Natuurgebied Zeepeduinen Burgh-Haamstede

Natuur en dieren in Zeeland

Regel nog meer in Zeeland
Regel nog meer in Zeeland
  • Veelzijdige natuurgebieden
  • Diersoorten spotten in het wild
  • Van duinen tot poldergebieden

Ontdek veelzijdige natuurgebieden in Zeeland

In Zeeland vind je unieke natuurgebieden met een rijke flora en fauna. Laat je verrassen door afwisselende landschappen en verschillende soorten dieren en planten. Trek je wandelschoenen aan of stap op de fiets en ontdek uitgestrekte stranden, hoge duinen, bossen, schorren en slikken, polders en dijken. Of ga duiken en ervaar het leven onder water. Geniet van de natuur in Zeeland.

Bezig met laden

Natuurgebieden in Zeeland

Veel Zeeuwse natuurgebieden zijn gevormd door het water. Op de grens van land en water vind je dynamische natuurgebieden. Denk aan het Verdronken Land van Saeftinghe en de Verdronken Zwarte Polder. Deze natuurgebieden in Zeeuws-Vlaanderen zijn ontstaan door overstromingen. Ook nu nog speelt het getij hier een grote rol. Bij elke vloed stroomt zeewater deze gebieden binnen. Onder invloed van water en wind verandert het landschap continu. 

Ontdek Nationaal Park Oosterschelde

Eb en vloed bepalen ook het ritme in Nationaal Park Oosterschelde. Het is het grootste en natste nationale park van Nederland. Dit bijzondere park is voor iedereen vrij toegankelijk. De Oosterschelde staat via de Stormvloedkering in verbinding met de Noordzee. Bij vloed stroomt zout water het gebied in en uit. In en om het water leven duizenden soorten planten, vogels en andere dieren. Bij eb kun je zeehonden zien die liggen te zonnen op de drooggevallen zandbanken. Ook bruinvissen leven hier in het wild. Op verschillende plekken kun je ze zien vanaf de kant, maar nog leuker is het om op zeehondensafari te gaan. Grote kans dat je ze spot van heel dichtbij vanaf een boot op het water. 

Ontmoet bijzondere dieren in Zeeland

Vrijwel overal in Zeeland vind je bijzondere dieren. Zo kun je tijdens een bezoek aan onder andere natuurgebied De Manteling of De Braakman zomaar oog in oog komen te staan met een damhert of een ree. In duingebied Oranjezon kun je naast herten ook een kudde wilde Konikpaarden tegenkomen. En wil je op zoek naar Schotse hooglanders of shetlandpony’s? Dan zit je goed in de Zeepeduinen en natuurgebied De Schotsman. Ook als vogelliefhebber haal je je hart op. Jaarlijks strijken duizenden trekvogels neer op verschillende plekken om uit te rusten en bij te tanken voordat ze hun reis vervolgen. 

En je beseft het misschien niet altijd als je boven water bent, maar ook de onderwaterwereld in Zeeland is kleurrijk en divers. Hier leven waterdiertjes als bijvoorbeeld kreeften, anemonen, garnalen en sepia’s.

Fiets- en wandelroutes door de natuur

Een toffe manier om de natuur in Zeeland te ontdekken, is via het uitgebreide netwerk aan fiets- en wandelknooppunten. Hiermee stel je zelf je route samen en kom je op de mooiste plekken. Fiets of wandel buitendijks en geniet van de vergezichten over de Ooster- of Westerschelde. Verken de bloemdijken in de Zak van Zuid-Beveland. In de lente staan de fruitboomgaarden prachtig in bloei. Of kies voor een tocht langs de inlagen van Noord-Beveland. In natuurgebied Neeltje Jans kun je het hele jaar door heerlijk wandelen. Het grootste bos van Zeeland pak je mee als je op Schouwen-Duiveland bent. De panoramaroute voert je langs de kust van Zeeuws-Vlaanderen, maar ook landinwaarts is de natuur verrassend. 

In alle seizoenen mooi

De natuur in Zeeland is in ieder jaargetijde mooi. Vaak schijnt de zon aan de Zeeuwse kust en daarom tellen we regelmatig de meeste zonuren van Nederland. Maar het kan ook flink tekeer gaan. Wie op dergelijke dagen de wind in Zeeland trotseert, begrijpt pas echt wat uitwaaien is. Op veel plekken kun je eindeloos ver kijken. Over land en over water. De Zeeuwse natuur trakteert je op bijzondere wolkenluchten en zonsondergangen om bij weg te dromen.