Restaurant Katseveer ©
Loes van Bree - allyourz
Loes
allyourz redactie
3 min leestijd

Sterrenrestaurants in Zeeland

Met maar liefst 12 (groene) Michelin-sterren, verdeeld over 9 restaurants, staat Zeeland culinair goed op de kaart. Ervaar de unieke locaties, waanzinnige gerechten en uiterste zorg die deze restaurants aan elk bord besteden. Gegarandeerd een avond genieten op hoog niveau bij deze toprestaurants in Zeeland!

1. Spetters * Breskens 

Met een fascinerend uitzicht over de jachthaven en de Westerschelde ervaar je een unieke beleving bij Spetters. Laurent Smallegange haalt zijn inspiratie uit de Zeeuwse elementen en dit zie je terug op je bord. Zo gebruikt hij onder andere coquilles en tarbot. De originele smaken gaan perfect samen en voelen als een smaakexplosie in je mond. Al op jonge leeftijd startte Laurent carrière zijn avontuur bij Spetters en na twee jaar werd dit bekroond met een Michelinster. Kortom, hier klopt alles. 

Meer over Spetters

Restaurant-Spetters-gerecht

2. ’t Vlasbloemeken * Koewacht 

Bij ‘t Vlasbloemeken voelt het alsof je in een huiskamer dineert. In een ongedwongen sfeer ontdek je al het lekkers van de zee, vee en het veld, vlakbij de grens van België. Je kiest hier voor een meergangendiner met eventueel bijpassende wijnen. Je weet gewoon, zodra je een eerste hap hebt genomen, dat je hier goed zit en hoopt dat de middag of avond nog lang mag duren. Als het weer het toelaat kun je plaatsnemen op het terras.

Meer over 't Vlasbloemeken

3. Meliefste * Wolphaartsdijk

Eindelijk was hij daar in 2021; de eerste Michelinster voor Meliefste. Ze hebben er even op moeten wachten, maar hebben hem met vlag en wimpel verdiend. Je proeft de Zeeuwse natuur op een unieke manier en dat met uitzicht over het Veerse Meer en de jachthaven van Wolphaartsdijk. Thijs Meliefste werkt vooral met lokale producten, rechtstreeks gehaald bij de boer en visser. Hier wil je zeker een keer gegeten hebben.

Locatie: Wolphaartsdijkseveer 1, 4471 ND Wolphaartsdijk | Telefoon: 0113 581 326 | Gratis parkeren aan de haven

4. AIRrepublic * Cadzand-Bad 

AIRrepublic is een geweldige plek aan het water met eindeloos uitzicht over de Noordzee. Dineer op hoog niveau in het restaurant of neem plaats in het Aircafé, waar een casual sfeer heerst. De verfijnde keuken van AIRrepublic richt zich vooral op lokale producten en alles wat uit de zee komt. Vers, heerlijk en eerlijk is wat je krijgt. Je proeft in veel gerechten en ingrediënten de Zeeuwse afkomst van Sergio terug, maar het is de Vlaamse chef Nicolas Misera die alles samenbrengt.  

Locatie: Maritiem Plaza 1, 4506 KZ Cadzand

5. De Kromme Watergang ** Hoofdplaat 

In het Zeeuws-Vlaamse dorp Hoofdplaat dineer je op hoog niveau. Edwin Vinke heeft zijn twee sterren terecht verdiend. De gerechten zien er letterlijk uit als kunstwerken en smaken hemels. Het ziet er niet alleen uit als kunstwerken, de gerechten worden daadwerkelijk op een kunstwerk gepresenteerd. Kunst en gastronomie komen hier samen. Edwin kan als geen ander de pure smaken van vlees, vis, schaal- en schelpdieren maar zeker ook groenten en kruiden zo krachtig naar voren halen. Als je gelegenheid hebt om overdag in zijn openbare groente- en kruidentuin te lopen die voor het restaurant ligt, zie je geheid iets staan dat je nog nooit eerder hebt gezien, laat staan geproefd. Een avond bij De Kromme Watergang is een absolute beleving.

Meer over de Kromme Watergang

Restaurant De Kromme Watergang

6. Inter Scaldes *** Kruiningen

In Nederland zijn er maar twee restaurants met drie Michelinsterren, en Inter Scaldes in Kruiningen is daar een van. En terecht. Bij binnenkomst word je gastvrij begroet door de bediening en gastvrouw Claudia Brevet heet je persoonlijk welkom. Na een aperitief is het tijd voor het echte werk. Er komen prachtige gerechten voorbij met perfect gematchte wijnen. Patron-cuisinier Jannis Brevet heeft een eigenzinnige manier van koken, met unieke combinaties van kruiden en specerijen en veel Zeeuwse invloeden. Denk aan Zeeuwse mosselen, oesters en zilte zeegroenten. Trek er gerust de hele avond voor uit, want hier wil je ontspannen van genieten.

Update juli 2023: Inter Scaldes wordt overgenomen door nieuwe eigenaren en is momenteel gesloten voor verbouwing. Vanaf november gaat het restaurant weer open.

Meer over Inter Scaldes

Inter Scaldes ©

7. Codium * Goes heeft sinds 24 april 2023 ook een Michelinster verdiend.

De groene Michelinster wordt uitgereikt aan chefs die zich inzetten voor een duurzame toekomst. In Zeeland zijn er twee restaurants die deze onderscheiding verdiend hebben.

8. Hof aan Zee * Koudekerke

Deze goed verscholen parel te midden van de duinen blijft een culinaire openbaring. Veel Zeeuwen weten de weg al te vinden naar dit fijne restaurant. Waan je in Scandinavië wanneer je deze historische boerderij binnenstapt. De knusse setting geeft het een aangename ambiance. Ze fermenteren, drogen en roken de lokale ingrediënten zelf en werken voornamelijk met boeren en vissers in de buurt. De gerechten zijn bijna te mooi om op te eten. Bijpassende wijn maakt de beleving helemaal compleet. Blijven slapen? Boek een overnachting in een van de kamers, cottages of boerderijwoningen.

Meer over Hof aan Zee

Hof aan Zee restaurant

9. Morille * Koudekerke

Koken met de natuur. Dat omschrijft in één zin wat ze bij Morille heel goed kunnen. Chef Dennis verrast je met 14 eerlijke gerechten, grotendeels afkomstig uit eigen moestuin. Het vlees, vis of wild komt altijd uit de buurt, vaak binnen een straal van 15 kilometer. Combineer de gerechten met heerlijke wijnen uit Nederland en België voor de ultieme wijn- en spijs-ervaring. Dat ze de groene Michelinster sinds april 2023 achter hun naam mogen schrijven is meer dan terecht.

Meer over Morille

Restaurant Morille, Koudekerke