Markten in Sluis | Zeeland

5x leuke markten in Sluis

Wie van markten houdt moet naar de stad Sluis gaan. Elk jaar organiseren ze hier verschillende markten en iedere markt is gezellig op zijn eigen manier. Wekelijks kun je op vrijdag naar de weekmarkt. Ga in juni eens naar ‘Brocante langs de waterkant’ en een maand later naar de Zeeuwse dag met fokveetentoonstelling. Bezoek in het hoogseizoen ook zeker één van de populaire avondmarkten in Sluis. En sluit het marktseizoen af met een bezoek aan de streekproductenmarkt in augustus of november.

Justa
Justa
allyourz redactie
4 min leestijd

1. Weekmarkt Sluis op elke vrijdag

Elke vrijdag tussen 8.00 en 16.00 uur staan verschillende marktkramers op de Groote Markt in Sluis. In hartje centrum verkopen ze hun verse producten. Je vindt er een lokale poelier, kaasboer, groentekraam, stroopwafel en wafelkraam maar ook een visboer. Het is een kleine maar heel gezellige markt. 

Locatie: Groote Markt 1, 4524 CD Sluis 

2. Brocant langs de waterkant in juni

De grootste rommelmarkt in Zeeuws-Vlaanderen organiseren ze in Sluis: Brocant langs de waterkant. Maar liefst 250 kramen en afgebakende plekken staan naast elkaar en vormen samen een looproute van 2,5 kilometer langs de Damse Vaart. Antiek en tweedehands snuisterijen stallen de marktkramers voor je uit. In de buitenlucht, met het water aan de ene kant en de honderden kramen aan de andere, breng je hier met gemak een aantal uur door. Deze gratis rommelmarkt organiseren ze in Sluis op de eerste zondag van juni van 8.30 tot 17.00 uur. Als je van antiquiteiten en mooie oude spullen houdt, is een bezoek aan Brocant langs de waterkant in Sluis een absolute aanrader. 

Locatie: Damse Vaart Sluis, 4524 JW Sluis

3. Juli: Zeeuwse dag met fokveetentoonstelling

In het tweede weekend van juli is de Groote Markt in Sluis het decor voor de Zeeuwse dag met fokveetentoonstelling. Veehouders uit de regio showen hun runderen, waaronder het Belgische Wit-Blauw rund, en presenteren ze voor de keuringen. Het is bijzonder om het vee van zo dichtbij te kunnen bekijken. Naast de grote runderen zie je ook schapen, lammetjes, geiten en Vlaamse reuzen. Ben je geïnteresseerd in oude tractoren en landbouwmachines? Ze staan op de markt in alle soorten en maten op een rij.

Tijdens deze Zeeuwse dag kun je allerlei streekproducten kopen en proeven. Je maakt kennis met oude ambachten als karnemelk maken en het vlechten van een bijenkorf. Vrouwen en mannen lopen trots in Zeeuwse klederdracht door de straten. Lijkt het je leuk om eens op een paard en wagen rond te rijden? Al rijdende kom je de Sluise reuzen, Jantje van Sluis en Johan Hendrik van Dale, tegen. Op de Zeeuwse dag is er heel veel te zien en te beleven. Sluit de dag af bij een van de restaurants in Sluis.

Locatie: Groote Markt 1, 4524 CD Sluis

4. Avondmarkten in juli en augustus

Het heet wel avondmarkt maar deze bekende Sluise markten beginnen al om 11.00 uur in de ochtend. Op de twee laatste dinsdagen in juli en de twee eerste dinsdagen van augustus organiseren ze in Sluis een avondmarkt. De meeste winkels in Sluis zijn van ’s morgens 11.00 uur tot ’s avonds 22.00 uur open. Voor bijna elke deelnemende winkel staat een kraam met speciale aanbiedingen. Tegen 17.00 uur gaat het in de straten van Sluis nog meer leven. Er is livemuziek op verschillende podia en je komt overal straattheateracts tegen. Het centrum staat boordevol met terrassen wat gezelligheid uitstraalt. 

Locatie: hele centrum van Sluis

5. Streekproductenmarkt in mei en november

Twee keer per jaar kun je op het Walplein in Sluis een toeristische streekproductenmarkt bezoeken. Alles wat lekker en Zeeuws is, verkopen ze hier. In mei en in november koop je op deze markt verse producten als worst, kaas en zuivel, honing, verschillende soorten fruitsap, fruit, oesters, mosselen, streekbieren en natuurlijk Zeeuwse babbelaars. 

Locatie: Walplein Sluis, 4524 CJ

Veelgestelde vragen

De weekmarkt in Sluis is elke vrijdag tussen 8.00 en 16.00 uur. Bekijk hier alle markten in Sluis.

In Zeeland is er iedere week wel een plek waar je een markt kunt bezoeken. Bekijk hier het actuele overzicht van markten in Zeeland.

In en rondom het centrum van Sluis liggen verschillende parkeerterreinen. Het parkeerverwijssysteem laat duidelijk zien waar nog parkeerplekken beschikbaar zijn. Betalen kan met een parkeerapp, contant of pinpas.

  • Parking Maria- en Havenpolder

  • St Annaparking

  • Parking Toversluis