Deltawerken Oosterschelde

Bezoek de natuur en attracties op eiland Neeltje Jans

Wil je meer leren over de kracht van het water en een bijzonder dagje uit beleven in Zeeland? Bezoek dan het voormalige werkeiland Neeltje Jans met vele waterattracties, een themapark en een natuurgebied.

Carolien
Carolien
allyourz redactie
4 min leestijd

Deltawerken en natuur op werkeiland Neeltje Jans

Als je over de Oosterscheldekering rijdt heb je een prachtige uitzicht over de Oosterschelde aan de ene kant en de Noordzee aan de andere kant. De Oosterscheldekering is een van de Deltawerken die de zee tegenhoudt bij een grote storm. Het eiland Neeltje Jans ligt halverwege de kering. Op Neeltje Jans beleef je de natuur van dichtbij en leer je meer over de Watersnoodramp van 1953 en de Deltawerken. Het is een perfect dagje uit samen met z’n tweeën of met kinderen, die zich zeker zullen vermaken in het themapark.

Beleef het natuurgebied

Het werkeiland is na de aanleg van de Oosterscheldekering een natuurgebied geworden. Het is onderdeel van het grootste nationale park van Nederland: Nationaal Park de Oosterschelde. Wil je meer leren over de dieren en het eiland? Start dan je bezoek in het gratis informatiecentrum bij het Topshuis. Het eiland verken je het beste op verschillende manieren: maak een wandeling over het eiland, onderzoek het dierenleven in de poelen, bekijk de vogels vanuit de observatiehut en vaar mee met een boot over de Oosterschelde.  

Actieve en avontuurlijke wandelroutes

Wil je al wandelend het eiland verkennen? Op Neeltje Jans zijn vier korte routes uitgezet variërend van 0,5 tot 4 kilometer. Je kunt de routes ook combineren tot een langere wandeling van ruim 8 kilometer. Vanaf de parkeerplaats bij het Topshuis start de paarse route van 1,2 kilometer naar de getijdenpoelen. Wil je weten wat hier in het water leeft? Ga dan eens op je buik liggen op de steigers en neem een schepnetje mee om de dieren beter te bekijken. Kinderen vermaken zich ook met de verschillende opdrachten die ze langs deze route krijgen. Hoe ver spring jij eigenlijk en is dat verder of minder ver dan de dieren die hier leven? Ben je na 1,2 kilometer nog niet moe? Steek dan de weg over en vervolg de wandeling langs de andere routes door duinen en over het strand. Bij hoogwater loopt het water ver de duinen in; trek je sokken en schoenen uit en waad verder op blote voeten. 

Neeltje Jans

Ontdek de dieren van Neeltje Jans

Heb jij de leuke grijze neuzen van de zeehonden al gezien? Ze leven hier in de Oosterschelde en de Noordzee en liggen regelmatig op de platforms in het water. Met een rondvaart vanuit Deltapark Neeltje Jans kan je ze ook op de zandplaten zien liggen. Kijk tijdens de boottocht goed in het water, want de bruinvis komt hier ook voor en laat zich regelmatig even zien. Vanuit de observatiehut of vanachter het vogelkijkscherm kan je vogels ongestoord bekijken. In het water voor de hut lopen vaak tureluurs, steenlopers en andere steltlopers. Bij het strand en in de duinen zit een grote broedkolonie meeuwen, die je ook goed kunt horen.

Zeehonden Zeeland

Deltapark Neeltje Jans: spelen én leren

Zin in een leerzaam en ontspannen dagje met het hele gezin? In het themapark Deltapark Neeltje Jans leer je alles over de Deltawerken en de Watersnoodramp van 1953 via verschillende interactieve attracties, zoals de orkaanmachine en een 4d Delta Experience over de Watersnoodramp. Buiten genieten kinderen bij mooi weer in het grote waterspeelpark met glijbanen en waterattracties. Bezoek zeker de zeeleeuwen en zeehonden tijdens het voederen en geniet van de zeehondenshow.  Hier vind je ook het grootste zoutwateraquarium van Zeeland vol met vissen en haaien. Wil je liever de zeehonden in het wild zien? Stap dan aan boord van de boot en maak een rondvaart over de Oosterschelde. Sluit je dag op Neeltje Jans af met een bezoek aan de viswinkel naast het Deltapark en geniet ter plekke van een portie verse mosselen of neem ze mee voor thuis.

Handige informatie

Neeltje Jans

Neeltje Jans is een voormalig werkeiland en onderdeel van de Oosterscheldekering, het ligt tussen Noord-Beveland en Schouwen-Duiveland in.

Je kunt het beste je auto parkeren bij het Bezoekerscentrum in het Topshuis Locatie: Dijkgraaf A.M. Gelukweg 1, 4354 RA Vrouwenpolder of aan het strand locatie: 4675 RB Vrouwenpolder (strand).

Er is ook een grote betaalde parkeerplaats bij Deltapark Neeltje Jans, Faelweg 5, 4354 RB Vrouwenpolder.

Honden zijn aangelijnd welkom op het eiland. Ze zijn niet toegestaan in het Deltapark Neeltje Jans. Er is een klein gebied als hondenlosloopgebied aangewezen.

Het grootste deel van het gebied is voor iedereen toegankelijk. Voor Deltapark Neeltje Jans geldt een toegangsprijs.

Het gebied is het hele seizoen te bezoeken. Deltapark Neeltje Jans kan je het beste op een zonnige en rustige dag bezoeken, i.v.m. waterspeelplaats en rondvaart.

Bezoek het gratis onbemande informatiecentrum en leer meer over de Oosterschelde. Maak aansluitend een wandeling van 8 kilometer door het natuurgebied, deze start onder andere vanaf de parkeerplaats bij het Topshuis.

In het Deltapark Neeltje Jans ervaar je de kracht van het water tijdens de 4D Experience, leer je meer over de Watersnoodramp 1953 én ontdek je het zeeleven op allerlei manieren, onder andere met een rondvaart.