Wat te doen in Burgh-Haamstede

Zien en doen in Burgh-Haamstede

Als je de langgerekte dorpsstraat van Burgh-Haamstede volgt, merk je bijna niet dat deze plaats op Schouwen-Duiveland eigenlijk bestaat uit twee dorpen: Haamstede en Burgh. Het loopt zo in elkaar over. En dan ligt aan de kust ook nog Nieuw-Haamstede met z’n vele vakantiehuizen en -parken. De ligging in een bosrijke omgeving pal aan het strand, met verschillende bezienswaardigheden, evenementen, overnachtingsmogelijkheden en horeca maken Burgh-Haamstede een plaats waar je mooie herinneringen kunt maken.

Lianne van Rijn | allyourz
Lianne
allyourz redactie
4 min leestijd

Stranden Burgh-Haamstede

Bij Burgh-Haamstede kun je genieten van ruime en schone stranden. Er is hier altijd wel een plekje te vinden. Er liggen een paar familiestranden en op sommige mag je ook watersporten. Daarnaast zijn er natuurstranden en zones voor naaktrecreatie. In Nieuw-Haamstede is Vuurtorenpad hét strand voor families. Ook bij Boswachterij Westerschouwen liggen verschillende stranden waar je heel fijn met kleine kinderen naartoe kunt gaan: Speelduin en De Punt. Hier kunnen de kleintjes onbezorgd genieten, terwijl ze zandkastelen bouwen, schelpen zoeken of spelen met de golven in de branding. 

Duinen van Burgh-Haamstede

Ontdek de dorpskernen van Burgh-Haamstede

Vooral in de zomermaanden weten veel gasten de stranden en het knusse dorpshart van Haamstede te vinden. Er is volop keuze aan fijne restaurants. Voor je dagelijkse boodschappen kun je terecht bij de supermarkt en er zijn een paar lokale winkeltjes. In de zomer zijn de wekelijkse toeristenmarkten leuk om te bezoeken. Heb je zin om nog meer te winkelen, dan kun je in buurdorp Renesse goed terecht. 

Als je de Burghseweg vanuit Haamstede helemaal uitloopt of -rijdt kom je in Burgh. Hier kun je boodschappen doen bij marketplaza. In een authentiek schoolgebouw vind je hier ook museum de Burghse Schoole waar oude tijden herleven in een klaslokaal uit het jaar 1920. Achter de grote parkeerplaats vind je nog de restanten van een ringwalburg uit de 9de eeuw, een verdedigingswerk dat de bevolking moest beschermen tegen invallen van Vikingen. 

Wandel door de Zeepeduinen

Vanuit Burgh start ook een wandeling door de Zeepeduinen. Dit natuurgebied is het hele jaar toegankelijk en zeker een bezoek waard. Trek je wandelschoenen aan en kies uit verschillende wandelroutes, die je leiden over duingebied, langs meertjes en kleurige planten. Met een beetje geluk zie je de natuurlijke grazers van de Zeepeduinen: een kudde Shetland pony’s. Op het hoge duin ligt een commandopost uit de Tweede Wereldoorlog: de Walvisbunker. In tientallen kleinere bunkers overwinteren honderden vleermuizen. In de zomermaanden kun je mee met een van de bunkerexcursies. Een spannend uitje voor jong en oud.

Natuurgebied Zeepeduinen Burgh-Haamstede

Eten en drinken in Burgh-Haamstede

In Burgh-Haamstede zijn genoeg mogelijkheden om te eten en drinken. Breng zeker eens een bezoek aan Bakkerij Sonnemans, een begrip in Burgh en daarbuiten. Als je dit knusse winkeltje binnenstapt, lijkt het alsof je teruggaat in de tijd. Je kijkt je ogen uit. Niet alleen naar al het lekkers in de vitrine, maar ook naar de verzamelobjecten die je ziet in en om de bakkerij. Als je zin hebt in koffie met iets lekkers, is dit absoluut een aanrader. Ook een fijne stek voor koffie, thee of een lunch is La Baguette in het hart van Burgh-Haamstede. Zeker weten dat je nog een keer teruggaat als je de appeltaart of één van de vers belegde broodjes hier hebt geproefd.

Bij Brasserie De Graaf van Haamstede kun je goed terecht voor een lunch of diner. De donkergrijze voorgevel is een opvallende verschijning in de Noordstraat. Of je nu trek hebt in een maaltijdsalade, wrap, een (Graaf)burger of een vispannetje. Hier bereidt de gepassioneerde chef-kok eigentijdse gerechten, veelal klaargemaakt met lokale producten.

Met kinderen moet je zeker eens een bezoek brengen aan Pannekoekenmolen de Graanhalm. Terwijl de pannenkoeken worden bereid in de keuken, spelen de kinderen lekker in de speeltuin naast de molen. Neem hier even de tijd om een keuze te maken, want op de kaart staan zoveel verschillende soorten pannenkoeken. Hoe leuk is dat: het meel wordt door de molenaar zelf gemalen. Verser kan bijna niet. 

Ontdek het grootste bos van Zeeland

Boswachterij Westerschouwen is het grootste bos van Zeeland. Dit bos heeft grote hoogteverschillen door de ligging dichtbij de duinen. Het zorgt voor een pittige uitdaging als je hier gaat wandelen, fietsen of paardrijden. Ontdek de verschillende dieren die er leven, zoals herten en Schotse Hooglanders. Voor kinderen is een wandeling over het kabouterpad een aanrader. Grotere avonturen beleef je op de mountainbikeroute of in het aangrenzende klimbos.

De Westerlichttoren: het beroemdste object van Haamstede

Vraag je de inwoners van Burgh-Haamstede naar het beroemdste object in de badplaats, dan zullen zij allemaal de ruim 50 meter hoge vuurtoren, de Westerlichttoren noemen. De vuurtoren staat nu in de steigers wegens onderhoud, maar als je je het bankbiljet van 250 gulden kan herinneren, herken je de vuurtoren meteen. Deze werd in 1837 gebouwd en is een van de grootste vuurtorens van Nederland en heeft een kenmerkende rode en witte band die in een spiraal omhoog loopt.

Zweefvliegen in Burgh-Haamstede

Altijd al eens willen zweefvliegen? Dan is dit je kans. Vroeger zorgde het vliegveld van Haamstede voor de verbinding met het vasteland. Tegenwoordig wordt het vliegveld door de plaatselijke zweefvliegclub gebruikt. Wil je een zweefvliegtuig spotten of zelf in een zweefvliegtuig plaatsnemen? In Burgh-Haamstede is het mogelijk. Stap in en bewonder Burgh-Haamstede vanuit de lucht.

Straô

De Straô is een traditie op Schouwen-Duiveland. In een lange stoet rijden ruiters met hun versierde paarden naar het strand. Daar "wassen" ze de voeten van de paarden in zee, nadat ze een lange winter op stal hebben gestaan.

Handige informatie

Burgh-Haamstede-8-baguette

In Burgh-Haamstede zijn twee gratis parkeerplaatsen:
Parkeerplaats Kriekemeet
Parkeerplaats Leliendaleweg

Betaald parkeren bij het strand:
Torenweg (Nieuw Haamstede)
Strandweg (Nieuw Haamstede)