Hulst

Een dagje uit in Hulst: stadswandeling over de wallen en door de vestingstad

Hulst is een echte vestingstad. Dat zie je nog heel goed aan de vestingwerken en de historische gebouwen. Een perfecte plaats voor een dagje uit.

Justa
Justa
allyourz redactie
4 min leestijd

Al wandelend over de groene stadswallen kijk je naar de stad en de toren van de Sint-Willibrordus basiliek die overal bovenuit steekt. Je passeert ook drie oude stadspoorten waar je op een schild leest hoe oud ze zijn en wat hun functie was. Halverwege de route staat een ouderwetse klapbank; hier zaten de inwoners vroeger op en bespraken ze de toestand van de wereld. Als je er nu op gaat zitten kun je naar een aantal geluidsfragmenten luisteren. De geschiedenis van Hulst ervaar je tijdens deze stadswandeling op allerlei manieren. Het maakt de wandeling afwisselend en aantrekkelijk.

De vos Reynaert

Het verhaal van de vos Reynaerde is een fantasieverhaal maar het is duidelijk dat de schrijver, Willem die Madocke maecte, Oost Zeeuws-Vlaanderen goed kende. Plekken die in het boek zijn genoemd kennen we nog steeds als echte en bestaande plaatsen. De vos Reynaerde of Reynaert zoals we hem nu noemen, is een satirisch dierenverhaal waarbij de vos de koning en zijn omgeving een spiegel voorhoudt. Het verhaal gaat over eigenbelang en hebzucht en goed tegen kwaad. De hoofdrol in het verhaal is voor Reynaert die het eigenbelang, de ijdelheid, hebzucht en jaloezie van de andere dieren aan de kaak stelt. Maar, de vos is eigenlijk zelf de grootste schurk, hij spiegelt en praat over en tegen iedereen. Hij past gewiekst de macht van het woord toe. Reynaert is in brons gegoten en vereeuwigd bij de Gentsepoort waar je langskomt als je de wallenwandeling doet. 

Hulst Reynaert de Vos Gentse Poort

Lopen over de groene stadswallen

Om de stad Hulst liggen de groene vestingwallen. Je start met de 3,5 kilometer lange wandeling bij de aarden stadswallen die uit de tijd van de Tachtigjarige oorlog stammen. Omdat de paden op verschillende niveaus liggen kun je kiezen of je op acht of op tien meter hoogte gaat lopen. Het historische uitzicht op de stad verlies je geen enkel moment nooit uit het oog en dat verfraait de wandeling.

Hulst stadswallen

Wandelen met kinderen

Tijdens de vestingroute die speciaal voor kinderen is samengesteld leren ze alles over de wallen en de bolwerken. Er is een Reynaert- en Kleuterroute. Die route is iets korter, 3 kilometer, en vertelt nog meer over de streken van de vos Reynaert. Bij het bolwerk achter de Keldermanspoort ligt speeltuin De Vindplaats. Het is een tuin waar kinderen kunnen spelen maar ook van alles lezen en horen over de Spaanse bezetting. Zo zie je een kanon waarop ze kunnen balanceren. Een pratende kanonskogel ligt ernaast. De hele grote Spaanse helm herinnert aan de soldaten die daar ooit liepen en vochten. Wil je een bijzondere foto? Ga dan op de goede afstand en juiste plek staan en maak een foto met die Spaanse helm ‘op’. 

Hulst-Pagadders

Sint-Willibrordusbasiliek

In het centrum, je zag de toren al vanaf de wallen, staat de Sint-Willibrordusbasiliek. De kerk is toegewijd aan missionaris Willibrordus. De torenspits is omringd door stemvorken en als je goed kijkt zie je dat engelen helemaal bovenaan naar het kruisbeeld staan gekeerd. Rond deze Rooms Katholieke basiliek, die in zijn huidige vorm is opgeleverd in 1535, ligt een mooie tuin met unieke oude bomen en diverse standbeelden. In 2009 is de kerk uitgeroepen tot de mooiste kerk Nederland. 

Hulst Sint Willibrordusbasiliek

Stadhuis

Op de Grote Markt staat het stadhuis. Het Gotische gebouw dateert uit de 16e eeuw. Als je op de buitentrap voor het stadhuis staat heb je een prachtig zicht op de Sint-Willibrordus basiliek, de Grote Markt en de panden die rondom liggen. 

Hulst-stadhuis

Staats Spaanse linies

De Staats Spaanse linies zijn verdedigingslinies die tijdens de Tachtigjarige Oorlog zijn aangelegd. Zo wilden ze steden versterken met wallen en bastions die we ook als bolwerken kennen. Het idee was om het water bij de verdediging te gebruiken en vestingsteden met elkaar te verbinden tot een integrale verdedigingslinie. Als de vijand zou naderen, konden ze de dijken doorsteken, het gebied onder water zetten en zo de toegang blokkeren. Weer later zijn de gebieden, die zo overstroomd waren, ingepolderd. Aan de Nederlands-Belgische grens in Zeeland zijn nog 60 elementen als forten, vestingsteden en redoutes van deze Staats Spaanse linies zichtbaar in het landschap. 

Hulst Spaanse Linies

Handige informatie

Hulst-Bierkaai

De wallenroute wijst zichzelf en is niet bewegwijzerd. Het startpunt is Oranje Bolwerk, 4561 GA in Hulst.

In de binnenstad van Hulst is het overal betaald parkeren. Dit gebied is omringd door de stadswallen en aangeduid met verkeersborden. Buiten de stadswallen parkeer je gratis.

De wandeling is niet rolstoeltoegankelijk door de vestingen.