Stad Zierikzee

Zierikzee: stadswandeling door dé monumentenstad van Zeeland

Zierikzee is een kleine stad met een grote historie. De stad telt meer dan 500 monumenten en staat hiermee steevast in de top 10 van Nederlandse monumentale steden. Hier kun je je urenlang vergapen aan historische pleinen, imposante gevels en verborgen steegjes. Dit gecombineerd met winkels en gezellige terrassen maakt Zierikzee een fijne bestemming voor een dagje uit of een langer verblijf. Wandel je mee?

Lianne van Rijn | allyourz
Lianne
allyourz redactie
4 min leestijd

1. De Sint-Lievensmonstertoren in Zierikzee

Je begint de wandeling vanaf de gratis parkeerplaats aan de Scheldestraat. Kijk eens goed naar de grond. Zie je de ronde stapstenen op het voetpad? Als je deze ‘stadsjuwelenroute’ volgt, wandel je via verschillende monumenten naar het centrum van Zierikzee. Als eerste kom je uit bij één van de meest prominente monumenten van Zierikzee: De Sint-Lievensmonstertoren. Deze 62 meter hoge ‘Dikke Toren’ zie je al van veraf staan als je Zierikzee nadert. Het had eigenlijk de hoogste toren van Nederland moeten worden, maar tijdens de bouw was het geld op en kon de toren niet worden afgemaakt. Beklim de 279 treden van De Sint-Lievensmonstertoren en geniet van een prachtig uitzicht over Zierikzee, de Zeelandbrug en de regio.

Locatie: Kerkplein 2, 4301 EE Zierikzee

2. Bezoek het Stadhuismuseum

Vervolg de route naar de Meelstraat. In deze straat zie je opnieuw een monumentale parel: het oude, 16e-eeuwse, stadhuis van Zierikzee. Tegenwoordig is hierin het Stadhuismuseum gevestigd. Zet een stapje naar achter als je voor dit historische gebouw staat en kijk omhoog naar de bijzondere toren met in de top een beeld van Neptunus, de God van de zee. Breng een bezoek aan dit museum en stap in de geschiedenis van Zierikzee en omgeving.

Locatie: Meelstraat 6, 4301 EC Zierikzee

Zierikzee Museum

3. Kunstenaarsplein Montmaertre

Als er één plein is dat je zeker moet bezoeken in Zierikzee, dan is het wel Plein Montmaertre aan de Maarstraat. Zeker als de zon schijnt, hangt er een gezellige sfeer op dit plein. Er is zoveel te zien. Een paar fijne terrassen rondom een kikkerfontein, een schitterende muurschildering op het huis op de hoek en creatieve werkjes aan de schutting. Op een warme dag biedt de fontein volop waterpret aan kinderen. Montmaertre wordt ook wel kunstenaarsplein genoemd, omdat er jaarlijks kunstmarkten en andere culturele activiteiten worden gehouden.

Locatie: Maarstraat 12, 4301 HA Zierikzee

Zierikzee monmaertre

4. Geniet van het terras of lunch bij het Havenplein

Middenin het centrum van Zierikzee ligt het Havenplein. Aan dit levendige plein zitten veel winkels, restaurants en terrassen waar je even een pauze kunt nemen. Kijk maar eens goed om je heen. Hier stikt het van de monumentale panden en historische gevels. Een opvallende verschijning op het plein is de Gasthuiskerk. Dit gebouw uit de 14e eeuw was oorspronkelijk de kapel van het gasthuis waar zieke mensen en arme vreemdelingen op doorreis werden opgevangen. De Beurs met de zwartwit geblokte tegels, een markthal die aan de kerk is gebouwd, is een ontmoetingsplek in het hart van de stad. Als het warm is buiten, is het hier heerlijk koel. Ook de fontein die elke paar tellen stralen water omhoog gooit, biedt verkoeling en plezier op zonnige dagen.

Locatie: Havenplein 17, 4301 JD Zierikzee

Zierikzee nilsson restaurant

5. Wandel langs de oude stadshavens

Vanaf het Havenplein loop je richting de Oude Haven. De haven van Zierikzee speelde eeuwenlang een belangrijke rol in Zeeland. Wandel er langs, geniet van het uitzicht op één van de terrassen of kom alles te weten over het maritieme verleden van Zierikzee bij Museumhaven Zeeland. Niet alleen leuk voor jezelf, ook super tof voor kinderen. Naast een speurtocht met opdrachten kunnen zij zelf ervaren wat er vroeger kwam kijken bij het bouwen van schepen. Ze kunnen onder andere actief aan de slag met spijkers slaan, zagen met een trekzaag en gaten boren. Tijdens een bezoek aan de museumhaven kun je een rondvaart maken, waarbij de kapitein uitgebreid vertelt over wat je ziet in en rond de haven.

6. Middeleeuwse stadspoorten

In Zierikzee zijn nog drie middeleeuwse stadspoorten te vinden. Bij de ingang van de oude haven vind je de historische Zuidhavenpoort en Noordhavenpoort. Twee fotogenieke historische monumenten die je gezien moet hebben. In het torentje van de Zuidhavenpoort hangt sinds 1964 het oude stadhuis carillon, dat elk half uur klinkt door de hele stad. Het is één van de oudste carillons van Nederland. 

Zierikzee Havenpoort

7. Spot bruinvissen bij het Havenhoofd

Vervolg je wandeling richting de Nieuwe Haven. Hier stikt het van de restaurants en terrassen. De perfecte plek voor een tussenstop. Van de Nieuwe Haven wandel je in 10 minuten over de West Havendijk naar het Havenhoofd. Op deze plek heb je een waanzinnig uitzicht op de Zeelandbrug en de Oosterschelde. Hier worden regelmatig bruinvissen gespot. Tuur over het water en kijk of je hun vin boven water ziet komen. Als er bruinvissen zwemmen, kun je ze hier ook live horen. Er staat een speciale luisterpaal die de geluiden van deze kleine zoogdieren opvangt. Heel bijzonder om te horen en zeker een bezoek waard.

8. Molen Den Haas

Wandel dezelfde weg terug en sla linksaf na Molen Den Haas, een oude korenmolen die zo nu en dan nog wordt gebruikt om graan te malen. In het verlengde van de Hoofdpoortstraat loop je via het parkje langs het water weer terug naar de parkeerplaats. Of via de Nieuwe Haven weer terug naar de stad.

Overnacht in het centrum van Zierikzee

Maak niet alleen een stadswandeling, boek ook één of meerdere overnachtingen in het historische centrum van Zierikzee. Dit biedt jou de mogelijkheid om de stad en de omgeving goed te ervaren, geniet van de extra tijd samen of met het hele gezin.

Boek je verblijf

Handige informatie

Zierikzee haven

Gratis parkeren kan in Zierikzee op verschillende parkeerplaatsen. Vanaf het parkeerterrein volg je de stapstenen op de grond en wandel binnen 10 minuten langs verschillende monumenten naar het centrum van de stad.

P1 Havenpoort - 4675 RB Zierikzee
P2 Hatfieldpark - 4675 RB Zierikzee
P3 Scheldestraat - 4301 VA Zierikzee
P4 Hoofdpoort - 4301 AV Zierikzee

Zierikzee op de kaart

Ontdek de mooiste plekjes, fijne restaurants, leuke winkels en hotels en B&B's in Zierikzee.