Storm Kazematten Vlissingen

6 fotogenieke plekken in Zeeland tijdens een stormachtige dag

In het najaar kan het in Zeeland soms flink tekeergaan. Dat levert vaak mooie plaatjes op van donkere wolken en een woeste zee. Laat jij je niet tegenhouden door een beetje regen en wind en vind je het leuk dit spektakel van dichtbij te bekijken en te fotograferen? Wij geven je tips voor de mooiste fotolocaties op een onstuimige dag.

Steffen Brinkhaus - allyourz
Steffen
Content Creator/Foto- en videograaf
3 min leestijd

1. Zeedijk, Westkapelle

De zeedijk in Westkapelle is een vijf kilometer lange zeewering die Walcheren beschermt tegen de Noordzee. Op deze unieke plek kun je direct aan het water parkeren en zit je dus eerste rang bij onstuimig weer. Vuurtoren Noorderhoofd is met elk weertype fotogeniek, maar als de zee er bijna tegenaan klotst, levert dat zo nu en dan mooie plaatjes op. Als de wind uit de juiste richting komt, zie je op het surfstrand tussen Westkapelle en Domburg soms nog een paar fanatieke kite- en windsurfers spelen met de wind op hoge golven.

2. Oosterscheldekering, Vrouwenpolder

Nergens kun je zo ver de Noordzee ‘in’ rijden als op de Hoogh Plaetweg op Neeltje Jans. Tijdens de bouw van de Oosterscheldekering diende Neeltje Jans als werkeiland. De pijlers voor de pijlerdam zijn hier gebouwd en het bouwmateriaal werd hier opgeslagen. Daarna is het eiland omgetoverd tot natuurgebied. Hier kun je mooie close-up foto's maken van de golven die tegen de kering aan klotsen. Het wordt dan al snel duidelijk hoe belangrijk dit bouwwerk tot op de dag van vandaag is. Houd je muts goed vast, want op deze open plek aan de Noordzee ben je hem zo kwijt.

Eén keer per jaar is de Stormvloedkering het decor voor een wel heel uniek evenement: het NK Tegenwindfietsen. Deelnemers moeten op een fiets zonder versnellingen zo snel als mogelijk over de Oosterscheldekering fietsen tegen de wind in. Met minimaal windkracht 7 is dit een grote uitdaging. Je kunt je vast wel voorstellen dat dit evenement unieke plaatjes oplevert.

Trotseer de Zeeuwse storm - Neeltje jans

3. Brouwersdam

De Brouwersdam is het zevende bouwwerk van de Deltawerken. In de zomer het walhalla voor watersport, maar ook in de winter komen surfers van heinde en verre hier naartoe. Het weidse strand is ook ideaal om uit te waaien. Dit begrip krijgt op een stormachtige dag een geheel andere betekenis. Als je bovenop de dam staat, kun je zowel de Noordzee als de Oosterschelde zien. Dit is de ideale plek om mooie vergezichten te maken en bijzondere luchten te fotograferen. Opwarmen doe je natuurlijk in één van de gezellige strandpaviljoens op de Brouwersdam.

Brouwersdam strand kinderen

4. Oesterdam, Tholen

Wil je wat meer actie in je foto? Dan zit je aan de Oesterdam wel goed. De Oesterdam is met een lengte van 10,5 kilometer de langste dam van de Deltawerken en ligt tussen Tholen en Zuid-Beveland in het oostelijke deel van de Oosterschelde. Je kunt hier direct aan het water parkeren. Mede daardoor is het een favoriete plek voor watersporters. Zodra er een stevige wind staat, gaan vliegers de lucht in en worden zeilen opgetuigd en krioelt het op het water van kite- en windsurfers. Op het noordelijke einde van de dam vind je de Bergse Diepsluis, gebouwd op de overblijfselen van de verdronken stad Reimerswaal. Hier vind je ook een informatiepunt over de 250 verdronken dorpen in Zeeland.

Oesterdam surfen

5. Kazematten, Vlissingen

De Kazematten in Vlissingen zijn een hotspot als het stormt. Napoleon bouwde deze Kazematten in 1811. Ze zijn onderdeel van het Keizersbolwerk, dat door Karel V in 1548 gebouwd. Eens in de zoveel tijd, bij hoogwater en storm, spoelt het tunneltje onder het standbeeld van Michiel de Ruyter helemaal vol. De zee spettert dan ook door de planken van de aangrenzende steiger. Je kunt op zo'n dag geweldige actiefoto's maken, maar pas op voor natte voeten.

6. Plompe Toren, Burgh-Haamstede

Aan de Oosterschelde op Schouwen-Duiveland, staat de Plompe Toren. Een oude kerktoren van het verdronken dorp Koudekerke. Beklim de 23 meter hoge toren voor een prachtig uitzicht over de Koudekerkse inlagen, een natuurgebied vol kreken en vogels. Kijk uit over het water van de Oosterschelde en maak mooie overzichtsfoto's met uitzicht op de Zeelandbrug. Het is een goede plek om prachtige wolkenluchten vast te leggen op de gevoelige plaat. Met een telelens en een beetje geluk, kun je hier zeehonden fotograferen.