Culinair genieten in Zeeland
Sterrenrestaurants in Zeeland
Met maar liefst 10 (groene) Michelin-sterren, verdeeld over 9 restaurants, staat Zeeland culinair goed op de kaart. Ervaar de unieke locaties, waanzinnige gerechten en uiterste zorg die deze restaurants aan elk bord besteden. Gegarandeerd een avond genieten op hoog niveau bij deze toprestaurants in Zeeland.
1. Spetters * Breskens
Met een fascinerend uitzicht over de jachthaven en de Westerschelde ervaar je een unieke beleving bij Spetters. Laurent Smallegange haalt zijn inspiratie uit de Zeeuwse elementen en dit zie je terug op je bord. Zo gebruikt hij onder andere coquilles en tarbot. De originele smaken gaan perfect samen en voelen als een smaakexplosie in je mond. Al op jonge leeftijd startte Laurent carrière zijn avontuur bij Spetters en na twee jaar werd dit bekroond met een Michelinster. Kortom, hier klopt alles.
2. ’t Vlasbloemeken * Koewacht
Bij ‘t Vlasbloemeken voelt het alsof je in een huiskamer dineert. In een ongedwongen sfeer ontdek je al het lekkers van de zee, vee en het veld, vlakbij de grens van België. Je kiest hier voor een meergangendiner met eventueel bijpassende wijnen. Je weet gewoon, zodra je een eerste hap hebt genomen, dat je hier goed zit en hoopt dat de middag of avond nog lang mag duren. Als het weer het toelaat kun je plaatsnemen op het terras.
3. Meliefste * Wolphaartsdijk
Eindelijk was hij daar in 2021; de eerste Michelinster voor Meliefste. Ze hebben er even op moeten wachten, maar hebben hem met vlag en wimpel verdiend. Je proeft de Zeeuwse natuur op een unieke manier en dat met uitzicht over het Veerse Meer en de jachthaven van Wolphaartsdijk. Thijs Meliefste werkt vooral met lokale producten, rechtstreeks gehaald bij de boer en visser. Hier wil je zeker een keer gegeten hebben.
Locatie: Wolphaartsdijkseveer 1, 4471 ND Wolphaartsdijk | Gratis parkeren aan de haven
4. De Kromme Watergang * Hoofdplaat
In het Zeeuws-Vlaamse dorp Hoofdplaat dineer je op hoog niveau. De Kromme Watergang heeft zijn ster terecht verdiend. De gerechten zien er letterlijk uit als kunstwerken en smaken hemels. Het ziet er niet alleen uit als kunstwerken, de gerechten worden daadwerkelijk op een kunstwerk gepresenteerd. Kunst en gastronomie komen hier samen. De chef kan als geen ander de pure smaken van vlees, vis, schaal- en schelpdieren maar zeker ook groenten en kruiden zo krachtig naar voren halen. Als je gelegenheid hebt om overdag in de openbare groente- en kruidentuin te lopen die voor het restaurant ligt, zie je geheid iets staan dat je nog nooit eerder hebt gezien, laat staan geproefd. Een avond bij De Kromme Watergang is een absolute beleving.
5. Codium * Goes
Restaurant Codium in Goes heeft sinds 24 april 2023 ook een Michelinster.
6. Inter Scales ** Kruiningen
Inter Scaldes ligt, zoals de naam al doet vermoeden, tussen de Ooster- en Westerschelde in. Binnen een jaar na de opening van het restaurant wist chef-kok Jeroen Achtien al twee Michelinsterren te bemachtigen. Zijn gerechten draaien om balans en harmonie. Als je kiest voor het 5- of 7 gangen 'surprise menu' word je verrast door een selectie van deze verfijnde gerechten. Door de naturel kleuren en de organische vormen straalt het interieur van Inter Scaldes rust uit. Laat je meevoeren in de culinaire wereld van Jeroen Achtien en beleef een unieke middag of avond.
7. Demain * Cadzand
Als je van verfijnde gerechten houdt, reserveer dan een tafeltje bij Demain Restaurant. Bij binnenkomst word je verrast door het uitzicht op de duinen en de Noordzee. De natuurtinten in het interieur en de rustige muziek op de achtergrond zorgen voor een ontspannen sfeer. De gerechten worden bereid met invloed uit de Mediterrane keuken en lokale producten uit Zeeland. Start met een aperitief, zoals champagne of gin, terwijl je de menukaart bekijkt. Je kunt kiezen uit een 3, 5- of 6 momenten menu. Maak de beleving compleet met een mooie fles wijn en geniet van elkaar en het uitzicht. Chef Dani Hoefnagels verdiende in het eerste jaar van de opening in 2024 al zijn eerste Michelinster.
Groene ster van Michelin
De groene Michelinster wordt uitgereikt aan chefs die zich inzetten voor een duurzame toekomst. In Zeeland zijn er twee restaurants die deze onderscheiding verdiend hebben.
8. Hof aan Zee * Koudekerke
Deze goed verscholen parel te midden van de duinen blijft een culinaire openbaring. Veel Zeeuwen weten de weg al te vinden naar dit fijne restaurant. Waan je in Scandinavië wanneer je deze historische boerderij binnenstapt. De knusse setting geeft het een aangename ambiance. Ze fermenteren, drogen en roken de lokale ingrediënten zelf en werken voornamelijk met boeren en vissers in de buurt. De gerechten zijn bijna te mooi om op te eten. Bijpassende wijn maakt de beleving helemaal compleet. Blijven slapen? Boek een overnachting in een van de kamers, cottages of boerderijwoningen.
9. Morille * Koudekerke
Koken met de natuur. Dat omschrijft in één zin wat ze bij Morille heel goed kunnen. Chef Dennis verrast je met 14 eerlijke gerechten, grotendeels afkomstig uit eigen moestuin. Het vlees, vis of wild komt altijd uit de buurt, vaak binnen een straal van 15 kilometer. Combineer de gerechten met heerlijke wijnen uit Nederland en België voor de ultieme wijn- en spijs-ervaring. Dat ze de groene Michelinster sinds april 2023 achter hun naam mogen schrijven is meer dan terecht.