Oesters Zeeland

7x Oesters eten in Zeeland

Als je van oesters houdt, kun je in Zeeland je hart ophalen. Wie oesters zegt, zegt Yerseke. Maar ook op veel andere plekken in Zeeland eet je oesters. Rauw met een snufje peper en een druppel citroensap of in de meest bijzondere creaties. Je kunt in Zeeland ook je eigen maaltje bij elkaar scharrelen door zelf oesters te plukken. Ze zijn natuurlijk hartstikke lekker, maar oesters zijn ook heel gezond. Bekijk onze tips voor fijne plekken.

Loes van Bree - allyourz
Loes
allyourz redactie
4 min leestijd

Oesterkweek in Zeeland

In de Grevelingen en de Oosterschelde worden twee soorten oesters gekweekt. De Zeeuwse platte en de Zeeuwse Creuse. De Zeeuwse platte is rond en heeft een verfijnde smaak. Doordat deze minstens vijf jaar nodig heeft om volgroeid te zijn voor consumptie, ligt de prijs hoger dan de Zeeuwse Creuse. Die heeft ‘maar’ 2,5 jaar nodig. In de Oesterputten van Yerseke worden de oesters bewaard en raken ze hun zand en slib kwijt. Meer weten over de oesterkweek? Bezoek Yerseke: het oesterdorp van Zeeland.

Yerseke oesterputten

Oesterproeverij Pekaar in Yerseke

In het hart van de oesterkwekerij, met uitzicht op de authentieke oesterputten in Yerseke proef je bij Oesterproeverij Pekaar zes verschillende soorten oesters uit eigen kweek. Jaap Pekaar vist de oesters op met zijn ‘YE14’ boot. Zijn vader ging hem voor. Steeds vaker vroegen mensen of ze de oesters mochten proeven. Het idee van de oesterproeverij was geboren. Stel je eigen proeverij samen of kies voor een standaard oesterplateau. Iets unieks proberen? Sla dan de Gin & Tonic oester zeker niet over. In de winter zit je heerlijk warm in de overdekte serre van de proeverij en in de zomer valt de zon op je gezicht met het dak open.

Locatie: Havendijk 23, 4401 NS Yerseke, telefoon: +31 (0)113 57 40 79

De Oesterij Yerseke

Een begrip in Yerseke; de Oesterij. Sinds 1906 kweekt de familie Dhooge zelf oesters. Dit is dé locatie om schaal- en schelpdieren te proeven. Neem plaats aan de picknicktafels, die zorgen voor een relaxte sfeer en kijk eindeloos ver over de Oosterschelde. Proef het hele jaar door verschillende soorten oesters uit diverse gebieden. Ook voor andere Zeeuwse delicatessen ben je hier aan het goede adres. Bij de Oesterij proef je niet alleen oesters, je komt er ook nog eens alles over te weten. In het informatiecentrum aan de achterkant van het restaurant ontdek je alles over de kweek. Bij de winkel van de Oesterij kun je oesters kopen om mee naar huis te nemen.

Locatie: Havendijk 12, 4401 NS Yerseke, telefoon: +31 (0)113 760 400

Oesters eten Zeeland

De Visbar Domburg

Dit modern ingerichte restaurant is een pareltje in Domburg. Hier hebben ze - naast een menukaart vol met lokaal gevangen of gekweekte vis - ruime keuze in oesters. Combineer een proeverij van vier oesters met een bijpassende wijn. Door de verschillende toppings, krijg je een kleurrijk feestje op je bord. Ook voor een compleet diner zit je bij De Visbar goed. Van een hele zeebaars, gamba's en verschillende verse sushi. Een aanrader voor iedere visliefhebber.

De Visbar Domburg - Steffen

Meer over De Visbar

Seafarm Kamperland

Proef, ervaar en beleef schaal- en schelpdieren bij Seafarm. Hier kweken ze duurzame tarbot en verzamelen ze de mooiste oesters ter wereld voor hun eigen ‘Seafarm Oysters’ label. Naast de groothandel, is ook het restaurant de trots van Seafarm. In het sfeervolle restaurant proef je de lekkerste Fruit de Mer plateaus, waar oesters natuurlijk een onderdeel van zijn. En dat met een geweldig uitzicht over de Oosterschelde en de Oosterscheldekering. Bij binnenkomst weet je niet waar je moet kijken; een grote vitrine met verse vis. Wil je meer weten over Seafarm? Boek een rondleiding en ontdek alles over dit bijzondere familiebedrijf. Naast het restaurant parkeer je gratis.

Locatie: Jacobahaven 4, 4493 ML Kamperland, telefoon: +31 (0)113 371 828

Brasserie Maritime Zierikzee

Aan de bruisende haven van Zierikzee vind je Brasserie Maritime. De Zeeuwse Creuse, Zeeuwse Platte en de Gillardeau proef je hier. Bestel ze apart, of neem een combinatiebord. Heb je meer trek? Bestel een plateau met al het lekkers uit de zee. Bij mooi weer zie je vanaf het terras, gelegen op het zuiden, de zon ondergaan. Van de kleurrijke en moderne inrichting word je vrolijk. Kortom, een aanrader in Zierikzee.

Locatie: Nieuwe Haven 21, 4301 DJ  Zierikzee, telefoon: +31 (0)111-412156

Zeeuwse Streken Middelburg

Seafood staat centraal bij restaurant Zeeuwse Streken. Neem plaats in de kleurrijke stoelen en laat je verwennen. Proef oesters per stuk, in een proeverij of verwerkt in een Fruit de Mer. De menukaart staat barstensvol lekkers. Trek er een avond voor uit en combineer je gerechten met lokale wijn van Wijnhoeve de Kleine Schorre. Een fijne plek voor visliefhebbers.

Meer over Zeeuwse Streken

Zelf oesters plukken

Steek jij je handen graag uit de mouwen? Raap dan je eigen oesters. Op verschillende plekken in Zeeland mag je zelf oesters plukken. Trek je kaplaarzen aan, neem een emmer mee en zoek een plekje. Let op: je mag tot 10 kg per persoon meenemen voor eigen consumptie. Een (oester)mes en een stevige handschoen zijn wel handig om bij je te hebben. Zo kun je direct je eigen geplukte oesters openen en proeven. Verser kan toch bijna niet? Flesje wijn mee, vleugje citroen uitknijpen over de oesters en genieten op het strandje aan zee.

Locaties: het Goese Sas, Yerseke, Bergse Diepsluis Oesterdam.

Oesters rapen Zeeland

Handige informatie

oestersteken Zeeland

In het centrum en door heel het dorp is veel gratis parkeergelegenheid. 

Parkeerplaats centrum/haven - 4401 NS Yerseke
Parkeerplaats Meerpaalweg - 4401 KN
Parkeerplaats haven - 4401 LE Yerseke
Parkeerplaats Emmastraat - 4401 NS Yerseke

In Domburg geldt vergunningparkeren. Betaald parkeren in het centrum van 1 april tot en met 31 oktober:
- Traverse
- Mezgerweg
- Irma 1 en Irma 2

Betaald parkeren van januari t/m december:
- Molen&vd Putteplein
- P-terrein Singel
- Duinzicht, Van Voorthuijsenstraat
- Jan Tooropplein

Gratis parkeren kan in Zierikzee op verschillende parkeerplaatsen. Vanaf het parkeerterrein volg je de stapstenen op de grond en wandel binnen 10 minuten langs verschillende monumenten naar het centrum van de stad.

  • P1 Havenpoort - 4675 RB Zierikzee

  • P2 Hatfieldpark - 4675 RB Zierikzee

  • P3 Scheldestraat - 4301 VA Zierikzee

  • P4 Hoofdpoort - 4301 AV Zierikzee
    Let op: sommige parkeerplekken zijn voor vergunninghouders.

In de binnenstad van Zierikzee is parkeren alleen voor vergunninghouders. 

In Middelburg vind je verschillende parkeergarages zoals de Geere, Achter de Houttuinen en de Kousteensedijk. Parkeerplaatsen op Hof van Tange en het Damplein (allen betaald parkeren). Gratis parkeren kan op de parkeerterrein aan de Oude Veerseweg, ook voor campers. Hier kan je fietsen huren.