Tholen-Sint-Maartensdijk paardrijden

Paardrijden in Zeeland; over het strand, langs de duinen en door de zee

Zeeland is dé provincie om te paardrijden. Niet alleen omdat je als paardenliefhebber minstens één keer een avontuurlijke strandrit te paard moet hebben gemaakt, maar ook vanwege de afwisselende natuur. Tijdens een buitenrit in Zeeland kom je het ene moment door de duinen en ben je tien minuten later in een bos vol dennenbomen. Rij verder en je begeeft je in uitgestrekte polders en natuur waar je bijvoorbeeld Schotse Hooglanders spot. Dankzij de mooi aangelegde ruiterroutes is er altijd een nieuwe route te ontdekken. ln dit artikel vertellen we je alles over paardrijden in Zeeland.

Op vakantie met je paard in Zeeland? Boek nu accommodatie met stalling.

Laura
Laura
allyourz redactie
4 min leestijd

Paardrijden op Walcheren

Het eiland Walcheren is een populaire bestemming voor het maken van een buitenrit. Hier maak je gebruik van het routenetwerk waarbij wel 19 kilometer aan strand is opgenomen. Je komt dan langs kustplaatsen als Domburg, Zoutelande of Dishoek. Onderweg is je route afwisselend. Het ene moment kijk je uit op de zee en het volgende moment rijd je over smalle bospaadjes weer richting de polder. Met een beetje geluk zie je misschien wel wilde herten bij natuurgebied De Manteling of spot je bunkers uit de Tweede Wereldoorlog bij Buttinge, als je gaat rijden rondom Middelburg. Ook dicht bij Vlissingen kan je paardrijden. Daarvoor kan je het beste naar het strand bij Dishoek gaan. 

Mocht je zelf geen paard hebben, maar wel graag een rit te paard willen maken, dan kan je op Walcheren onder andere terecht bij Ponyhof Aagtekerke. Hier kan je in een groep ritten maken over het strand of door de bossen. Kinderen kunnen meedoen aan een ponykamp. Gevorderde ruiters kunnen vanuit Manege de Zwaanhoek een prachtige rit maken over het strand van Dishoek. Op vakantie met je eigen paard? Bij Domburg Holiday Resort Stables ben je van alle gemakken voorzien. Dit paardenhotel aan de Zeeuwse kust biedt professionele stalling voor je paard en overnachtingsmogelijkheden voor jezelf.

Paardrijden Renesse en omgeving

Een andere populaire locatie om ontspannen buiten te rijden, is in de buurt van Renesse. Op heel Schouwen-Duiveland liggen routes over het strand,  door polders en bos. Een populaire plek om een rit te maken is bij Boswachterij Westerschouwen. Door het bos- en duinlandschap loopt route van wel 12 kilometer. Je rijdt over bospaden, heuvels en langs het water. Met een beetje geluk spot je een ree of damhert. Parkeren doe je trouwens het beste bij de parkeerplaats aan de A v d Weijdeweg. Je kan dan direct het bos in. Tijdens de bosrit kan je door middel van twee duinopgangen ook een stuk strand meepakken. Als je gaat paardrijden bij Renesse zelf zou je trouwens zomaar eens meer dieren dan je eigen paard kunnen spotten. Op de zandplaten kun je bij eb namelijk zeehonden zien. 

Als je zonder paard naar Zeeland komt, kan je vanuit Stal Grol in Renesse een begeleide buitenrit maken. Deze gaat over het bos, door de duinen en over het strand. Tussendoor is er een stop bij een strandpaviljoen. Als je met je eigen paard komt, kan je een stal huren. 

paarden in de zee zeeland

Paardrijden over het strand en de polders in Zeeuws-Vlaanderen

Ook in Zeeuws-Vlaanderen ben je welkom met je paard. Je kan hier in de avond of buiten het badseizoen om rijden over het strand van Groede, Nieuwvliet of Cadzand. In Nieuwvliet rijd je via strandovergang de Nolle het strand op. Op een afstand van ongeveer 300 meter kan je daar parkeren bij parkeerterrein Radartoren. Voor een strandrit bij Cadzand maak je gebruik van strandovergang Wielingen. De natuur in Zeeuws-Vlaanderen is erg uitgestrekt en de dorpen liggen veel uit elkaar dus je zal veel door polders rijden als je meerdere plekken wilt zien. Een mooi gebied om langs te rijden is de Verdronken Zwarte Polder. Hier loopt een ruiterpad waarbij je door hoge begroeiing van duindoorn rijdt. In dit gebied leven veel verschillende vogels, zoals de nachtegaal en de grasmus.

En of je nu wel of geen paard hebt, bij manege Hippo d’Or in Nieuwvliet kan je sowieso terecht om een strandrit te paard in Zeeland te maken. Huur een box als je paard mee gaat op vakantie, of maak een strand- of polderrit op één van de manegepaarden.

paard bij zonsondergang zeeland

Paardrijden op Noord-Beveland

Ook Noord-Beveland kan je te paard ontdekken. Er zijn hier knooppunten voor ruiters waardoor je makkelijk zelf een route kan samenstellen. De Goudplaat route gaat bijvoorbeeld door de polder en langs het Veerse meer. Hier kijk je uit op Veere. Ook kan je op Noord-Beveland langs natuurgebied De Schotsman rijden. Hier zie je de imposante Schotse Hooglanders en verschillende soorten vogels. Grote kans dat je in de winterperiode ijsvogels ziet vliegen.

Paardrijden Veerse Meer

Tholen en Zuid-Beveland

De regio’s Tholen en Zuid-Beveland bestaan uit veel polders en uitgestrekte natuur. Je zult hier eerder over een zeedijk rijden dan over een groot strand. De stranden in deze regio’s zijn namelijk vaak kleinere aangelegde strandjes. In beide regio’s zijn ruiterpaden, maar je kunt er geen volledige route volgen over alleen maar ruiterpaden. Je rijdt dan af en toe ook over de weg. Jij kent je eigen paard natuurlijk het best, maar het is goed om te weten dat in deze regio’s het handig is als je paard goed verkeersmak is. Een aanrader op Zuid-Beveland is een buitenrit rondom de Zwaakse Weel. Je kunt dan parkeren bij het infopunt Zwaakse Weel. 

Locaties: 

 • Parkeerplaats Boswachterij: PS, A. van de Weijdeweg 32, Burgh-HaamstedeManege Grol: Stoofweg 10, 4325 BB, Renesse

 • Ponyhof: Geschieresweg 5, 4363 NP Aagtekerke

 • Manege Hippo d’Or: Baanstpoldersedijk 10, 4504 PT Nieuwvliet

 • Infopunt Zwaakse Weel: Zwaaksedijk 5, 4434 RD Kwadendamme

 • Strandovergang Wielingen: 51°22'41.9"N 3°22'49.8"E

  Strandovergang de Nolle: 51°23'25.4"N 3°25'43.4"E

Paardrijden in Zeeland op het strand

Handige informatie

Paardrijden in Zeeland

In heel Zeeland kan je mooi paardrijden maar de regio’s Walcheren en Schouwen-Duiveland staan het meest bekend om hun ruiterroutes.

Parkeren kan vaak dicht bij de stranden of naast het bos. Let er wel op of het is toegestaan met trailer te parkeren.

Van mei tot en met oktober mag je met je paard tussen 10.00 en 19.00 uur niet op het strand komen. De exacte data/tijden verschillen per gemeente.

Maak in de zomer je buitenrit in de avond. Je hebt dan toegang tot het strand en je kunt de zonsondergang bekijken.

Zoek de waterstand op. Hard zand bij laag water rijdt het fijnst.

Op verharde wegen is het verplicht het mest van je paard op te ruimen in heel Zeeland.

Accommodatie met paardenstalling

Bezig met laden...
Bezig met laden...
  v.a. prijs/nacht
  € 0,-
  Bekijk
  Bezig met laden...
  Bezig met laden...
   v.a. prijs/nacht
   € 0,-
   Bekijk
   Bezig met laden...
   Bezig met laden...
    v.a. prijs/nacht
    € 0,-
    Bekijk
    Bezig met laden...
    Bezig met laden...
     v.a. prijs/nacht
     € 0,-
     Bekijk
     Bezig met laden...
     Bezig met laden...
      v.a. prijs/nacht
      € 0,-
      Bekijk
      Bezig met laden...
      Bezig met laden...
       v.a. prijs/nacht
       € 0,-
       Bekijk
       Bezig met laden...
       Bezig met laden...
        v.a. prijs/nacht
        € 0,-
        Bekijk
        Bezig met laden...
        Bezig met laden...
         v.a. prijs/nacht
         € 0,-
         Bekijk
         Bezig met laden...
         Bezig met laden...
          v.a. prijs/nacht
          € 0,-
          Bekijk
          Bezig met laden...
          Bezig met laden...
           v.a. prijs/nacht
           € 0,-
           Bekijk

           Zeeland op de kaart

           Bij allyourz gaat het niet alleen om de reis, maar ook om de bestemming. Met de kaart verken je Zeeland eenvoudig: Zoek accommodaties en ontdek winkels, restaurants en activiteiten in de buurt van je vakantieverblijf.