Colijnsplaat-9-tempel

Route langs kunst en cultuur op Noord-Beveland

Ben je een kunst- en cultuurliefhebber? Volg dan deze route op Noord-Beveland langs kunstwerken, galeries en monumenten, zoals het Monument Houe jongens en kunst in de Zeeuwse Rozentuin.

Carolien
Carolien
allyourz redactie
4 min leestijd

Ontdek monumenten, kunst en ateliers

Het kunstwerk de Dijkwerkers laat stoere mannen zien die de dijken verzwaarden. Ze deden goed werk, maar waren weinig geliefd bij de lokale inwoners door hun levenswijze. Het is een van de vele kunstwerken op Noord-Beveland die verwant zijn aan de strijd tegen het water. Stap in de auto of op de fiets en ontdek de gevarieerde kunstwerken op Noord-Beveland. Ben je meer een liefhebber van hedendaagse kunst? Loop dan binnen bij een van de ateliers of bezoek Noord-Beveland tijdens het evenement het Kunstspoor. 

Kunstwerken bij de Veerse Gatdam

De route start bij de Veerse Gatdam voorbij Vrouwenpolder Op de dijk zie je het grillige zwarte kunstwerk met de titel Wind en water, dat veel aan de verbeelding overlaat. Iets verderop zie je vier granieten mannen, de Dijkwerkers. De mannen die al eeuwenlang zorgen voor het versterken van de dijken, maar die ook een losbandig leven leiden en niet naar de wet leefden. Ze waren niet erg geliefd bij de omwonenden. De dijkwerkers zijn letterlijk en figuurlijk van graniet.

Vrouwenpolder fietsen

Leven aan het water bij Colijnsplaat

De route gaat verder naar Colijnsplaat waar verschillende monumenten herinneren aan het leven aan het water. De oudste en meest bijzondere is de Tempel van Nehalennia. Je vindt de replica van de eeuwenoude tempel midden in de haven van Colijnsplaat. Handelaren langs rivieren en zeekusten vereerden de godin Nehalennia die gespecialiseerd was in scheepvaart, handel en vruchtbaarheid. Verderop in de haven zie je een kunstwerk van een muur met een grote hand, met de titel Houen jongens. Een herinnering aan de Watersnoodramp van 1953. Net buiten Colijnsplaat op de dijk langs de Oosterschelde hoor je op bepaalde tijden indrukwekkende watersnood geluiden bij het kunstwerk de Verdronken dorpen. Om 11.34, 14.04 en om 15.30 uur hoor je het stormen, de zee klotsen en de klokken luiden. De tijden verwijzen naar de  jaren waarin grote overstromingen waren en hele dorpen in de golven zijn verdwenen.

Colijnsplaat Zeelandbrug en monument voor verdronken dorpen

Ontdek kunstenaarsdorp Kats

De route gaat verder naar Kats. Ga op ontdekking in dit kleine kunstenaarsdorp en zoek naar de kunstwerken met de titels Saamhorigheid, Van herder naar verder en Menhir. In Atelier Galerie Kats vind je nog meer kunstwerken van lokale kunstenaars; je bent welkom op donderdag t/m zondag van 13.00-17.00 uur. In Kats wordt regelmatig kunst verweven met de natuur. Op de dijk aan de Molstraat staat een oude boomstronk helemaal volgehangen met vrolijke vogelhuisjes. Je staat hier bij het Monument van de Gevlogenen. Oude bomen zijn hier gekapt en de nieuwe zijn nog niet groot genoeg voor de dieren, de vogelhuisjes bieden een tijdelijk onderkomen aan insecten en vogels. Andere kunstwerken in de natuur vind je in de Zeeuwse rozentuin. Naast de vele prachtige geurende rozen ontdek je kleurige moderne kunstwerken tussen het groen. Het is een goede plek om even te genieten van een drankje op het terras.

Kunstspoor, het kunstevenement van Noord-Beveland.

Ben je een echte kunstliefhebber? Kom dan naar Noord-Beveland tijdens het evenement het Kunstspoor. Volg tijdens dit evenementen een spoor aan kunst door de verschillende dorpen verspreid over het eiland. Ateliers en galeries openen hun deuren en je bent welkom om de kunstwerken te bekijken. De kunst varieert van sieraden tot schilderwerk en van sculpturen tot hoeden. Benieuwd hoe kunstenaars tot hun werk zijn gekomen? Vraag het ze zelf, ze zijn ter plekke aanwezig en geven graag een toelichting. De deelnemende locaties zijn te herkennen aan de gele vlag met blauwe voet. Het evenement wordt ieder jaar op andere data georganiseerd.

Handige informatie

Kunst Noord-Beveland

Noord-Beveland is een Zeeuws eiland omringd door de Oosterschelde en het Veerse Meer.
Starpunt route: Vrouwenpolderseweg 4354 Vrouwenpolder.

Langs de route kan je gratis parkeren (behalve bij de Veerse Gatdam, hier is het betaald van 1 maart t/m 31 oktober). In Colijnsplaat kun je rondom en in de haven parkeren. Bij het monument voor de Verdronken Dorpen kan onderaan de dijk geparkeerd worden. In Kats parkeer je aan de weg.

Veel kunstwerken en monumenten staan in de openbare ruimte en zijn vrij toegankelijk. De ateliers en galeries hebben beperkte openingstijden.

De kunstwerken zijn ieder seizoen te bekijken, voor sommige locaties gelden beperkte openingstijden. Kunstspoor is ieder jaar op een andere datum.

Bezoek de kunstwerken en monumenten in de buitenlucht tijdens een rondje Noord-Beveland met de auto of de fiets.

Bezoek Noord-Beveland tijdens het evenement Kunstspoor en maak kennis met de lokale kunstenaars.