Kortgene jachthaven

8x leuke activiteiten in en om Kortgene

Door de ligging aan het Veerse Meer is Kortgene een populaire plek onder watersporters. Maar er is meer. Met eindeloze fiets- en wandelroutes, leuke winkeltjes, prima restaurants en gezellige terrassen is er genoeg te beleven in en om dit dorp op Noord-Beveland.

Lianne van Rijn | allyourz
Lianne
allyourz redactie
4 min leestijd

1. Actief op het water in Kortgene

Als je van watersport houdt, zit je goed in Kurtjeen, zoals lokale bewoners het dorp noemen. Of je nu zin hebt om te suppen, kanovaren, wakeboarden, waterskiën of het leuk vindt in een tube of op een banaan over het water te scheren. Bij Kortgene kun je goed van het water genieten. Wil je een vaartocht maken op het Veerse Meer? Huur dan een sloep, zeilboot of motorboot bij de familiehaven Delta Marina. Als je meer zin hebt om te ontspannen op het land is het kleine zandstrand van Kortgene een fijne plek om een dag te vertoeven. 

2. Winkels in Kortgene

In het centrum van Kortgene vind je verschillende leuke winkels. Bij The Boardcorner kun je terecht voor badkleding, een casual outfit en kleding voor de koudere dagen. Een aanrader als je houdt van designmeubels, unieke woonaccessoires, kleding, tassen, wijn en boeken is De Woongalerij. Hier vind je zoveel leuke spulletjes bij elkaar dat je niet weet waar je moet beginnen. Voor verse en lokale producten, vis, groenten, fruit, kaas en kip kun je iedere zaterdag terecht bij de weekmarkt in Kortgene. Slenter langs de kraampjes en geniet van de gezellige sfeer.

De Woongalerij, Kortgene

3. Stippel je eigen wandelroute in Kortgene uit  

Als je van wandelen houdt, kun je vanuit Kortgene alle kanten op. Het wandelnetwerk ‘Eindeloos Eiland’ is 150 kilometer lang. Het knooppuntensysteem is superhandig als je zelf een wandelroute over het eiland wilt uitstippelen, maar ook als je zonder plan op pad gaat. Trek je wandelschoenen aan en wandel van knooppunt naar knooppunt. Vanaf de dijken kijk je uit over het Veerse Meer, de Oosterschelde, afwisselende natuurgebieden en typisch polderlandschap. 

Molen Kortgene

4. Fiets een rondje Noord-Beveland of Veerse Meer

Ook op de fiets kun je Kortgene en omgeving ontdekken. Je vindt je weg op Noord-Beveland via het bewegwijzerd netwerk van fietsknooppunten. Ben je van plan een rondje Veerse Meer te fietsen? Dan is van april t/m september de overtocht met het fiets- en voetveer van Kortgene naar Wolphaartsdijk een beleving op zich. Vanuit Wolphaartsdijk fiets je langs het Veerse Meer weer terug naar Kortgene. Je kunt er ook voor kiezen richting Veere te fietsen en vanuit daar het fiets- en voetveer naar Kamperland te nemen (van mei t/m september). 

Pontje Kortgene

5. Mountainbikenetwerk Noord-Beveland

Als je houdt van meer uitdaging, stap dan eens op de mountainbike. Er zijn drie mountainbikeroutes op Noord-Beveland, die variëren in lengte van 21 kilometer tot 37 kilometer. Je kunt de routes apart fietsen, maar ze zijn onderling ook met elkaar verbonden. Met een totale lengte van 75 km voeren deze drie mtb-routes je onder andere over singletracks, schelpen- en grindpaden, dijken, langs kreken en inlagen. 

Mountainbiken Kortgene

6. Eten en drinken in Kortgene

Op de menukaart van de verschillende restaurants in Kortgene, voeren vis en zeevruchten de boventoon, maar ook voor liefhebbers van vlees en vegetarisch is er genoeg keuze. Geniet bijvoorbeeld in het centrum van Kortgene van een lunch of diner bij Eeterij ‘Iets anders’. Tijdens een etentje bij 't Veeruus heb je uitzicht op de haven. Buiten het centrum, in een groene omgeving, ligt Restaurant Landgoed Rijckholt. Wil je thuis of op je vakantieadres zelf kokkerellen? Bij Vleeschhouwerij Verburg kun je terecht voor een typisch streekgerecht van dit eiland: Noordbevelam. Dit lamsvlees heeft van nature een zilte smaak, doordat de lammeren grazen op zilte grond in buurdorp Kats. 

7. Bezienswaardigheden in Kortgene

Als enige plaats op Noord-Beveland kreeg Kortgene in 1431 stadsrechten en werd daarmee een smalstad. Wandel door het centrum en bekijk een travaille en ontdek hoe hoog het water heeft gestaan tijdens de Watersnoodramp. Aan de rand van het dorp vind je de enige molen in Kortgene: De Korenbloem. De molen is aangepast naar de staat zoals deze in 1873 moet zijn geweest. 

8. Beroemde klok Suzanne

Het oudste monument van Noord-Beveland staat in Kortgene: De Nicolaaskerk. In de toren hangt de beroemde klok ‘Suzanne’. Deze klok van 900 kilo heeft een flinke reis gemaakt. In 1674 werd de klok door luitenant-admiraal Tromp als oorlogsbuit vanuit Frankrijk meegenomen. De Duitse bezetter liet in 1942 de klok uit de toren halen en per schip afvoeren om te worden omgesmolten tot munitie. Zover kwam het niet. Na de oorlog werd de klok teruggevonden in het noorden van Nederland en in de toren van Kortgene teruggehangen. 

Handige informatie

Kortgene haven

In het hele dorp kun je gratis parkeren.

Willem Adriaanweg. Vanaf daar is het nog twee minuten lopen naar het strand.

Afvaarten van april t/m september vanaf de Veerdam in Kortgene.
Rondje Pontje: afvaarten van mei t/m september vanaf de Kaai in Veere of de Veerdam in Kamperland.

Vanwege de scherpe oesters op de bodem van het Veerse Meer, raden wij je aan om waterschoenen te dragen als je gaat zwemmen of watersporten.

Overnachten op Noord-Beveland

Bezig met laden...
Bezig met laden...
  v.a. prijs/nacht
  € 0,-
  Bekijk
  Bezig met laden...
  Bezig met laden...
   v.a. prijs/nacht
   € 0,-
   Bekijk
   Bezig met laden...
   Bezig met laden...
    v.a. prijs/nacht
    € 0,-
    Bekijk
    Bezig met laden...
    Bezig met laden...
     v.a. prijs/nacht
     € 0,-
     Bekijk
     Bezig met laden...
     Bezig met laden...
      v.a. prijs/nacht
      € 0,-
      Bekijk
      Bezig met laden...
      Bezig met laden...
       v.a. prijs/nacht
       € 0,-
       Bekijk
       Bezig met laden...
       Bezig met laden...
        v.a. prijs/nacht
        € 0,-
        Bekijk
        Bezig met laden...
        Bezig met laden...
         v.a. prijs/nacht
         € 0,-
         Bekijk
         Bezig met laden...
         Bezig met laden...
          v.a. prijs/nacht
          € 0,-
          Bekijk
          Bezig met laden...
          Bezig met laden...
           v.a. prijs/nacht
           € 0,-
           Bekijk