Stavenisse haven

Dagje weg in Stavenisse

Als je op zoek bent naar een combinatie van ontspanning en inspanning, dan zit je goed in Stavenisse. Of je nu zin hebt in een relaxte wandel- of fietstocht door de natuur of een actieve dag op het water: je vindt het hier. Bekijk onze tips voor een bezoek aan Stavenisse.

Lianne van Rijn | allyourz
Lianne
allyourz redactie
4 min leestijd

1. Geniet van watersport

Het einde van de wereld. Zo wordt Stavenisse door sommigen ook wel eens genoemd. Niet omdat er niets te doen is, integendeel, maar omdat het helemaal aan het uiterste puntje van het eiland Tholen ligt. De gezellige jachthaven is een fijne startplek voor verschillende watersportactiviteiten. Er is meer dan voldoende parkeergelegenheid, maar het is ook prima mogelijk om het dorp met de boot aan te doen. Vanuit de haven vaar je direct de Oosterschelde op voor prachtige tochten.   

2. Duiken in de Oosterschelde

Als je van duiken houdt, is een bezoek aan Stavenisse een aanrader. Je vindt er verschillende uitdagende duiklocaties, zoals Stavenisse Oostnol en Stavenisse Steiger. Die laatste is een prachtige duikstek die volgens kenners heel geschikt is om sepia’s te spotten. Sinds enthousiaste duikers hier speciale sepiarekjes hebben geplaatst, zie je ze steeds vaker. Ook Stavenisse Oostnol is een duikstek met een fraai onderwaterleven, geschikt voor ervaren duikers. In het voorjaar kom je hier snotolven tegen. De zandbodem is begroeid met sponzen, anjelieren en anemonen.

Duiken in Zeeland

3. Bezoek het strandje van Stavenisse

Net achter de haven van Stavenisse vind je een knus en gezellig strand. Je kunt het strand makkelijk lopend bereiken of op de fiets over het fietspad langs de haven. Dit brengt je automatisch bij het strand. Vanaf de molen van Stavenisse is het maar 500 meter lopen naar het water. Houd tijdens een bezoek aan het strand rekening met het getij. Als het water laag staat, kun je last hebben van oesters en andere schelpdieren op de bodem. Het is om die reden handig waterschoenen te dragen als je gaat zwemmen. Bij eb is het ook niet altijd mogelijk om te zwemmen, maar zoeken naar mooie oesters en schelpdieren is minstens zo leuk. 

4. Fietsen en wandelen in Stavenisse

In de omgeving van Stavenisse vind je verschillende fiets- en wandelroutes. Tijdens een rondje Stavenisse rijd of loop je grotendeels langs het water van de Oosterschelde. Je kunt hier eindeloos ver kijken. Stop onderweg eens om te genieten van het uitzicht. Het geluid en de geur van de zee geven je echt een vakantiegevoel. De inlaag van Stavenisse is een nat natuurgebied dat is ontstaan door de aanleg van een tweede binnendijk. De grond die ze hiervoor gebruikten werd uit de polder gehaald. Hierdoor ligt het gebied lager en staat het vol met plassen water die veel vogels aantrekken. 

Stavenisse haven

5. Restaurant in Stavenisse aan het water

In Stavenisse kun je eten en drinken aan het water. Restaurant ‘t Packhuys ligt aan de kop van de jachthaven. Of je nu binnen zit of buiten op het zonovergoten terras, hier kijk je uit op het water van de Oosterschelde. Dat is Zeeuws genieten van een lekkere lunch, een uitgebreid diner of een relaxte borrel. 

Packhuys Tholen

6. Bekijk de korenmolen van Stavenisse

Aan de haven vind je ook de molen van Stavenisse. Deze korenmolen stamt uit 1801. Het is de enige molen in het dorp en heeft daarom geen echte naam. Pak tijdens je bezoek aan Stavenisse op een heldere dag ook zeker de zonsondergang mee. De molen vormt dan een fotogeniek silhouet in de haven van Stavenisse. 

7. Het Zeemonster; een herinnering aan de watersnoodramp 

Net buiten Stavenisse ligt het kunstwerk 'Het Zeemonster' ter nagedachtenis aan de watersnoodramp van 1953. Stavenisse werd toen hard getroffen. Meer hierover vind je in het informatiecentrum in het voormalige gemeentehuis van Stavenisse. Tijdens de ramp hebben honderden mensen in dit gebouw een veilig onderkomen gevonden. 

Handige informatie

Stavenisse-4-haven

Bij de jachthaven van Stavenisse aan de Molendijk.

Buslijn 107 en 108 stoppen in het centrum van Stavenisse bij halte Poststraat.

Al het goede van Zeeland in je mailbox?

Ontvang per mail de leukste overnachten tips, unieke lokale activiteiten en actuele hotspots in heel Zeeland. Schrijf je snel in.

Winter in Zeeland | Nieuwsbrief