Wandeling door de duinen in Zeeland

Tips voor winterwandelingen in Zeeland

Zelfs als de buitentemperatuur onder nul is, vraagt de Zeeuwse natuur erom ontdekt te worden. Het uitgebreide netwerk aan routes in Zeeland nodigt natuurlijk ieder seizoen uit om te wandelen, maar een échte frisse neus haal je tijdens een wandeling in de winter. Hup, lekker naar buiten met onze tips voor winterwandelingen in Zeeland.

Lianne van Rijn | allyourz
Lianne
allyourz redactie
3 min leestijd

1. Wandelen op de grens in het Clingse bos

Het bos bij Clinge in Zeeuws-Vlaanderen is een fijne plek om te wandelen voor het hele gezin. Ookde hond mag mee aan de lijn. In het bos zijn 4 uitgezette wandelroutes, te volgen aan gekleurde bordjes. De routes voeren je langs bos en kanalen. En op sommige routes kom je langs de Belgische grens, te zien aan de grijze grenspalen. In het Clingse bos leven eekhoorns. Eekhoorns komen in Zeeland alleen voor in Zeeuws-Vlaanderen. Vogels zal je zeker zien én horen. Ook zoogdieren zoals reeën, vossen en konijnen leven in dit bos. Misschien zie jij wel een van deze dieren als je goed kijkt tijdens je wandeling. Spannend om samen met je kinderen op zoek te gaan naar deze bosdieren.

Clinge-bos-4-wandelroute

2. Stevige wandeling over de hoogste duinen van Zeeland

Langs de kust van Walcheren liggen kilometers aan wandelpaden in het duingebied. Als je zin hebt in een stevige wandeling, raden we de duinen tussen Vlissingen en Vrouwenpolder aan. Dat zijn echte kuitenbijters. Je moet soms flink klimmen, maar het uitzicht op de zee maakt alles goed. Onderweg passeer je leuke kustplaatsen zoals Zoutelande en Domburg. Het hoogste punt van Walcheren ligt in de duinen van Zoutelande. Vanaf 54 meter hoogte kijk je weids uit over het strand en het binnenland. Je maakt de uitdagende route zolang als je zelf wilt, en kunt natuurlijk ook altijd teruglopen over het strand om de kuiten te ontzien Als je wel van een uitdaging houdt, wandel je van Vlissingen tot Vrouwenpolder, een wandeltocht van ruim 30 kilometer. 

Zeeland, wind, zon, zee, duinen, winter

3. Door de natuur in de Zak van Zuid-Beveland

Uitgestrekt, divers en in ieder seizoen mooi. De Zak van Zuid-Beveland nodigt ook in de wintermaanden uit tot het maken van een lange wandeling via kronkelweggetjes, over dijken en onverharde paden door de polder. Trek de kraag van je jas omhoog, muts op, wandelschoenen aan en gaan. Start je route op het Dorpsplein in Nisse en volg de wandelknooppunten voor een wandeling van 7,2 kilometer. Of stel zelf een route samen aan de hand van het wandelknooppuntennetwerk.

Gratis parkeren: aan het dorpsplein in Nisse. 
Route knooppunten:  83 - 71 - 72 - 78 - 77 - 76 - 13 - 15 - 10 - 75 - 74 - 73 - 83. 

Kwadendamme Zwaakse Weel koe

4. Langs de Oosterschelde

Als je in de wintermaanden een wandeling maakt langs de Oosterschelde heb je meer dan genoeg ruimte om te genieten van de natuur. In dit grootste en natste Nationaal Park van Nederland kun je kilometerslang wandelen. Je maakt de route zo lang of kort als je zelf wilt. Start je wandeling bijvoorbeeld op Schouwen-Duiveland bij het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk of de Plompe Toren vlakbij Burgh-Haamstede en staar tijdens het lopen oneindig ver over het kabbelende water. Langs de waterkant zie je verschillende soorten trekvogels en wie weet spot je in het water het kopje van een zeehond of de vin van een bruinvis. De zilte lucht doet wonderen voor je gemoedsrust.