Clingse Bos Zeeuws-Vlaanderen met kinderen

Clingse bos: spelen en wandelen op de grens met Belgiƫ

Bezoek samen met je gezin het Clingse bos in Zeeuws-Vlaanderen en geniet van een stevige boswandeling op de grens met Belgiƫ. Kleine kinderen genieten van de kabouters en het speelbos, terwijl oudere kinderen meer leren over de spannende smokkelroutes.

Carolien
Carolien
allyourz redactie
4 min leestijd

Fijne plek voor het gezin

Het Clingse bos ligt in Zeeuws-Vlaanderen op de grens met Belgiƫ. In dit waterwingebied vind je naast rechte kanalen vooral veel bos. Het bos is ooit aangeplant voor de bosbouw en dat zie je aan de rechte lijnen. Je vindt er naast vooral veel uitheemse bomen ook zomereiken en beuken. Je kunt hier heerlijk wandelen over de vele paden en de hond mag mee. Er loopt een fietspad door het natuurgebied, dus je kunt de auto laten staan en ook op de fiets het gebied verkennen. Voor kinderen is er een speciale kabouterwandelroute en een speelbos waar ze zich heerlijk kunnen uitleven. Het bos bij Clinge is een fijne plek voor het hele gezin.

Clinge-bos-12-kabouterpad

Maak een mooie wandeling door de Clingse bossen

In het bos zijn 4 uitgezette wandelroutes, te volgen aan gekleurde bordjes. De routes voeren je langs bos en kanalen. En op sommige routes kom je langs de Belgische grens, te zien aan de grijze grenspalen. In dit grensgebied werd vroeger heel veel gesmokkeld, van Belgiƫ naar Nederland en andersom. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de grens tussen het bezette Belgiƫ en het neutrale Nederland afgeschermd met een elektrische draad, de Dodendraad om zo tegen te gaan dat mensen naar Nederland vluchtten. Langs de grens bij het dorp De Klinge in Belgiƫ is een voorbeeld van de draad geplaatst en lees je meer over de geschiedenis op de informatiepanelen.

Herfst in Zeeland

Speciaal voor kinderen: speelbos en kabouterroute

Laat je kinderen op het Kabouterpad naar houten kabouters zoeken in het bos. Deze speciale wandelroute voor kinderen is ongeveer 1,5 kilometer. De kabouters wijzen de weg naar het avontuurlijke speelbos midden tussen de bomen. Kinderen kunnen hier op paddenstoelen klimmen, hutten bouwen en met de waterpomp spelen. Terwijl de kinderen spelen, genieten ouders van een rustpauze aan een van de picknicktafels. Als je het pad volgt vanaf de parkeerplaats aan de Molenstraat loop je zo op het speelbos af.

Clinge-bos-10-speelbos

Spot eekhoorns tijdens je wandeling

Het Clingse bos ligt op zand in plaats van op zeeklei. Hierdoor leven hier eekhoorns en levendbarende hagedissen. Eekhoorns komen in Zeeland alleen voor in Zeeuws-Vlaanderen. Misschien zie jij er wel een als je goed kijkt tijdens je wandeling. Vogels zal je zeker zien Ʃn horen. Veel zangvogels, zoals de kuifmees, de vink en de boomklever voelen zich thuis in de bossen. Dit geldt ook voor spechten, waaronder de grootste specht van Nederland: de zwarte specht. Deze laat zich echter maar weinig zien. Ook zoogdieren zoals reeƫn, vossen en konijnen leven in dit bos. Wie weet heb je geluk en zie je een van deze dieren. Spannend om samen met je kinderen op zoek te gaan naar de dieren.

Eekhoorns en vogels fotograferen vanuit een fotohut

Lukt het niet om tijdens een van je wandeling dieren te zien of te fotograferen? Dan kan je ook een dag de speciale fotohut in het bos huren. De hut staat in een gebied dat niet toegankelijk is voor publiek, hierdoor is de kans groter dat je de dieren ziet. Voor de hut ligt een vijver, waar vogels regelmatig komen badderen. Doordat de vogels op ooghoogte zitten is fotograferen een stuk makkelijker. Naast vogels zie je hier vaak ook de leuke eekhoorns. En met wat geluk lopen er reeƫn langs de hut.

Clinge-bos-4-wandelroute

Handige informatie

Clinge-bos-5

Het bos van Clinge ligt in Zeeuws-Vlaanderen bij het dorp Clinge. Het bos maakt onderdeel uit van de Waterwinbossen. Andere bossen die hieronder vallen zijn het bos van Sint Jansteen en de Wilde Landen bij Heikant.

Er is een parkeerplaats aan de Molenstraat in Clinge. En er is een kleine parkeerplaats bij de Van Hogendorplaan in Kapellebrug. Voor beide parkeerplaatsen geldt gratis parkeren.

Honden zijn aangelijnd toegestaan. In een aantal rustgebieden zijn honden niet toegestaan en er is een klein losloopgebied. Dit staat op borden aangegeven.

Het gebied is vrij toegankelijk en bestaat uit bospaden. Je mag niet overal wandelen, dit staat duidelijk aangegeven.

Het gebied is in elk seizoen te bezoeken. Het is er in de herfst extra mooi met de vele paddenstoelen.

Maak een wandeling door de bossen en ga op zoek naar de eekhoorntjes en volg met kleine kinderen de kabouterroute die langs het speelbos loopt.

Huur een keer een dag de fotohut en fotografeer de vogels en dieren van dichtbij. Dit kan via het Zeeuws Landschap.