Fietsen parkeren strand

Fietsen met kinderen in Zeeland

Stap je graag op de fiets om de omgeving te ontdekken, maar lukt het niet altijd om de kinderen enthousiast te krijgen? Bekijk onze tips voor kindvriendelijke fietsroutes in Zeeland met leuke pauzeplekken voor het hele gezin.

Lianne van Rijn | allyourz
Lianne
allyourz redactie
4 min leestijd

1. Fietsen langs de kust in Zeeuws-Vlaanderen (14 km)

Fietsen langs het strand, van speeltuin naar speeltuin met voldoende horeca onderweg voor een versnapering of een (plas)pauze. Het 14 kilometer lange fietspad langs de kust van West-Zeeuws-Vlaanderen leent zich uitstekend voor een fietstocht(je) met kinderen. Of je nu start in Breskens of Cadzand-Bad, je kunt de route zo lang of kort maken als je zelf wilt. 

Ravotten in de speeltuin

Onderweg genoeg plekken om even een pauze in te lassen. Stap van je fiets voor een bezoek aan het strand. Het zand en de zee zijn één grote speeltuin voor kinderen. Of neem plaats bij een van de vele strandpaviljoens langs het fietspad waar kinderen lekker kunnen ravotten bij de speelplaatsen. Zijn de kinderen nog niet uitgeraasd? Combineer je fietstocht dan met een bezoek aan Speel- en Bunkerpark Groede Podium of Speelboerderij Pierewiet in Nieuwvliet. Vergeet vooral je verrekijker niet als je deze route fietst. Bij de vogeltelpost tussen Breskens en Groede en in natuurgebied Waterdunen spot je verschillende (trek)vogelsoorten. 

Breskens Vogeltelpost

Tip: als je op Walcheren verblijft, parkeer dan de auto bij treinstation Vlissingen en maak een overtocht met de Westerschelde Ferry. Dit is al een beleving op zich. En niet alleen voor kinderen.

Route Knooppunten: 7 - 20 - 14 - 83 - 10 - 37 - 32. Voor Groede Podium volg je na de Parkeerplaats aan de Walendijk in Breskens knooppunten 85 - 15 - 17.

Gratis parkeren in Vlissingen: Stationsplein Vlissingen, 4382 NS Vlissingen 

Gratis parkeren in Breskens: Veerhaven 2, 4511 RA Breskens

Groede podium speeltuin

2. Dieren spotten op de Vroongronden in Renesse (4,5 km)

Het fietspad door natuurgebied de Vroongronden in Renesse is 4,5 kilometer lang en daardoor uitermate geschikt om met kleine kinderen te fietsen. In dit duingebied lopen runderen en paarden vrij rond. Kijk ook niet gek op als je ineens een koe of Schotse Hooglander op je pad vindt. Ook reeën en damherten laten zich zien en rondom het water op de Vroongronden leven verschillende vogelsoorten.

Tip: Voor kinderen is fietsen door de Zeeuwse natuur een grote ontdekkingstocht. Dieren in het wild zien er heel aaibaar uit, maar dat is zeker niet de bedoeling dat daadwerkelijk te doen. Houd minimaal 25 meter afstand en met kinderen liefst nog meer. Je weet nooit hoe de dieren op jouw aanwezigheid reageren, zeker als ze jongen hebben. 

Locatie: Hoogenboomlaan 7A35, 4325 DB Renesse

Parkeren: P+R Renesse Transferium

3. Buitendijks fietsen op Noord-Beveland (27,6 km)

Het water is in Zeeland nooit ver weg. De zilte lucht en eindeloze vergezichten maken een fietstocht langs het water een must do als je in Zeeland bent of woont. Onder andere op Noord-Beveland kun je kilometerslang buitendijks fietsen. Onderweg passeer je verschillende kleine strandjes die, zeker met kinderen, een stop waard zijn. Bij laag water vinden ze hier gegarandeerd de mooiste schatten uit de zee. Het wordt nog een hele uitdaging om je kinderen vanaf het strand weer terug op de fiets te krijgen. Neem een emmertje mee om vondsten zoals schelpen en (restanten van) waterdiertjes te vervoeren.

Tip: Start de route aan de Strandhoekweg in Kamperland. Op de dijk tegenover de Strandhoek staat een houten zeehond waar je een quiz kunt spelen over deze zoogdieren. Met een beetje geluk zie je een zeehond in het water. Ook staat er een vertelbank waar je kunt luisteren naar verhalen over de geschiedenis van het gebied.

Route: Fiets langs het water richting Colijnsplaat. Route Knooppunten: 5 - 13 - 22 - 39 - 30 - 38. Lengte heen en terug: 27,6 km. Ook leuk: fiets via het binnenland weer terug naar het startpunt. Volg dan vanaf Colijnsplaat de punten 37 - 25 - 21 - 29 - 12 - 6 - 5. Totale lengte: 34,2 km.

Parkeren: Strandhoekweg

Colijnsplaat fietsen met kinderen

4. Fietsen langs de fruitboomgaarden op Zuid-Beveland (18 km)

Fietsen langs de fruitteeltgebieden op Zuid-Beveland is in ieder jaargetijde een goed idee. Op deze rustige route vind je fruitbomen zover het oog reikt. In het najaar wordt er geoogst en vind je langs de weg fruitkisten vol zoete zaligheden. Appels en peren, koop je dan direct bij de telers. In de lente staat de omgeving prachtig in bloei en fiets je langs witte wolken van bloesem. Dat is genieten!

Ontdek de natuur in de beleeftuin

Start- en eindpunt van de route is Infopunt Zwaakse Weel. Hier vind je informatie over het gebied, een toilet en een koffieautomaat. In de speciale beleeftuin nemen kinderen een kijkje in een konijnenhol, kunnen ze kruiden proeven en ruiken of op blote voeten over verschillende soorten ondergrond lopen. Ga samen met kinderen op zoek naar de vlinders langs het vlinderbelevingspad, een plek speciaal ingericht voor vlinders. 

Tip: Wil je onderweg ook even de benen strekken? In ‘s-Gravenpolder vind je verschillende speeltuinen, waarvan de ‘Blauwe Speeltuin’ aan de Burgemeester Jansenstraat de grootste is met verschillende speeltoestellen.

Route: 98 - 92 - 76 - 77 - 79 - 70 - 71 - 78 - 73 - 97 - 96

Parkeren: Infopunt Zwaakse Weel, Zwaaksedijk 5, 4434 RD Kwadendamme

5. Koeien kijken en boerderij-ijs eten 

Koeien, schapen en andere boerderijdieren. Een bezoek aan een boerderij is met kinderen altijd een goed idee. In heel Zeeland vind je boerderijen waar voor kinderen van alles te beleven is. Trek je kaplaarzen aan, stap op de fiets en rijd met je kroost langs deze leuke boerderijen op Walcheren. De totale route is 21 kilometer, maar als je op Walcheren woont of verblijft, kun je de route ook in delen rijden en iedere keer een andere boerderij aandoen. 

De bijzondere en grotendeels geautomatiseerde koeienstal van Kaasboerderij Schellach is voor kinderen leuk om te ontdekken. Volg de witte voetstappen op de grond naar de stallen. Vanaf het platform heb je goed zicht op de melkkoeien in de stal. Vooral de automatische mestrobot die door de stal rijdt om deze schoon te vegen, spreekt tot de verbeelding bij kleintjes. Net als de borstels die vanzelf gaan roteren als er een koe tegenaan gaat staan om de vacht te verzorgen. Kaasboerderij Mariekerke is ook echt een aanrader om naartoe te fietsen. Hier vermaken kinderen zich in de speeltuin, de speelschuur en op de kinderboerderij met verschillende soorten (klein)vee. De entree van € 3,- per kind staat garant voor een paar uur speelplezier. In de zomermaanden is Zuivelboerderij Hoogelande dé plek om met de kinderen naartoe te fietsen. Het zelfgemaakte yoghurtijs is een welverdiende beloning tijdens een tochtje op de tweewieler. 

Locaties

  • Kaasboerderij Schellach: Prooijenseweg 26, 4333 RD Middelburg

  • Kaasboerderij Mariekerke: Mariekerke 24, 4365 NL Meliskerke

  • Zuivelboerderij Hoogelande: Hogelandseweg 4, 4364 SB Grijpskerke

  • Knooppunten vanaf Kaasboerderij Schellach: 37 - 60 - 54 - 21 - 51 - 47 - 46 - 47 - 51 - 52 - 55 - 03 - 04 - 60 - 37