Eten en drinken in Zeeland
- Verrassend regionaal
- Culinaire hotspots
- Van bistro tot sterrenrestaurant
Uit eten in Zeeland en genieten van streekproducten
Als het om eten en drinken gaat, kun je in Zeeland alle kanten uit. Onze provincie is een schatkamer vol streekproducten waar je van kunt genieten als je uit eten gaat. In de keukens van veel Zeeuwse restaurants worden lokale producten gebruikt. Met beroemde producten als Zeeuwse mosselen, verse oesters en Oosterscheldekreeft, maar ook zilte groenten als zeekraal en lamsoor. Kom het proeven.
Ben je op zoek naar een restaurant in Zeeland? Hier vind je alle culinaire tips van onze redactie. Geen tips nodig? Bekijk dan ons complete overzicht van restaurants in Zeeland.
Restaurants in Zeeland
Zeeland op de kaart
Ontdek de mooiste plekjes en de fijnste vakantieverblijven.
De leukste mailing van Zeeland: bomvol inspiratie en overnachten tips.
Schrijf je snel in:
Restaurants in Zeeland
Of je nu zoekt naar een koffiebar, een bistro of een (sterren)restaurant. In Zeeland vind je meer dan genoeg plekken waar je heerlijk kunt tafelen. Met keukens van over de hele wereld vind je hier de meest uiteenlopende menukaarten. Als je je graag culinair laat verrassen, moet je in Zeeland zijn. Niet alleen in steden als Middelburg, Vlissingen, Terneuzen en Goes zijn goede restaurants te vinden. Echte pareltjes zijn vaak goed verstopt. Ga eropuit. In nagenoeg elke plaats zijn bijzondere stekken te vinden.
Visrestaurant Zeeland
Als je van zeevruchten houdt en je gaat in Zeeland uit eten, mag het bestellen van een pan mosselen eigenlijk niet ontbreken. Verser dan hier proef je ze nergens. Mossels, zoals de Zeeuwen ze noemen, vind je nagenoeg op elke menukaart in Zeeland. Er zijn een paar plaatsen in Zeeland met het predicaat mosseldorp: Yerseke, Bruinisse en Philippine. In deze dorpen draait alles om de mossel: van de kweek en visserij, tot horeca en evenementen.
Oesters eten
Niet alleen als het gaat mosselen heeft Zeeland een goede reputatie. Ook als je van oesters houdt, kun je hier je hart ophalen. Van september tot mei serveren verschillende restaurants in Zeeland de Zeeuwse creuse en de Zeeuwse platte oester. Eet ze puur of met een druppeltje citroen en een snufje zwarte peper.
Strandpaviljoens Zeeland
Met zoveel kilometers aan Zeeuwse kust, zijn er in Zeeland genoeg stranden voor een heerlijk dagje uit. Verspreid langs de kust vind je overal strandpaviljoens met stuk voor stuk hun eigen uitstraling. Tijdens de lunch plof je op het terras van een strandpaviljoen voor een verfrissende cocktail of een ijscoupe voor de kinderen. Na een winterse wandeling warm je lekker op met een kop warme chocolademelk. In welk seizoen je er ook bent, de sfeer bij de Zeeuwse strandpaviljoens zorgt altijd voor een vakantiegevoel.
Sterrenrestaurants in Zeeland
Een avond vullen met een luxe diner is goed mogelijk in Zeeland. Hier vind je maar liefst 8 restaurants die 1 of meer (groene) Michelinsterren achter hun naam hebben staan. In deze sterrenrestaurants bereiden de chefs heerlijke gerechten. Veelal met een Zeeuwse twist. Naast sterrenrestaurants zijn er ook veel luxe restaurants waar je culinair kunt genieten van een diner met meerdere gangen in combinatie met een wijnarrangement. Op sommige plaatsen zelfs met het uitzicht op de zee.
Zeeuws fruit
Als het gaat om Zeeuwse streekproducten denk je al snel aan mosselen of de bolus bij de koffie, maar er is meer! Wist je dat Zeeland ook bekend staat om de fruitteelt? De vruchtbare Zeeuwse bodem is goed voor de groei van appels, peren, zwarte bessen, pruimen en kersen. In de Zak van Zuid-Beveland fiets of wandel je langs de fruitboomgaarden die in het voorjaar prachtig in bloei staat. In Zeeuws-Vlaanderen worden appels en peren verwerkt tot verse sappen. De zwarte bes wordt gebruikt voor de productie van cassis van het bekende merk Hero.
Zoete zaligheden
Als het om zoete zaligheden gaat, is vooral de Zeeuwse bolus de trots van de provincie. Als je deze plakkerige lekkernij eenmaal hebt geproefd, dan blijf je terugkomen. Zeeuwse bolussen koop je bij iedere bakker of bestel je bij een kopje koffie of thee in een van de restaurants en koffiebars in Zeeland. Ook de Zeeuwse boterbabbelaar is populair. Van dit snoepje kun je lekker lang genieten. Tijdens de zomer kun je op folkloristische markten in verschillende regio’s zien hoe babbelaars worden gemaakt.