Ellemeet-5-poezieroute

Volg de poëzieroute in kunst- en cultuurdorp Ellemeet

Houd je van kunst en cultuur? Dan zit je goed in Ellemeet. Volg hier de poëzieroute van het dorp naar de kust en ontdek de verschillende culturele evenementen in het voorjaar zoals het Straô rieën.

Carolien
Carolien
allyourz redactie
4 min leestijd

Poëzie, kunst en cultuur in Ellemeet

Als je langs kunst- en cultuurdorp Ellemeet op Schouwen-Duiveland komt, word je verrast met doorzichtige panelen met gedichten erop. Ze staan midden in het landschap en vormen fotogenieke doorkijkjes. Deze poëzieroute is een leuke verrassing als je hier wandelt of fietst. Als je van paarden houdt is het Straô rieën in het vroege voorjaar een indrukwekkend evenement. En kunstliefhebbers komen keer op keer terug naar Ellemeet tijdens de Kunstschouw in juni. Het dorp en de poëzieroute ontdek je het best al wandelend of tijdens een fietstocht door Schouwen. 

Poëzieroute naar het strand

De poëzieroute van Ellemeet loopt van dorp naar het strand en weer terug. Ontdek alle 15 gedichten op de doorzichtige plexiplaten terwijl je naar het strand loopt. De gedichten zijn geschreven door Anne-Marie Maartens en Bas Jongenelen, ze zijn ook te lezen in de bundel de Zeeuwse sonnettenkrans: ‘De hemel strooit zijn sterren aan de kant’. De gedichten gaan allemaal over het Zeeuwse Landschap. Alle sonnetten bestaan uit 14 regels. Iedere laatste regel is verwerkt in het 15e Meestersonnet, deze is te zien op het Dorpsplein in Ellemeet. Begin de poëzieroute bij het Dorpsplein en laat je 3 kilometer lang verrassen door de prachtige gedichten midden in de natuur. Vanaf het Dorpsplein loop je over de Nieuweweg richting het strand. Op het strand zijn drie gedichten te vinden. Vanaf hier wandel je over de Nieuweweg weer terug richting het dorp. Rondom de Dorpstraat zijn de laatste gedichten te vinden.

Ellemeet-14-poezieroute-strand

Ode aan het Zeeuwse landschap

Stop tijdens je wandeling of fietstocht langs de route bij ieder gedicht om het te lezen en geniet tegelijkertijd van het Zeeuwse landschap dat door de plexiplaten te zien is. Een bijzondere combinatie. Geniet in de zomer van de velden vol paarse bloemen. In de polders vind je volop rust en ruimte om te genieten van de gedichten, grote kans dat je hier alleen bent. Sonnet nummer 8 staat op een hele mooie plek, midden op het strand. Terwijl je het gedicht over de zee leest, spoelen de golven op de achtergrond door de letters heen. 

Kunst bewonderen tijdens de Kunstschouw in Ellemeet

De poëzieroute is niet de enige kunst die je in Ellemeet kunt beleven. Ben je een kunstliefhebber, kom dan zeker in het voorjaar naar Schouwen-Duiveland. Dan staat het westen van het eiland 7 dagen lang in teken van kunst tijdens de Kunstschouw Schouwen-Duiveland. Op verschillende plaatsen kan je gratis kennismaken met de meest uiteenlopende vormen van kunst, van traditioneel tot experimenteel. Je vindt de kunstwerken in de buitenlucht of in speciaal ingerichte expositieruimten. In Ellemeet kan je tijdens de Kunstschouw de kunstwerken bewonderen in het rijksmonument de Drie Wilgen, in hoeve Batenburg, bij Atelier Sil van Mil en bij Stichting Korreltje Zeezout.

Ellemeet-4-dorpstraat

Werelderfgoed Straô rieën

Ellemeet is een van de dorpen waar je het unieke Schouwse Straô rieën kunt beleven. Dit strandevenement met de Zeeuwse trekpaarden vindt ieder jaar in het voorjaar plaats. De versierde paarden rijden onder begeleiding van een muziekkorps in een lange colonne naar het strand, waar ze uiteindelijk de zee ingaan. Dit evenement is lang geleden ontstaan om de paarden na een lange winter op stal weer de benen te laten strekken en hun wonden te laten helen met zeewater. Daarna konden ze weer gezond en sterk aan het werk. Nu is het een feest om de lange stoet versierde Zeeuwse paarden door de branding te zien lopen en over het strand te zien galopperen. Degene met het mooist versierde paard ontvangt een prijs. Het unieke Schouwse Straô rieën is in januari 2018 aan de Werelderfgoedlijst van Unesco toegevoegd. Bezoek dit evenement zeker als je in het voorjaar op Schouwen-Duiveland bent.

Handige informatie

Ellemeet-9-poezieroute

Ellemeet ligt op het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland. De route start op het Dorpsplein van Ellemeet. Locatie: Dorpsstraat, 4323 LH Ellemeet

Bij het strand is een parkeerplaats (betaald parkeren tussen mei en oktober), in Ellemeet zelf kan je gratis je auto parkeren op straat.

De poëzieroute is ieder seizoen te bezoeken. De andere evenementen vinden op specifieke data plaats, vooral in het voorjaar.

Wandel of fiets langs de 15 sonnetten van de poëzieroute in Ellemeet.

Bezoek het Schouwse Straô rieën tijdens het voorjaar bij Ellemeet.