer je je auto gratis. Vanaf hier loop je binnen een kwartier naar het centrum.

Middelburg is makkelijk met de auto te bereiken. Hier kun je parkeren:

 • Parkeerterrein Hof van Tange, maximaal 1 dag parkeren

 • Parkeerterrein Damplein, maximaal 4 uur parkeren

 • Parkeerterrein Loskade, maximaal 1 dag parkeren

 • Parkeerterrein Molenwater, maximaal 1 dag parkeren

 • Parkeerterrein Oude Veerseweg, gratis parkeren

Per 8 januari 2024 geldt in Middelburg 'kentekenparkeren'. Voer bij de automaat op het parkeerterrein je kenteken in, geef de gewenste parkeertijd aan en betaal met pinpas of creditkaart. Je hoeft geen parkeerkaartje meer achter het raam te leggen. Je kunt ook parkeren via je smartphone met een parkeerapp.

Hier vind je de parkeergarages in Middelburg.

 • Parkeergarage Het Groene Woud, onbeperkt parkeren, op donderdag en vrijdag betaald parkeren tot 21.00 uur

 • Parkeergarage Geere, onbeperkt parkeren

 • Parkeergarage Kousteensedijk, onbeperkt parkeren

 • Parkeergarage Achter de Houttuinen, onbeperkt parkeren

 • Parkeergarage Kanaalweg, onbeperkt parkeren. De parkeergarage Kanaalweg is vanwege werkzaamheden momenteel alleen bereikbaar vanaf de zijde Arnemuiden/Kleverskerkseweg

In blauwe zones mag je met een parkeerschijf maximaal 2 uur parkeren op maandag tot en met zaterdag van 8.00 tot 20.00 uur. De blauwe zones vind je net buiten de binnenstad.

Middelburg heeft een zeeklimaat. De gemiddelde jaartemperatuur is 13 graden. De winters zijn zacht en de zomers zijn aangenaam.

Met de gehandicaptenparkeerkaart parkeer je gratis en onbeperkt op de algemene gehandicaptenparkeerplaatsen en op de reguliere parkeerplaatsen. Het parkeren in parkeergarages is niet gratis. Bekijk de parkeerplaatsen.

Bekijk de oplaadpunten voor elektrische auto's op de kaart.

Wil je de accu van je elektrische fiets opladen? Dat kan in Middelburg op de volgende punten:

 • Abdijplein bij Zeeuws Museum

 • Damplein

 • Bowling en Partycentrum de Kruitmolen

Van en naar Middelburg reis je heel gemakkelijk met het openbaar vervoer. Het station ligt op een paar minuten lopen van het centrum. Er rijden drie treinen per uur.

Naast het NS Station ligt busstation Middelburg. Van hieruit vertrekken de hele dag door bussen van Connexxion in alle richtingen. Bekijk de actuele vertrektijden op www.ov9292.nl

De omgeving van Middelburg ontdek je het beste op de fiets. Wil je een fiets huren? Dat kan op verschillende plekken:

 • Cycle Hub - Stadsambachtweg 6

 • Wood Cityhotel - Achter de Houttuinen 8

 • Rens Petiet Tweewielers - Korte Noordstraat 53

 • E-bikes Verhuur Zeeland - Pijpstraat 39

 • Stations Rijwielshop - Kanaalweg 22

In de binnenstad van Middelburg zijn verschillende openbare toiletten te vinden. Heb je hoge nood, dan kun je terecht bij:

 • Parkeerterrein Damplein (betaald)

 • Parkeerterrein Hof van Tange (betaald)

 • Zusterplein (betaald)

 • Winkelcentrum TREF Middelburg, Pottenbakkerssingel (betaald)

 • ZB Bibliotheek van Zeeland (gratis)

Je gaat er niet vanuit, maar het kan gebeuren dat je zorg nodig hebt tijdens een dagje uit of een verblijf in Middelburg. Ben je op zoek naar een huisarts in Middelburg? Op deze pagina vind je de dichtstbijzijnde huisartsenpraktijk. Bij een noodgeval kun je contact opnemen met 112. Tijdens avond-, nacht- en weekenduren neem je voor spoedzorg contact op met de huisartsenpost op Walcheren via: 0900-1985.

Hotel in Zeeland

Hotels in Middelburg

Wandelen, winkelen en cultuur snuiven, ontdek Middelburg. Heb je geen zin om 's avonds weer naar huis te gaan? Dan blijf je toch gezellig slapen. Je vindt hier al snel een slaapplek die aan je wensen voldoet.