Breskens vuurtoren

Op stap in Breskens, een maritieme badplaats

Breskens is een dorp in Zeeuws-Vlaanderen met een maritiem karakter. En dat zie je terug aan een heleboel dingen. De restaurants waar ze de vangst van de dag voor je klaarmaken na een dag genieten op het brede strand. Natuurlijk ook aan de levendige jachthaven en de kleurrijke maritieme kunst die je tijdens een wandeling op straat tegenkomt.

Justa
Justa
allyourz redactie
4 min leestijd

Westerschelde Ferry

Dit is de officiële naam van de veerdienst die voetgangers en (brom)fietsers van Vlissingen naar Breskens brengt, of andersom. Boek een ticket en ervaar dat instant vakantiegevoel. Ga buiten op het dek staan en kijk uit over de Westerschelde en alle varende boten en schepen. 

Lekker lui dagje strand in Breskens

Zet je parasol maar op en je blik op oneindig. Want dat is jouw uitzicht als je op het strand in Breskens bent. Het brede zandstrand is heerlijk om over te wandelen en schelpen te zoeken.

Breskens Strand en Zee

Beklim de vuurtoren van Breskens

Voor wie een stukje verder loopt, richting Nieuwvliet, ziet hem al van verre: de bijna 30 meter hoge zwart witte vuurtoren aan de Panoramaweg in Breskens. Wil je hem beklimmen en het uitzicht bekijken, de toren is open voor bezoekers. De steeds smaller wordende trappen brengen je naar boven totdat je naast het enorme licht in de kop van de gietijzeren vuurtoren staat. Iedereen is welkom en de 144 jaar geschiedenis van de toren vertellen ze je daar graag. Er hangt (lokale) kunst aan de ronde wanden die je kunt kopen, net als de souvenirs die allemaal iets met de vuurtoren te maken hebben. 

Spelen en midgetgolfen bij de Afslag

Binnen- en buitenspeeltuin 'De Afslag' ligt achter de duinen bij Breskens, aan de rand van natuur- en recreatiegebied Waterdunen. Perfect om te bezoeken met kinderen. Wanneer het weer wat minder is kunnen kinderen in de binnenspeeltuin het doolhof verkennen en klimmen en klauteren op zolder. Rustig in de blokkenhoek spelen mag ook of een ritje in de draaimolen maken. Je haalt je hart op bij de modelspoortreinen tafel en kijkt je ogen uit bij de treinentuin buiten. Het buitenterrein is volledig omheind waardoor (groot)ouders ook een ogenblik op het terras kunnen zitten om wat te drinken of eten. Parkeren is gratis voor alle gasten. 

Locatie: De Afslag, Kieweg 2, 4511 RP Breskens

Visserijmuseum: boeiende verhalen over vissers en andere zee(schatten)

Het Visserijmuseum is niet zo groot maar wát een verhalen kunnen ze hier vertellen. Eén van de enthousiaste vrijwilligers neemt je aan de hand mee langs een zeeaquarium waarin haaien, zeepaardjes, zeesterren en kreeften zwemmen. Heb je nog nooit een visnet gebreid of een vissersknoop gelegd? Een oud visserman doet het je voor. Jij mag het vervolgens nadoen. In de filmzaal kan iedere bezoeker het spannende spel met een oude mijnklok uit de visafslag spelen. Houd je van vogels? Hier hebben ze één van de grootste tentoongestelde collecties. De ruime parkeerplaats voor het museum zorgt ervoor dat je de auto dichtbij en gratis kunt parkeren.  

Locatie: Kaai 1-103, 4511 RC Breskens

Jachthaven

Wie de jachthaven van Breskens bezoekt kan zich bijna niet voorstellen dat er nu 580 ligplaatsen zijn en daarnaast plek geeft aan zo’n 80 sportvisboten. Halverwege de vorige eeuw lagen hier nog maar enkele plezierjachten. De ligging van het vissersdorp en haar ontstaansgeschiedenis zorgden ervoor dat steeds meer mensen die van water, zeilen of sportvissen houden hier naartoe willen. Of je nu zelf een boot of jacht bezit of ze vanaf de kade bekijkt, de jachthaven is een bezoek waard.

Locatie: Oosthavendam 3, 4511 AZ Breskens

Mooie wandeling langs met kunst onderweg

Vanaf de jachthaven kun je, via het centrum, een leuke wandeling maken naar de andere kant van Breskens richting het fietsvoetveer. Onderweg kom je allerlei kunst op straat tegen. De rode pinguïns die op een houten stellage staan trekken de aandacht. Dat was ook de bedoeling van de Belgische kunstenaar die met dit kunstwerk waarschuwt voor de gevolgen van de klimaatverandering. Het grote sardineblik en de krab zijn kunstige speeltoestellen en dagen vooral kinderen uit om erop te klimmen. De immense en felgekleurde vissen in het centrum van Breskens staan tussen fonteinen. In de ondiepe waterpoeltjes die op het plein ontstaan kunnen de kleintjes op zonnige dagen spelen. 

Rode pinguins, kunst in de haven van Breskens

Handige informatie

Breskens

Langs de kust mag je alleen parkeren op de aangewezen parkeerplaatsen. Het betaald parkeren geldt van 15 maart tot en met 15 november. Er is een grote parking aan de Walendijk en aan de Nieuwe Slikkenburgseweg.